v rubriki dogodki:
.. / / / 29.01.2001

Starši pozor: The Offspring ...

Tako nekako se je glasila TV vabilo za nedeljski koncert Offspringov, pa da ne pozabimo še na predksupini AFI in Elvis Jackson. Izgleda da povabilo le ni naletelo na prazna ušesa saj se je med mešano publiko poleg tipičnih prepoznavnih skupin obiskovalcev: hard core fanov, punk in ostarelih rockerjev, alternativno naravnane mladeži iz še tako oddaljenih krajev Slovenije in drugih ...

Našlo se je tudi veliko število otrok (ki so hvaležna, iskrena in dobra publika, še posebej pa glede na pijane in podivjane pripadnike kakšne od prej omenjenih skupin), ki so jih starši pripeljali na njihov prvi koncert in prvo nepozabno glasbeno izkušnjo.

Kljub ne ravno nizki ceni karte je bila ledena dvorana (dobesedno) Hale Tivoli kar lepo polna oz. se je začela polniti ob nastopu prve predskupine. To vlogo so zaupali ajdovskim ska-punk-reggae veteranom Elvis Jackson. Za njih je bil to prvi ljubljanski nastop na tako velikem odru. Na manjših odrih oz. koncertih so skorajda neprekosljivi, vendar se tudi na velikem odru dobro znajdejo. Prav jim pride njihov pester spekter norčij in njihove bogate zakladnice, s katerimi vestno zabavajo publiko. Tako je spet na vse strani letel WC papir, predstavil pa so še svojega specialnega gosta ... slovenskega Elvisa (ali pa je morda pravi in je bil zanj mala podalpska državica kot nalašč, da se je umaknil pred utrujajočimi medijskimi žarometomi???) iz vasi v okolici Nove Gorice, sicer pa naj bi bil mesar, katerega specialiteta so hamburgerji z pleskavico v obliki Elvisove silhuete. Vse skupaj pa je potekalo pod nadzorom budnega snemalca, ki se je nenadoma vzel iz zaodrja.

Ko so z odra pometli ves WC papir so kot druga predskupina nadaljevali AFI. Ljubljano so v družbi Good Riddance in Intensity obiskali že kako leto nazaj na "nekoliko" manjšem odru Metelkove. Band se je od takrat precej spremenil. Njihov zvok oz. zadnja plošča, ki so jo preiggravali na koncertu, se je od prej bolj energičnega deloma melodičnega hard cora s kalifornijskimi koreninami upočasnil in spremenil v bolj temačne nianse. Tako nabolj spominjajo na nekakšno mešanico Misfits in starejših darkerskih bendov. Z njihovim prejšnjim obdobjem jih zvok povezuje le še deloma, bolj kot to pa energičen oderski nastop, ki poleg temačnih oprav in pobarvanega obraza (pevec) ustvari čar njihovega nastopa.

Nato je sledil daljši odmor, ko je bilo oder treba pripraviti za Offspring-e. Kmalu je postalo jasno, kaj vse se je skrivalo v kamionih, parkiranih pred Halo Tivoli. Na odru je zrasla zanemarjena predmestna ulica, bogato osvetljena z reflektorji. V njej pa so se pojavili tisti, ki jih je ta večer pričakovala večina ... The Offspring. Svoj repertoar so začeli z nekoliko starejšo ploščo Smash in nato skakali skozi svojo novejšo zgodovino. Največjo evforijo so dosegli poleg starejših hitov njihove razvpite MTV popevke, ki so pod-oderje skorajda pripeljale do ekstaze. Vmes pa so za zabavo željno občinstvo poskrbeli še na 1000 in en način - od pisanih konfetov in milnih mehurčkov, ki so zasuli dvorano, do "prikupnega" debeluščka v spodnjicah ki se jim je za trenutek ali dva pridružil v odru. Del razkošne scenografije pa le bila tudi garaža s pomičnimi vrati za katerimi so se skrivali še dodatni bobni, ki so jih občasno uporabili. The Offspring so pokazali da so velik bend za velike odre. Od punk scene so se odmaknili že dolgo časa nazaj in se pridružili množici MTV in podobnih bendov, ki bolj kot z glasbo ali odrskim nastopom navdušijo z pisano scenografijo in specialnimi efekti ter pridihom punk-rock ali pa kakšne druge popularne subkulture ali pa mainstrem zvoka. Seveda preko njihove založbe Nitro še vedno ostaja nekakšna vez s preteklostjo, saj preko nje lahko pomagajo na poti uveljavitve manjšim bendom, kot naprimer ta večer AFI, ki pa pokažejo veliko več ostrine, energije in pristnosti kot oni.

Tako smo ta večer v enem paketu lahko videli več stvari. Mlade in še kako perspektivne upe slovenske scene v obliki Elvis Jackson, dober, še vedno svež in energičen punk rock bend ki se na svoji glasbeni poti razvija novim (oz. starim) potem naproti, ter ličen, pisan in zabaven rutinski šov z Offspring in prijatelji v glavni vlogi.

P.S.: Fotke niso iz ljubljanskega koncerta, ker našega fotografa ni bilo moč "pretihotapiti" v Halo Tivoli.

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.

Dexter Holland v Las Vegasu - thumbnail

Dexter Holland v Las Vegasu