v rubriki dogodki:
.. / / / 30.04.2002

Sofa Surfers v K4

Nabit koncerten večer je obetal mnogo, a je zahteval neizbežno odločitev; prijatelj, kam? V Sub Suba na O.S.T-e in Kanzyanija? V Tivoli na Antidroga koncert? V K4 na Sofa Surfers? Ah, seveda! Dogodek, ki je obljubljal fonične slasti za sladokusce, s predstavitvijo albuma Encounters ni popolnoma razočaral. Doneči basi z grozečimi podtoni ter dunajskim okusom, pa brez šnicla.

Prav prijetno je bilo posedati v kletnih prostorih na Kersnikovi 4, videč, da klub ni zapakiran, ter da je svoboda gibanja mogoča. Težko se je bilo izogniti misli na zimski event Asian Dub Foundation v taistem prostoru, ki je obetal primerjavo s Sofa Surfers. Pa ne toliko v glasbenem, kot v ideološkem kredu obeh zasedb, ki zajema tako multi-kulturni in multi-etnični koncept, kot tudi fuzijo s sodobnimi urbanimi ritmi.

Ne, če so Asian Dub Foundation urbani skvotarji, ki svoje pakistanske korenine izrabijo za missing link med urbanostjo in orientalskostjo, Sofa Surfers mislijo drugače.V udobnih zicih domačega germanskega zavetja posemplajo dobrote in jih pošljejo čez ocean. Že pečeno in z vokali opremljeno potičko na odru obogatijo z ekstra donečim kitarskim basom, ki na trenutke vara ušesa in oponaša električno kitaro. Skrčen ambient Šterke je sicer v veliki meri oviral pompozno vizualijo skupine vidok.org. - na platnu v ozadju je bilo videti free-stylerje od New Yorka (Sensational, Dalek) pa vse do dišečega Orienta, ki se je na borih nekaj kvadratih prostora izpričal tudi z povečano porabo zvitih smotk med obiskovalci.

Predramila je parada kos Matild na platnu, ki jih je spremljal grozeč dub. Po vsej verjetnosti je bil s tem mišljen egalitaren potencial človeške civilizacije, v smislu, ni važno kaj imaš v glavi in kakšne barve je, vse čaka mrtvaški ples s ta staro Matildo.

Težko je bilo spregledati neortodoksno postavo s tremi semplarji v ozadju, boben mašino, bas in električno kitaro ter porogljivega MC Santano, ki je bržkone, s svojim prižganim baptističnim nastopom sparal kako srce. Ne hecam se, videli smo nekaj, kar štrli iz dunajske povprečnosti, katero odlikuje ekstravaganca chica in glamurja ter arijske birokratskosti.

Ne, Sofa Surfers so antipod kakršnemukoli chicu. Lahko bi jim rekli postmodernistični fetiš dečki z Dunaja, saj ob rolanju semplov z vseh kontinenov ter z mnogimi glasbenimi elektro podzvrstmi potujejo s kavčem po zemeljski orbiti ter mimogrede pridodajo strunarske elemente. Izbira odlična.

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Sofa Surfers v Zagrebu (foto: Klik.hr) - thumbnail

Sofa Surfers v Zagrebu (foto: Klik.hr)