v rubriki dogodki:
.. / / / 01.12.2009 17:04

Siddharta predstavili album Saga v Kinu Šiška

Kot je že v svoji recenziji povedal Gregor, smo tudi ŽVPL-ovci obiskal promocijski koncert Siddhartine Sage, moje misli pa so očitno letele izpod prstov z žveplenobno hitrostjo ... zato kar preidimo k stvari.

Skupaj z našim programerjem Vinijem smo se dobili v Šiški, najprej zavili na pivo k najboljšemu sosedu (tam kelnerca ne rabi bit' hitra, ker ni gneče kot v Kinu Šiška) in čakali. Ker so fantje iz Siddharte bili nekajnajst minut po uradnem štartu še vedno v pritličju, med obiskovalci, se nam na koncert ni mudilo.

Timing je bil odličen, v zgornji štuk, v Katedralo smo prišli tik pred začetkom. Po levi strani (kjer ni bilo take gneče kot na desni strani dvorane, kjer sem kasneje ugotovil, da je bila gneča nepopisna) smo se vsak po svoje razkropili po dvorani, Gregor je fotkal, Vini ocenjeval zvok (dvorane), sam pa z fotoaparatom v roki snemal in užival.

Saga pomeni napredek

Že intro je dal čutiti, da bo Saga drugačna kot prejšnji Siddhartini albumi. Psihadelične klaviature so dopolnjevale uvodni nagovor Tomija M., ki je napovedal prvo pesem poimenovano Narava. Roj mladoletnic v prvih vrstah, potem pa v intervalih mešana publika, z malce manj vreščečimi vokali so najbolj ugriznili v že znane komade Vojna idej, Napalm 3 in Baroko, saj so ravno njim namenili najbolj bučne aplavze.

Meni pa so se v uho najbolj usedli Angel Diabolo, Alarm, Stamepdo in inštrumentalni Od mraka do zore, kjer je najbolj čutiti odmik, napredek, novo pot nove Siddharte, psihadelične, a še vedno z energijo, ki jo znajo razdajati med poslušalce več kot desetletje. A veliko manj mainstream in veliko bolj samo svoja. Veliko bolj progresivna Siddharta. Za pisca teh vrstic boljša kot kadarkoli prej.

Ocena: odlično

Kar se tiče koncerta, znanosti in tehnike mnenje iz videoreportaže še drži: zvok je bil za Kino Šiška odličen, luči prav tako, nastop sam brez napak, z energijo, kot jo posedujejo redki bendi: opomniti je treba tudi, da je imel Tomi rahlo zjeban glas zaradi fuzbalske pravljice, ki se je zgodila nekaj dni prej, a dokler ni povedal, večina najbrž niti opazila ni počenega glasu.

Namesto bridkega konca

Po koncertu je bila večina obiskovalcev več kot navdušena, rajanje pa se je nadaljevalo na ene sorte neuradnem after partyu v Ortu, vse tja do bridkega konca. Namesto konca pa bi raje zaključil kar z uradnim demantijem govorice, ki se je začela pojavljati po sobotnem koncertu:

Glede na to, da so se po sobotnem koncertu v Ljubljani ob izidu naše Sage pojavile govorice, da naj bi tudi na kasnejših koncertih igrali samo nove komade, vam sporočamo, da to NE DRŽI. Na prihajajočih koncertih, ki bodo trajali med dvema urama in dvema in pol, bomo žgali vse komade, a z novo energijo in z novim pristopom.
-- Siddharta press

Nova energija, nov pristop? Res je! Komaj čakam tastare komade z novim pristopom!

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Siddharta so predstavili zadnji album Saga v Kinu Šiška - thumbnail

Siddharta so predstavili zadnji album Saga v Kinu Šiška

Foto: Davorin Pavlica