v rubriki film:
.. / / / 30.04.2004

Količinski popust

Izbira med kariero in vzgojo otrok je dilema številnih staršev, čeprav se številni trudijo, da bi imeli eno in drugo. A zdi se, da v sodobnem času vrednot kapitalizma, družina in skrb za otroke vse bolj izgubljajo na veljavi, oziroma se družinska sreča v očeh premnogih meri v količini razpoložljivega denarja. Kaj pa se zgodi, če se morajo starši odločiti med družino in poklicnimi sanjami nam v filmu Količinski popust predstavijo Steve Martin, Bonnie Hunt in njuni številni mali (in tudi malo večji) "peklenščki ".

Družina Gilbert šteje 14 članov, njihovo življenje pa zaznamujejo predvsem sproščenost in vsakdanje dogodivščine ter potegavščine, ki jih nadobudni otroci pripravljajo svojima staršema.

Oče Tom (Steve Martin) je nadarjen trener lokalnega športnega moštva, Kate (Bonnie Hunt) pa je pisateljica. Nekdanje študentske sanje o uspešnih karierah sta opustila in se posvetila predvsem vzgoji otrok.

A ko Tom dobi ponudbo za treniranje znanega in uspešnega moštva ameriškega nogometa, se odloči slediti svojim mladostnim sanjam in kmalu se kljub nasprotovanju večine družinskih članov preselijo v mesto.

Stvar pa se zaplete, ko mora Kate na predstavitveno turnejo svoje nove knjige in tako Tom ostane sam, prepuščen na milost in nemilost malih pokor, ki se odločijo, da mu bodo zagrenili življenje in ga tako prepričali, da se jim bolj posveti. Težave pa se tu šele pričnejo!

Količinski popust je zabaven družinski film, ki uspešno kombinira zgodbe o velikih srečnih družinah po vzoru Sedmih nebes ali Huxtablovih iz Cosby showa, s hudomušnimi (in deloma tudi bolečimi) otroškimi domislicami v stilu Sam doma ali Denis pokora.

Film je tako po eni strani dovolj življenjski in problematičen, da izpostavi marsikakšno dilemo sodobnih družin, ter hkrati otrokom ne polaga v usta kakšnih moralističnih spoznanj, ki bi lahko bila preveč filozofska za njihova leta.

In če je glavna dilema filma izbira staršev med sanjsko kariero in družino, hkrati lahko zasledimo še številne druge težave pri odraščajočih najstnikih in otrocih, od polnoletnice (Piper Parabo), ki bi se rada otresla nadzora staršev in si zato omisli samostojno življenje s fantom (Ashton Kutcher), ne vidi pa, da je v bistvu tudi ta fant zgolj majhen otrok v telesu odraslega, najstnik, ki je soočen z nesprejemanjem okolice in ki vse bolj dvomi sam vase, najstnica (Hilary Duff), ki je tako obsedena s svojo zunanjostjo, da podleže skušnjavi denarja (ki ga prinaša očkova nova služba) in zato malce pozabi na družinsko enotnost in srečo, odraščajoče dekle, ki verjetno zaradi želje po pozornosti, staršema vedno pripravi kakšno neprijetno presenečenje, pa vse do dečka, ki se čuti izobčen iz družine in katerega najboljši prijatelj je krastača.

A morda je prav ta številnost podzgodb kriva, da film kmalu izgubi rdečo nit in skače od enega skeča do drugega, hkrati pa se nekateri malce manj "agresivni" otroci kar nekam porazgubijo.

Ves izgubljen smisel film tako poskuša na silo uloviti na koncu, kar seveda vodi v posiljeno moralistično utopijo, ki pravzaprav zanika vse, kar je bilo prej v filmu videno, saj otroci doživijo nesluteno spreobrnjenje v obnašanju in mišljenju, seveda v smer velike srečne družine, kjer se imajo vsi radi.

Hja, če bi v otrocih že v začetku tičalo nekaj te končne filmske odraslosti in modrosti, bi lahko starša imela tako uspešne sanjske kariere, kot tudi srečno družino.

A kljub dvomljivemu koncu, je Količinski popust dovolj zabaven in iskren film, da gledalca prepriča in nasmeje, hkrati pa nam da vedeti, da vseh sanj pač nikoli ni možno doseči, lahko pa nekatere sanje zamenjamo z drugimi, ki nas lahko prav tako, ali pa še bolj, osrečijo.

*Količinski popust - Cheaper by the Dozen, družinska komedija (režija: Shawn Levy, scenarij: Craig Titley, Sam Harper, Joel Cohen, Alec Sokolow, Frank B. Gilbreth Jr., Ernestine Gilbreth Carey, igrajo: Steve Martin, Bonnie Hunt, Piper Perabo, Tom Welling, Hilary Duff, Kevin Schmidt, Alyson Stoner, Ashton Kutcher idr., trajanje: 98 minut, distribucija: Continental Film)

Ocena: več je bolje? (6/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Kolicinski popust - thumbnail

Kolicinski popust