v rubriki film:
.. / / / 09.04.2004

Bitka s časom

Kaj storiti, če se znajdete na sredi preiskave o umoru, vse sledi pa kažejo prav na vas? Denzel Washington se v Bitki s časom znajde v enakem precepu, a ker je policijski načelnik, se odloči, da bo sam prišel stvari do dna in dokazal svojo nedolžnost.

Matt Whitlock (Denzel Washington) je policijski načelnik manjšega obmorskega floridskega mesteca, ki je ravnokar razrešil odmeven kriminalni primer, kjer je zaplenil tudi večjo količino denarja.

A nekoliko manj sreče ima v zasebnem življenju, saj je tik pred ločitvijo od žene Alexandre (Eva Mendes), ki je zapovrh vsega pred kratkim postala tudi detektivka in mu je torej nadrejena.

Malce utehe najde v naročju sicer poročene Ann (Saana Lathan), ki pa je stalno terorizirana iz strani nasilnega moža Chrisa (Dean Cain). Ko Matt izve, da ima Ann hudo obliko raka, ji želi pomagati in po kratkem premisleku ji izroči zaplenjeni denar, ki ga čuva v policijskem sefu.

A še isto noč se za njo izgubi vsaka sled, naslednje jutro pa v njeni pogoreli hiši najdejo dve trupli. Ker je Ann pred tem svojo življensko polico prepisala na Mattovo ime, tako vse sledi vodijo nanj, poleg omenjenega motiva tudi telefonski klici, rože, ki ji jih je pošiljal, denar, ki je izginil, pa vse do sosede, ki ga je na noč požiga videla pred njeno hišo.

Matt se zato odloči, da bo sam poiskal resnico, hkrati pa mora za sabo tudi sproti brisati sledi, ki bi lahko predčasno pokazale nanj in ga spravile v zapor, še preden bi našel prave krivce.

Glavna značilnost Bitke s časom sta sproščen ritem, kombiniran z vedno bolj napetim in intenzivnim dogajanjem. Ker se stvar dogaja nekje na jugu Floride, se ob sproščenih ritmih latino glasbe, havajskih srajcah, ki jih nosijo glavni liki, ter večinoma temnopoltimi/latino igralci, gledalec počuti, kot bi bil na oddihu na kakšnem karibskem otočje.

Vse kar manjka je le Johnny Depp v gusarski opravi in s steklenico ruma v roki, da stopi na sceno in reče: Dobrodošli na Karibih! A šalo na stran, film kljub tej skoraj banalni sproščenosti, deluje dovolj resno in napeto, da se gledalec lahko vživi v dogajanje in se kljub kriminalni naravi zgodbe zabava.

Tako je na eni strani večni "čokoladni" lepotec in šarmer Denzel Washington, ki z zagonetno dilemo svojega lika predstavlja resnost in težo zgodbe, na drugi strani pa je njegov zvesti prijatelj, ki je poosebljanje pomagača glavnega junaka. Je skoraj absurdno komičen, ko stalno hodi oblečen kot kak turist, v skladu s svojo službo mrliškega oglednika pa se nikoli ne loči od medicinsko zelene srajce, ter pomaga glavnemu liku, ko ga ta najbolj potrebuje, ko pa stvar ni tako kočljiva, ga zafrkava.

Ob tem velja opaziti tudi zanimiv psihološki obrat, kjer so glavni junaki temnopolti/latini, medtem ko so belci le pomagači glavnega lika, zlobneži ali pa zgolj stranski liki, ki težijo protagonistu. Torej ravno obratna (rasna) porazdelitev vlog, kot jih večinoma vidimo v hollywoodskih filmih.

Oboževalci Zvezdnih stez bodo verjetno prepoznali širok nasmeh Johna Billingsleya (Mattov prijatelj/mrliški oglednik), saj v najnovejši seriji Enterprise igra nezemljana Dr. Phloxa. Lik nasilneža in negativca Chrisa pa je odigral Dean Cain, ki se je marsikomu vtisnil v spomin kot Superman iz nanizanke Lois & Clark.

Omeniti velja tudi vedno privlačno Evo Mendes, ki pa na žalost še ni dobila vloge, kjer bi bolj kot s svojim stasom prepričala s svojo igro, tako da (še) vedno daje vtis lepotnega priboljška, manj pa kot nujnost samega filma. A resnici na ljubo je Eva tudi ena redkih, ki lahko parira šarmu Denzela.

Kot negativne strani filma pa vsekakor lahko naštejemo absurd oblečenega seksa, kjer Denzel na sebi obdrži celo hlače(!), nekatere preveč očitne indice, kaj bo rešilo glavnega junaka (GPS), ter preveč stereotipičen konec, kjer morajo glavni junaki obračunati med sabo, šele nato pa pride glavna "konjenica" policajev. Absolutno pretiran pa je končni kader, tako kar se tiče komičnosti, kot tudi romance.

Bitka s časom je tako dokaj nenavadna kriminalka, kjer človek v bistvu nikoli ne ve, če se film zgolj dela norca, ali pa misli smrtno resno. Kljub vsemu pa premore kar nekaj zelo napetih trenutkov, kjer gledalec kar poka od pričakovanja, na kakšen način se bo glavni lik tokrat izvlekel iz težav. In prav ta reševanja zagat v zadnjih trenutkih, so narejena dovolj domišljeno, da film deluje in prepriča.

*Bitka s časom - Out of Time, kriminalna drama (režija: Carl Franklin, scenarij: David Collard, igrajo: Denzel Washington, Eva Mendes, Sanaa Lathan, Dean Cain, John Billingsley, Robert Baker, Alex Carter, Antoni Corone, Terry Loughlin, Nora Dunn, James Murtaugh, Peggy Sheffield, Evelyn Brooks, Eris Hissom, Tom Hillmann, Parris Buckner, Arian Waring Ash, Mike Pniewski, Veryl Jones idr., trajanje: 104 minute, distribucija: Creativa)

Ocena: dobrodošli na (floridskih) Karibih (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Bitka s casom - thumbnail

Bitka s casom