v rubriki dogodki:
.. / / / 11.04.2001

Senzualno plesna Circa

Kanadska plesalca Noam Gagnon in Dana Gingras nista samo plesni par na odru, temveč se družita tudi v zasebnem življenju. Njuno močno povezanost smo lahko začutili v senzualni plesni predstavi, ki sta jo - pod imenom skupine The Holy Body Tattoo - odplesala v Cankarjevem domu pretekli vikend.

Circa je preprosta zgodba o ljubezni med dvema plesalcema, ki se začne s tangom v nekem starem pariškem klubu, polnem dima in erotičnosti, ki pritiskata z vseh strani. Prostor je obdan s težkimi, rdečimi žametnimi zavesami, s stropa visijo štirje kristalni lestenci, svetloba je zasenčena, prostor je nabit s čutnostjo. Ljubezensko ali sovražno. Plesalec vodi plesalko v ritmu tanga med pesmijo Send in the Clowns. In jo zapeljuje. Plesalka mu sledi ter se prepušča njegovi volji. Določeni gibi kažejo na pripadnost drug drugemu, nekateri pa tudi zavračanje. Njun odnos pokažeta ravno s tangom, ki je improviziran ples. Tango dopušča številne spontane gibe in s tem različne pomene.

Iz "naučenih" plesnih figur preideta plesalca v drugem delu v samostojno izrazno gibanje. Vsak od njiju poskuša pritegniti pozornost drugega s ponavljajočim gibom, ki na izrazit način privablja nasprotni spol ali pa se poskuša osamosvojiti. Plesalca sta senzualna tako v začetnih plesnih korakih, kot tudi v iskanju telesnega giba v omejenem prostoru. Plesalka izvaja na tleh gibe spolnega poželenja, plesalec ohranja svojo zapeljivost v povezovanju plesnih vzponov in padcev v ozadju zatemnjenega odra.

Med enim in drugim načinom plesa je prehod zapolnjen s črnobelim dokumentarnim filmom o Parizu iz začetka 20. stoletja. Njun ples je med filmsko podobo komaj opazen. S stiliziranimi gibi dopolnjujeta gibljivo sliko na platnu. V tretjem delu se pokažeta s solo nastopi. Plesalec je bolj impulzuven, nezadržan, skorajda užaljeno agresiven, plesalka je umirjena, z minimalnimi gibi prikaže svojo notranje ravnovesje. V "zadnjem tangu" v Parizu, kar lahko zopet razumemo s filmom v ozadju, ponovno poskusita srečo. Se dopolnjujeta in dokončno razideta. Po neskončno dolgem ponavljanju istega koraka v tango pesmi ostane plesalka sama. Se umiri in zapleše svoj minimalen gibalni ples. Na koncu se krog ali circa zaključi. Plesalka le pristane v plesalčevem objemu.

Film za predstavo je posnel William Morrison, ki je bil celo nominiran za nagrado Grammy, glasbo so ustvarili skupina The Tiger Lilles, avstralski violonist Warren Ellis in Steven Severin, bivši član skupine Siouxie and The Banshees.

Foto: (c) Steven R. Gilmore

Barbara Rigler - avatar

Barbara Rigler

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 18 člankov.

Noam Ganon in Dana Gingras - thumbnail

Noam Ganon in Dana Gingras