v rubriki film:
.. / / / 07.12.2004

Tu pa tam

Zaprite oči. Zamislite si profil najbolj groznega, obupnega, nekvalitetnega filma. Naj ugibam, kakšna slika je nastala v vaših glavah. Slovenska mladinska komedija, ki jo je naredila neizkušena ekipa, brez denarja, seveda.

Film pretirano poudarja kriminal, droge in je - o groza! - brez umetniškega pridiha, povrh vsega pa še zavit v stereotipe. Samo v najhujši in najstrašnejši nočni mori?

Pravzaprav se motite. To ni najhujša nočna mora, temveč prvi celovečerni "no budget" prvenec mladega slovenskega režiserja Mitje Okorna. Prav ste prebrali, tak film resnično obstaja! Če ste prepričani, da gre za kakšen nov ponesrečen poskus slovenske produkcije, vas moram presenetiti. Film je dober. Pravzaprav več kot le dober, film je odličen. Ja, tu pa tam se to zgodi. Ali raje - zgodi se Tu pa tam.

Film nima profesionalnih igralcev, nima podpore Slovenskega filmskega sklada, nima tako potrebne umetniške vrednosti, ne govori o intelektualnih temah in ne vsebuje kompleksnih, težko doumljivih dialogov (oziroma monologov). A že od samega začetka ima nekaj, kar je - po besedah režiserja - pomembnejše od vsega naštetega. Ima SRCE in ima ŽELJO. Z željo, s srčno zagnanostjo, z entuziazmom, vedoželjnostjo in vztrajnostjo se da namreč vse. Premikati gore, delati čudeže in - posneti film.

Za kaj sploh gre? Štirje zadetki (igrajo: Klemen Bučan, Miki Bubulj, Toni Cahunek, Adnan Omerović) si od lokalne mafije sposodijo večjo vsoto denarja z namenom, da bi se šli v "lajfu" novodobne podjetnike. Nesposobni kot so, izposojeni denar še isti trenutek izgubijo in se zaradi tega nehote znajdejo v surovem podzemlju "Kranjsterdama". Tu pa tam z dilanjem, izsiljevanjem, s kockanjem in podobnimi (bolj ali manj posrečenimi) idejami poskušajo dobiti denar nazaj. Če denarja v sedmih dneh ne vrnejo ... Zgodba o mladosti, drogah, težavah, prijateljstvu. O življenju, ki je vsem mladim še kako dobro poznano.

Film je premierno predstavljen na l5. LIFFu. Na omenjenem festivalu ga - v nasprotju s Festivalom slovenskega filma, ki ga zavrne zaradi "pomanjkanja umetniškega pridiha" - sprejmejo z odprtimi rokami. Še več, prav Tu pa tam je povod za novo kategorijo na priznanem festivalu. Nastanejo Odbitki. Kategorija za (tako ali drugače) "odbite" filme.

Sprejetje filma na mednarodni filmski festival je zadetek v polno. O filmu se na široko govori, pozitivne kritike v najbolj eminentnih časopisih se vrstijo kot po tekočem traku, vse tri projekcije pa so takoj razprodane. In kar je najpomembnejše od vsega - ljudem je dejansko všeč. Med predvajanjem po dvorani odmeva prisrčen smeh, ljudje kinoteko zapuščajo sproščeni in nasmejani.In zdaj se vprašamo, čigavo mnenje pomeni več. Mnenje treh posameznikov, ki film gladko zavrnejo in mu tako onemogočijo predvajanje na filmskih platnih širom po Sloveniji ter posledično prodor med ljudi. Ali je morda ključno mnenje povprečnih, običajnih, navadnih gledalcev. Ki si želijo zabave. Ki si želijo smeha, dobrih filmov, duhovitih dialogov, prisrčnih igralcev ...

Tu pa tam. Film, ki buri duhove in navdušuje množice. Ki odpira novo poglavje v zgodovini slovenskega filma - začetek "slovenskega Hollywooda," pove perspektivni režiser Mitja Okorn (sicer poznan po snemanju kratkih filmov in videospotov za skupine kot so Kocka, Select, Elvis Jackson, Kosta, Los Ventilos, Backstage, Bohem ...). Morda na sončni strani Alp še dolgo ne bomo imeli kakšne superiorne produkcije in zvezdništva, morda še dolgo ne bomo imeli profesionalnih filmskih igralcev, "block busterjev", morda je Hollywood še res daleč. A nekaj imamo. Imamo film, ki se lahko postavi ob bok "hollywoodskim" filmom. Imamo film, ki je komercialen, a hkrati nekonvencionalen in kvaliteten. Film, ki zavrača klišeje in se norčuje iz stereotipov. Imamo Tu pa tam!

Več o filmu: www.tupatam.com

Pina Sadar

 - thumbnail