v rubriki dogodki:
.. / / / 04.08.2014 08:43

50. Pivo in cvetje z velikimi glasbenimi imeni

Približno sto tisoč obiskovalcev, vsaj toliko jih je bilo po oceni organizatorjev, je v treh dneh v dokaj deževni sredini julija '14 po ocenah organizatorjev obiskalo 50. in jubilejni festival Pivo in cvetje v Laškem.

Vsem znani pivski in malo manj cvetlični festival se je letos pričel v četrtek, 17. julija, trajal pa je vse tja do nedelje, 20. julija. V tem času se je na več odrih razvrstilo nemalo število predvsem glasbenih izvajalcev različnih žanrov.

Tudi letos so organizatorji obdržali edini plačljivi oder v Jagočah, kjer je bil pravcati mednarodni glasbeni festival. Tam so svoj repertoar prikazala sama velika imena svetovne glasbene industrije. Videli (in poslušali) smo lahko: Steve Stevensa, Šank Rock, George Clintona, Bajago, Triggerfinger in druge. Obisk velikega festivalskega prizorišča v Jagočah je bil sicer dober, a vsekakor ni segal niti do polovice vseh kapacitet. To gre predvsem pripisati vstopnini, ki je v teh kriznih časih še bolj odbijajoča kot v navadi.

Se je pa tudi na letošnjem laškem festivalu piva izkazalo, da so najbolj obiskana prizorišča v samem mestu. Ker je le-to majhno in so tematsko obarvani odri precej blizu drug drugemu, to omogoča, da obiskovalci z najmanj napora krožijo med odri in tako lahko praktično vsakih 5 minut slišijo drugo glasbo. Omeniti je potrebno tudi do, da so vsi odri brez vstopnine, razen seveda prej omenjenega, ki je v Jagočah.

Festival Pivo in cvetje '14 je na glavni večer, v soboto, razsvetlil veliki ognjemet. Pozornost pa je pritegnila tudi tradicionalna vodna simfonija, ki se je dogajala ob reki, saj je bila tudi tokrat paša za oči; laserji, hologrami in vodni topovi so preprosto paša za oči.

Ker je to festival, katerega glavni pokrovitelj je Pivovarna Laško, velja spregovoriti tudi o ceni pijače. Le-ta je kljub vsem dvigom trošarin ter krizi ostala na normalni ceni, ki je enaka že vrsto let – 2 evra za pol litra piva, kar je zelo zelo malo, če primerjamo z drugimi koncerti in festivali (tudi do 5 evrov) v Sloveniji.

In za konec še osebno mnenje; festival se je tudi letos pokazal v vsem svojem blišču. Lista nastopajočih je bila, vsaj v Jagočah, dih-jemajoča, pa tudi organizacija kot celota je bila, kot smo že vajeni, dovršena. Letos je ni zagodel niti javni prevoz, za katerega so snovalci res dobro poskrbeli; izbira vlakov je bila res zelo velika in tudi cenovno ugodna. Za tiste, ki so denimo želeli oditi na plačljiv oder Zlatorog v Jagoče, so se lahko brezplačno tja pripeljali kar zastonj – s PiC kombiji. Samo še vreme bi lahko bilo za odtenek bolj sončno, ampak potem bi pa bilo že preveč popolno vse skupaj.

Gledano kot celota: bravo organizatorji, bravo nastopajoči! Se vidimo naslednje leto.

Žiga Žibert - avatar

Žiga Žibert

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 23.06.2013 na ŽVPL-u skupaj objavil 26 člankov.

Pivo in cvetje 2014 - thumbnail

Pivo in cvetje 2014

Foto: Žiga Žibert