v rubriki film:
.. / / / 22.09.2004

Čas Madžarske trgatve

September in oktober sta meseca Madžarske trgatve, sprehoda skozi sodobno madžarsko kulturo, od mladega madžarskega filma, preko dramske igre, pa vse do glasbe. V Madžarski trgatvi tako s programom petih filmov sodeluje Kinodvor (22.-26. 9.), na mednarodnem gledališkem festivalu EX PONTO se nam bo s Kmečko opero predstavilo Društvo Béla Pintér (26. 9. - Slovensko narodno gledališče), v Slovenski filharmoniji (15. oktober) pa se obeta zanimiva kombinacija klasične (Godalni kvartet Bartók) in madžarske tradicionalne glasbe (Ansambel Muzsikás), skupaj z mednarodno priznano vokalistko Márto Sebestyén.

Po tednu sodobnega grškega filma (Zorba vrača udarec), se bo v Kinodvoru zvrstilo pet filmov madžarske kinematografije, ki je bila do sedaj (kljub geografski bližini) pri nas praktično zapostavljena.

Na sporedu se bodo zvrstili zelo različni filmi, vsi pa so delo najmlajše generacije madžarskih režiserjev, katerih nadarjenost je bila nagrajena na številnih mednarodnih festivalih.

V sredo, 22. septembra, pa bo na otvoritvi prisoten tudi režiser kratkega filma Prolog in trenutno najbolj izpostavljen madžarski avtor Béla Tarr. Sledili bodo filmi Kolcanje (predvajan skupaj s filmom Prolog), Kontrola, omnibus Prišel je avtobus ... - Film-skicirka in Vagabund.

Krataki film Prolog (Prológus) izpoveduje raznovrstnost, a hkrati tudi podobnost ljudi, kjer ima vsakdo nek svoj obraz, neke svoje sanje in nasploh samosvojo osebnost.

A vendar je prav ta različnost tista, ki dela človeštvo zanimivo in nihče nima pravice, da bi omejeval svobodo drugega, kajti vsak človek je pravičen do dostojanstva.

Film prikazuje ponižane in razžaljene ljudi, ki pa kljub vsemu še vedno niso izgubili upanja in vse kar zahtevajo od nas je, da jih obravnavamo s spoštovanjem, ki bi si ga želeli tudi sami.

Film je presek med sodobnim realizmom madžarske sociale in simbolnim pomenom civilizacijskih norm ter osnovnega človeškega dostojanstva. (režija: Béla Tarr, trajanje: 5 minut)

Kontrola (Kontroll) je film o bežanju pred obremenitvami sodobnega sveta in iskanju pravega pomena življenja, brez vseh motečih zunanjih vplivov. To je zgodba o begu pred preteklostjo, samim sabo in sedanjostjo.

Bulcsú je skrivnosten mladenič, ki se želi skriti pred zunanjim svetom in se tako zaposli v sistemu mestne podzemne železnice.

Tako se prične njegova pustolovščina, ko se s skupino inšpektorjev spopada z vprašanjem neprijaznih/slepih potnikov, nerazumevajoče birokratske uprave, nenavadnimi številnimi podzemnimi samomori in podobnimi skrivnostmi, po eni strani komičnimi, spet po drugi tragičnimi.

A tudi v podzemnem svetu je prostor za romanco, ko se Belcsú zaljubi v Szofi, hčerko vlakovodje Béla, ki je, tako kot Bulcsú, podzemni svet sprejel kot svoj novi dom. A tako kot v vsakem življenju, je tudi tu končno soočenje med dobrim in slabim neizogibno.

Film pri občinstvu velja za enega najbolj priljubljenih madžarskih filmov vseh časov. (režija in scenarij: Nimród Antal, igrajo: Sándor Csány, György Cserhalmi, Eniko Eszenyi, Lajos Kovács, János Kulka idr., trajanje: 105 minut)

Kolcanje (Hukkle) govori o detektivu, ki raziskuje umor, povsem brez besed. Za zvočno kuliso poskrbijo starec, ki sedi na klopci in kolca, pijan mladenič, ki smrči na vozu, prijazna starka, ki nabira lilije, šivilje pri svojem delu, moški v gostilni ob keglanju, čebele ob nabiranju medu, kombajn, ki žanje žito, ki se nato v mlinu zmelje v moko, slednja pa se pod spretnimi babičinimi prsti spremeni v cmoke. In čeprav svet izgleda povsem miren, se povsod nekaj dogaja in premika.

Film je eden najbolj nagrajenih in cenjenih sodobnih madžarskih filmov, ki je bil do sedaj predvajan že na več kot sto festivalih in osvojil številne nagrade. (režija in scenarij: György Pálfi, igrajo: Ferenc Brandi, József Farkas, Attila Kaszás, Ági Margitai, Ferenc Nagy idr., trajanje: 75 minut)

Prišel je avtobus ... - Film-skicirka je kombinacija petih različnih zgodb, ki pa imajo skupen motiv budimpeštanskega avtobusnega prometa. Omnibus združuje pet mladih, več ali manj še neuveljavljenih madžarskih režiserjev, mentor projekta pa je bil Miklós Jancsó, sicer tudi idejni vodja filma.

Brez komentarja (režija Árpád Schilling) pripoveduje o nenavadni ljubezenski zgodbi, kombinaciji absurdnega realizma in sanjske poetike.

Čevlji (Ferenc Török) je nenavadna zgodba o nesreči planinca, ki pa je prikazana iz aspekta njegovih čevljev.

15 minut (Viktor Bodó) je portret skrajnega in na na videz neškodljivega primera čudaštva.

György Pálfi je v Šaman proti Ikaru uporabil stripovske motive boja dveh super-herojev na ozadju budimpeštanske noči, v obliki bitke med dobrim in slabim.

Ivana Orleanska na nočnem avtobusu (Kornél Mundruczó) pa je nekoliko bizarna srhljivka, s prvinami mjuzikla, z zgodbo o žrtvah krvave prometne nesreče, ki v mrtvašnici vstanejo od mrtvih in se nato kratkočasijo s prepevanjem opernih arij. (trajanje: 100 minut)

Vagabund (Vagabond) govori o mladem postopaču Kareszu, ki je svojo mladost preživel v sirotišnici, kasneje zrasel na neprijaznih budimpeštanskih ulicah, sedaj pa se je znašel v pisani druščini plesne skupine.

Slednja želi preurediti hišo v gradnji, katere lastnica je Marta in kjer mladi ljudje vadijo tradicionalno glasbo ter plese.

Na pomoč pri obnovi priskočijo tudi Szerb, mladenič ki je zaradi spopadov na Balkanu zapustil Jugoslavijo, Gráci, imigrant, ki dela na črno a prav tako ljubi glasbo in drugi.

Karesz počasi vse bolj zanima glasba, v dodatno spodbudo pa sta mu predvsem Gráci in simpatična Zsófi, v katero se zaljubi. Toda njegovi stari "prijatelji" ga želijo prepričati, naj jim pomaga pri ropu luksuzne vile, čemur pa sledi neljuba nesreča. A prav takrat Karesz spozna, kdo so njegovi pravi prijatelji.

V filmu se pojavi tudi znana madžarska glasbena skupina Muzsikás, kot tudi pevka Márta Sebestyén. (režija in scenarij: György Szomjas, igrajo: Judit Ábrahám, Gráci Benke, Kata Horváth, Róbert Kerényi, Eniko Kocsis, Csaba SImon, Péter Simon, Réti Attila idr., trajanje: 102 minuti)

*Opomba: Vsi filmi bodo predvajani s slovenskimi podnapisi. Vsi filmi bodo od 27. 9. do 1. 10. na ogled tudi v Lendavi, kjer bo 16. oktobra tudi koncert Ansambla Muzsikás v sodelovanju z Márto Sebestyén.

Več informacij in spored predstav je na voljo na domači strani Kinodvora.

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Kolcanje - thumbnail

Kolcanje