v rubriki film:
.. / / / 30.01.2004

Znane nominacije oskarjev 2004

Komaj so bili podeljeni zlati globusi, že so znane tudi nominacije za letošnjo podelitev oskarjev, najbolje pa se je po pričakovanjih odrezal Gospodar prstanov: Kraljeva vrtnitev, ki je dobil ker 11 nominacij, med drugim za najboljši film ter režijo. Upoštevajoč že podeljene zlate globuse, je tudi na oskarjih glavni favorit Gospodar prstanov.

Njegov največji konkurent bo Gospodar in bojevnik, ki je prejel 10 nominacij in to večinoma v istih kategorijah kot Gospodar prstanov in zanimivo bo videti, kdo bo na koncu postal tudi gospodar oskarjev. Noben izmed teh dveh "Gospodarjev" pa nima nobene nominacije v kategorijah igralcev (tako glavnih, kot tudi stranskih).

Za najboljši film so nominirani še Seabiscuit (7 nominacij), Skrivnostna reka (6 nominacij) in Zgubljeno s prevodom (4 nominacije).

Cold Mountain je po velikem razočaranju na zlatih globusih, kjer je od 8-mih nominacij dobil le nagrado za brilijantno igro Renee Zellweger, je nov udarec prišel tudi pri nominacijah za oskarje, kjer je sicer dobil lepo število nominacij (7), a je že sedaj izključen iz igre za najboljši film in režijo.

Zna se celo zgoditi, da bo poslednje trohice časti tega filma (spet) reševala zgolj Zellwegerjeva, ki bi si oskarja za stransko žensko vlogo zares zaslužila, saj je transformacija njene igre (v primerjavi z njenimi prejšnjimi vlogami) v Cold Mountain zares fenomenalna.

Morda bi (jo) v njeni kategoriji znala presenetiti zgolj Marcia Gay Harden za njeno vlogo ženske, ki zaradi svojih dvomov pogubi moža, v Skrivnostni reki.

V kategoriji najboljše ženske vloge je prišlo ponovno negativno presenečenje za Cold Mountain, saj je brez nominacije ostala lanska zmagovalka Nicole Kidman, res pa je, da njena igra v Cold Mountain ni bila pretirano izrazita in je bila za moje pojme celo boljša v Človeškem madežu.

Glavna bitka za to nagrado bo tako potekala med Charlize Theron (Monster) in Diane Keaton (Something's Gotta Give), obe nagrajeni z zlatima globusoma. Izredno (prijetno) presenečenje v tej kategoriji je bila nominacija za mlado Keisho Castle-Hughes, vendar lahko pošteno priznamo, da je bila njena igra v Legendi o jezdecu kitov zares v srce segajoča ter doživeta in si iz tega stališča nominacijo vsekakor zasluži.

Pri glavni moški vlogi je bilo največje presenečenje nominacija Johhnyja Deppa za igro v Piratih s karibov: Prekletstvo črnega bisera, saj marsikdo tega filma ni jemal preveč resno, vsaj ne v navezavi z oskarji, zato tudi preseneča skupno kar 5 nominacij, namenjenih temu filmu.

Kakorkoli že, Depp si je (vsaj) nominacijo zaslužil. A glavna konkurenta za glavno moško vlogo sta Bill Murray (Zgubljeno s prevodom) ter Sean Penn (Skrivnostna reka), medtem ko igra Jude Lowa v Cold Mountain podobno kot pri Kidmanovi ni bila ravno najbolj "zrela" za oskarja.

Pri stranskih moških vlogah se največ možnosti pripisuje Timu Robbinsu (Skrivnostna reka) ter Benicio Del Toru (21 gramov), morda pa v bitko lahko poseže tudi Ken Watanabe (Poslednji samuraj).

Poleg Cold Mountain je prav Poslednji samuraj z zgolj 4-mi "stranskimi" nominacijami največje razočaranje, tako kar se tiče zlatih globusov, kot tudi nominacij (in verjetno tudi same podelitve) oskarjev.

Morda bi se razloge za tak neuspeh teh dveh, sicer zelo globokih in presunljivih filmov, dalo iskati v njunem protivojnem in antipatriotskem sporočilu, saj si Akademija verjetno ni upala privoščiti kakšnega vdora protiterorističnih (beri: Bushevih) komandosov na podelitev oskarjev.

Šalo na stran, na srečo ima Akademija letos za vse razočarane (ne)nominirance in bodoče (ne)nagrajence en sila dober izgovor, ki se glasi: Gospodar prstanov.

Marsikdo je pričakoval, da bo zaradi slabe (oziroma bolj stranske) nagrajenosti prvih dveh delov Gospodarja prstanov, prav Kraljeva vrnitev naredila veliki met in pobrala večino nagrad, ne le samo za tretji del, temveč kar za celo trilogijo v celoti. Očitno se bo to tudi zgodilo, toda pustimo času, da pove svoje.

Še eno pozitivno presenečenje so bile 4 nominacije za zelo nasilno, a tudi izredno učinkovito Božje mesto, med drugim tudi za režijo.

Pri animiranih filmih je v vodstvu Reševanje malega Nema, ki je dobil 4 nominacije, med drugim tudi za scenarij. A v tej kategoriji ima več možnosti Sofia Coppola za film Zgubljeno s prevodom, s čimer bi nadaljevala družinsko tradicijo "zbiralcev" oskarjev, saj jih je njen oče Francis Ford Coppola prejel kar 5, enega pa je prejel tudi njegov oče, oziroma njen dedek, Carmine Coppola.

Na letošnji podelitvi oskrajev bomo zastopani tudi Slovenci in sicer v kategoriji kratkih filmov z (A)torzijo, beograjskega režiserja Stevana Arsenijevića, v slovenski koprodukciji in z nekaj slovenskimi igralci.

(A)torzija je na berlinskem filmskem festivalu osvojila zlatega medveda, še prej pa tudi nagrado Evropske filmske akademije, ki velja kot evropski oskar. Po zadnjih podatkih ima tudi lepe možnosti za osvojitev ameriškega oskarja in morda se bomo po Nikogaršnji zemlji spet lahko veselili zmage (vsaj tisti izmed nas, ki podarjenemu konju ne gledajo preveč na zobe - oziroma v rodovnik...).

Oskarje podeljuje Ameriška akademija filmskih znanosti in umetnosti, letošnja 76. podelitev pa bo potekala v nedeljo, 29. februarja, že osmič pa jo bo vodil Billy Cristal. Bodite pozorni, v kašnih oblačilih, oziroma kako se bo v začetku prikazal na odru. Če bo prišel bos, opasan z mečom in v srednjeveškem ogrinjalu, ne bo težko uganiti, kdo bo slavljenec večera.

*Celoten seznam letošnjih nominirancev za oskarje si lahko ogledate tukaj!

Oglejte si še

'Oglobljeni' Gospodar prstanov... stran 2605
Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev... stran 2563
Gospodar in bojevnik... stran 2430
Seabiscuit... stran 2329
Skrivnostna reka... stran 2415
Reševanje malega Nema... stran 2487
Pirati s Karibov: Prekletstvo črnega bisera... stran 2193

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Oskarja dobi... - thumbnail

Oskarja dobi...