v rubriki dogodki:
.. / / / 06.02.2001

Jungle Galaxy: DJ Esta & Miss Bunty

V soboto so nam Radyoyojevci postregli z že svojim desetim rednim tedenskim večerom v podtivolskem Subsubu. Tokrat so goste (pravzaprav gostji) pripeljali iz Nizozemske - DJ Esto, eno najboljših tamkajšnjih drum'n'bass DJ-ev, skupaj z njeno občasno vokalistko Miss Bunty. To je bil prvi nastop ženske d'n'b DJ-ke v Sloveniji in posledično seveda tudi takšnega tandema in zanimivo je bilo videti, kaj bosta dekleti pokazali.

DJ Esta je svojo pot začela na piratskih radijskih postajah, nato pa postopoma prišla do pozicije, ki jo ima danes: poleg DJ-anja se, da ji ni dolgčas, ukvarja še s produciranjem in organiziranjem partyjev in njeni Jungle Galaxy partyji naj bi bili najuspešnejši d'n'b žuri v Amsterdamu. Nastopa tudi po drugih klubih tako doma kot v tujini, rolala pa je že z imeni kot so Die, Hype, Breakbeat Era in Kemistry&Storm. Miss Bunty pa je vokalistka z lastnim bandom Bunty Spike, sodeluje pa tudi pri drugih projektih (The Voltage Sound System, Neo-Gen).

Publiko, kolikor je je pač bilo do enih, ko sta nastopili gostji, je po zdaj že stari navadi ogrel Pier s svojim bolj mirnim introm. "Poslušalstvo" se je sicer pridno nabiralo in nabralo ravno do trenutka, ko so iz zvočnikov prihrumeli prvi Estini beati. Izgleda torej, da so (vsaj "redni") pogruntali, kdaj priti, da ujameš "zvezdo". Plesišče oz. velika večina le-tega je bila v hipu natrpana. Sicer ne tako hudo kot na Die-ju pred dvema mesecema, a za posameznike je to v bistvu še boljše, ker tako vsakemu ostane vsaj nekaj prostora za živahno predajanje glasbi. In na sobotnem partyju je bil floor pridno izkoriščen.

Esta svoj stil opisuje kot "soulful, funky and sometimes hard". Prav to nam je ponudila. Začela je bolj umirjeno, potem pa moškemu delu občinstva, od katerega je bilo slišati, da poslušamo "ženske beate", pokazala, da ji tudi trši in hitrejši zvoki niso tuji. Vrtela je predvsem angleške in nizozemske zadeve, manjkal pa seveda ni niti njen največji in takoj prepoznavni hit Desert Storm. Edino, kar je morda motilo, so bili na trenutke res hudi basi (zanimivo jih je izkusiti na WC-ju...) in sicer izvirni, ampak občasno predolgi in premirni prehodi med komadi. Mogoče so bili slednji namenjeni Buntyjinemu petju, pa jih ta ni izkoristila, ali pa le kratkemu predihu. Kakorkoli, kadar se vokalistka je oglasila, jo je bilo užitek poslušati, ker predstavlja izvrstno alternativo moškim MC-jem, katerih smo pravzaprav vajeni. Njen glas opisujejo kot "M-singing", karkoli to že pomeni, je pa izvrsten glas soul pevke. Čist in strasten. Vendar pa kljub temu, da je zraven muzike prosto pela, ni čisto pozabila na Esto, tako da nas je vsake toliko z "Give it up for DJ Esta!" vseeno spomnila, koga poslušamo za gramofoni. Večino svojega nastopa je Miss Bunty sicer preživela kar pomešana med plesne entuziaste spredaj, kar je dalo nastopu še poseben čar, med svojimi intermezzi pa je tudi zamuvala.

Da se ne bi prehitro ohladili, je po nastopu Nizozemk poskrbel še Kobilca z dvema MC-jema, najbolj vztrajne pa je do šestih umirjal JAMirko.

Foto in tekst:

Tina H. Zakonjšek

DJ Esta v akciji - thumbnail

DJ Esta v akciji