v rubriki film:
.. / / / 12.01.2004

Britof z razgledom

Težko bi našli neko skupno točko med zabavo in pogrebom. A morda je prav to največja hiba človeštva, namreč da na smrt gledamo iz preveč resnega in tragičnega vidika, namesto da bi jo jemali kot zgolj nov korak v neskončnem krogu življenja. Pred kar nekaj leti smo že odkrili zabavno plat pogreba v filmu Štiri poroke in pogreb, tokrat pa se lahko v Britofu z razgledom nasmejimo nagajivemu, ter malce angleško-zlobnemu pogledu na poslednjo fazo človeškega življenja v njegovi fizični obliki.

Dobrodošli v Wrottin Powys, majhno valižansko mestece, ki premore kar dva pogrebna zavoda. Prvo je družinsko podjetje Borisa (Alfred Molina), ki uredi pogrebe po starih tradicijah žalovanja.

Na drugi strani sta bolj zabavljaško usmerjena Frank (Christopher Walken) in njegov pomočnik Delbert (Lee Evans), ki svoje "stranke" pokopljeta z veliko pompa in zabave, ter vedno v stilu kakšnega njihovega skritega konjička.

Ko umre županova mama, skrb za njen pogreb dobi Boris, kar Franku vsekakor ni všeč in odloči se, da bo prevzel Borisovo mrtvašnico.

Toda Boris ima povsem drugačne skrbi, saj ga je smrt županove mame spet zbližalo z županovo ženo Betty (Brenda Blethyn), žensko ki jo že od rane mladosti obožuje, a je preveč sramežljiv, da bi ji zaupal svoje občutke.

A tudi Betty ni prav srečna v svojem zakonu, saj ji njen nesramni in egoistični mož ne namenja več prav nobene pozornosti. V trenutku "slabosti" se tako pusti pregovoriti Borisu, ki jo povabi na ples in šele takrat uvidi, da človek nikoli ni prestar za ljubezen.

Ker noče razočarati svojega moža se z Borisom dogovori, da bosta uprizorila njeno smrt, nato pa odhitela na križarjenje po Karibih. A preden bo pot njuni ljubezni in sreči prosta, morata še preživeti zaigran pogreb, kjer pa pride do kar nekaj nepričakovanih odkritij, po katerih Betty uvidi, da je bila morda vendarle malce preveč prizanesljiva do svojega izprijenega moža.

Britof z razgledom je zelo zabavna komedija, ki v angleškem sarkastičnem slogu parafrazira smrt in nam da vedeti, da je za pravo ljubezen vredno tudi umreti, četudi zgolj navidezno.

Komičnost v nekaterih primerih že kar malce meji na črni (za nekatere neokusni) homor Monthyja Pythona, npr. tisto vsakodnevno spreminjanje mestne table z zapisom števila prebivalcev.

Morda je konec filma sicer nekoliko preveč burkaški in lahko bi rekli tudi naiven, vendar s svojim naukom, da vsakdo dobi, kar si zasluži, dobro zaključuje celotno sporočilo filma.

In če se morda čudite, zakaj ti Angleži tako radi gledajo šov Jerryja Springerja, verjetno leži odgovor v tem, da je to zgolj simbol za dogajanje v samem mestecu, kjer se vsak dan odvija Jerry Springer šov v resnici, a ljudje raje gledajo težave drugih ljudi po televiziji, kot pa da bi poskušali rešiti svoje. In kaj se zgodi s tistimi, ki preveč uživajo v težavah drugih? Tudi sami prej ko slej pridejo na "posvet" k Jerryju.

Svojevrsten pečat da filmu tudi odlična igralska zasedba, od Alfreda Molina, ki je igral podobno resno-komično vlogo že v Čokoladi, malce naivne in neodločne, toda za romantiko (50+) zelo prepričljive Brende Blethy, ter malce bolj komična elementa filma Christopher Walken in že kar nekoliko burkaški Lee Evans.

Zelo zanimiva, zabavna, ter seveda privlačna je tudi Naomi Watts, ki s svojim "trdim" valižanskim naglasom in s svojo vlogo nasploh, zelo preseneti in nasmeje obenem.

Britof z razgledom je pravljica (v pozitivnem smislu besede) za vse, ki še verjamejo v ljubezen in ki vedo, da včasih tudi pravljica lahko postane resničnost, če človek le dovolj verjame vanjo.

*Britof z razgledom, romantična komedija (režija: Nick Hurran, scenarij: Frederick Ponzlov, igrajo: Benda Blethyn, Alfred Molina, Cristopher Walken Robert Pugh, Naomi Watts, Lee Evans, Jerry Springer, Ena Cohen, Howell Evans, Maggs Harries, Beverly Hotsprings, Menna Trussler idr., distribucija: Ljubljanski kinematografi)

Ocena: smrt kot novo življenje (8/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Britof z razgledom - thumbnail

Britof z razgledom