v rubriki film:
.. / / / 11.07.2003

Lizzie bo popstar

Vsako poletje se zgodi, da v kina priroma kakšen pop-corn film, ki še najbolj spominja na pravljico, pa vendar ni namenjen najmlajšim gledalcem. Ciljna publika filmov kot je Lizzie bo popstar so najstniki, točneje najstnice, ki vsak dan pod tušem prepevajo popevke in sanjajo kako bodo postale nove Britney.

No, verjetno se 99% deklet občasno (v neki nedoločeni starostni fazi) prepusti takim sanjarjenjem, toda kolikim se ta želja dejansko uresniči? 1%? Nič več, so si dejali v Disneyevih studijih in na filmsko platno prenesli pravljico o gagajočem grdem račku, ki čez noč postane žvrgoleži labod.

In kakšna je torej magična formula, da prikupno nerodna najstnica brez vsake samozavesti postane novi pop idol sveta? Preprosto, dekle mora zgolj iti na šolski izlet v Rim, vreči kovanec v Fontano di Trevi in pravljica se lahko prične. Že je tu vroči italijanski žigolo, ki princeski ponudi ogled Rima iz njegovega skuterja (za Američane je kaj več verjetno prenaporno ali pa predolgočasno), obisk vseh najbolj šik trgovin in mesto trenutno najbolj oboževanem pop duetu v Evropi.

Verjetno je samoumevno, da k taki zgodbi spada tudi zlobni bratec, ki bo Lizzie dodobra zagrenil življenje, paranoični starši, ki nimajo nobenega zaupanja v svojo hčerko, zlobna sošolka, ki se mora prej ali slej preleviti v najboljšo prijateljico in tiranska nadzornica, ki spremlja vsak korak svojih varovancev. Če dodamo še Lizzinega najboljšega prijatelja, ki mu zgolj platonsko prijateljstvo povzroča vedno večje frustracije, lahko pričakujemo zgolj še bebast končni preobrat in še bolj trapast razplet, kjer odločitev med mačom in prijateljem sploh ne more biti pravo vprašanje.

Hja šur, Rim je pač ena sama velika priložnost za mlade Američanke, ki želijo povsem spremeniti svoje monotono (in predvsem zakompleksano) življenje. Prijazni Rimljani pa jim pri tej misiji seveda pomagajo, najsibodi vede ali pa nevede. In jasno, Rimski žigoli smejo nedolžnim ameriškim najstnicam ukrasti zgolj bežen poljub, pa še na to boste čakali tako dolgo, da se vam bo brada 7-krat ovila okrog mize.

To je sicer zelo lepa razglednica Rima in nedvomno velika reklama za turizem, toda hmm...mislim, da bodo Američanke, ki bodo sledile svojim sanjam o pevski karieri v Rim globoko razočarane in bodo verjetno doživele Rim na povsem drugačen način, ki pa ga iz razlogov spodobnosti raje ne bi preveč slikovito opisoval.

Morda eni redkih svetlih trenutkov v filmu, so komični animirani komentarji resničnih Lizzinih misli, ki vsaj malce popestrijo ostudno osladno in neambiciozno zgodbo in morda ne bi bilo napak, če bi Lizzie namesto puhlic, kdaj izrazila svoje resnično mnenje, kar bi ji vlilo vsaj malce samozavesti. Druga dobra stvar v filmu pa je glasba, ki hitro sede v uho in je s filmom stalno na isti valovni dolžini, kar zna film v nekaterih delih narediti celo gledljiv.

A kakorkoli pogledamo, je film Lizzie bo popstar, nastal na podlagi Disneyeve nadaljevanke o odraščanju ameriške najstnice. Kaj manj pravljičnega bi tako verjetno kar težko pričakovali za veliki finale. Pač poletni fast-food film zgolj za dekleta, ki mislijo, verjamejo in sanjajo Bepop ter Unique.

* Lizzie bo popstar, mladinska komedija z animacijo (režija: Jim Fall, scenarij: Susan Estelle Jansen, Ed Decter, John J. Strauss, Terri Minsky, igrajo: Hilary Duff, Adam Lamberg, Robert Carradine, distribucija: Cenex)

Ocena: in živela je srečno, do konca svojih dni (3/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Lizze bo popstar - thumbnail

Lizze bo popstar