v rubriki dogodki:
.. / / / 07.02.2002

The Bambi Molesters v klubu Zakon na Vrhniki

V soboto, 02.02.2002 ob 22.00 smo v vrhniškem klubu Zakon bili priča premiernem slovenskem nastopu hrvaške surf skupine, ki prihaja iz Siska, The Bambi Molesters, prvem nastopu po izidu njihove zadnje, tretje CD plošče Sonic Bullets - 13 From The Hip.

Skupina, ki se je konec devetdesetih pričela kaliti prav po slovenskih luknjah je do danes postala zrela in, sedaj res lahko rečemo, znana surf skupina v svetovnem merilu. Po prvi CD plošči jih je hvalila rodna Hrvaška ter Slovenija, po drugi plošči so skupino hvalili člani skupin The Cramps in R.E.M., na tretji plošči so člani slednje skupine tudi že sodelovali, po tretji plošči pa jih hvalijo že po vseh kontinentih. Njihovo zadnjo ploščo je za namenček mogoče kupiti celo po vsem svetu.

Za začetek promocije njihove zadnje plošče pa je skupina izbrala Vrhniko in - zanimivo - ne Ljubljano. Nastopili so v klubu Zakon, ki je med ljubitelji koncertov že znan po majhnosti, a prav zaradi tega po odličnosti koncertov in kontakta med publiko in skupinami. Bojda klub hvalijo prav vse skupine, ki se tamkaj ustavijo, teh pa ni malo.

Ob prihodu v dvorano smo najprej opazili majceno spremembo. Na tleh odra je ležala kurbiš tigrovska preproga, ki se, kot smo kasneje ugotovili, popolnoma sklada z pasom basistkine kitare, mimogrede, basistka se odziva na ime Lada Furlan. Opazili smo tudi stolček na desni strani odra, ki pa je med koncertom sem ter tja služil kitaristu Dinku Tomljanoviću, ki je sicer vedno zelo aktiven na odru. Bolje pa bi bilo, da ne bi bil tako aktiven tudi na vajah, saj si je ravno na vajah pred kratkim poškodoval nogo, ko je padel po tleh. Rezultat: boleča noga in stolček na odru. Na oder sta prišla še bobnar Hrvoje Zaborac in kitarist ter občasni vokalist Dalibor Pavičić in surf veselica se je začela.

Skupina je predstavila novo ploščo, vmes pa v ravno pravšnji meri vključevala pesmi iz prejšnjih dveh albumov, kot tudi nekaj vokalnih skladb. Nekatere stare skladbe so dobile popolnoma nove dimenzije, saj se zdi, da skupina, tudi po zapisu skladbe na CD ploščo, skladbo še naprej razvija in s tem, kajpak, skladbo tudi spreminja. Nove skladbe, ki so na CD plošči okrepljene z orglami, klavirjem, žvižganjem itd. pa v živo zvenijo prav tako prepričljivo, če ne v nekaterih trenutkih še bolj.

Publika in skupina se je zlila v eno in po začenem miganju z glavami so telesa že prav pošteno trazala v divjih surf ritmih ter se nežno zibala ob zasanjanih melodijah. Sama aktivnost skupine, z izjemo poškodovanega Dinka, je na vrhuncu. Ne manjka niti spogledovanje basistke z publiko, kot tudi ne manjka nekakšna skupinina koreografija, ko družno streljajo po publiki s kitarami in včasih zgleda, kot da skupina surfa po odru.

Kvaliteta nastopa je torej višja kot kdajkoli prej. O uigranosti zasedbe sploh ne nameravam tošiti prostora, saj vsakdo, ki je kdaj videl skupino igrati v živo ve, da brez tehnične dovršenosti pri surf glasbi, o surf glasbi sploh ne moremo govoriti. The Bambi Molesters pa igrajo Surf glasbo z veliko začetnico. To pa upam, da vam vse pove.

Po dobri uri in pol igranja, z dvema bisoma, je skupina suvereno zaključila nastop in med stenami kluba Zakon pustila tišino, ki jo je zapolnil lokalni DJ z divjimi rokenrol in surf ritmi. Med občinstvom pa je bilo zaznati navdušenje, ki ga je napravila skupina in besede tipa "najboljši nastop", "eden najboljših koncertov v mojem življenju",... niso bile redke.

Vse ljubitelje surf glasbe pozivam, naj si ogladajo kak koncert skupine, ki se bo zgodil v bližnji prihodnosti (prva šansa bo že danes v Ortu), vse dvomljivce pa prej še vabim, da si ogledajo domačo stran The Bambi Molesters, kjer lahko nekaj skladb skupine tudi poslušate. Pa prijetno zibanje pred zvočniki!

Foto: Domen Repnik

Silvij Skok

Bambi Molesters - thumbnail

Bambi Molesters