v rubriki film:
.. / / / 27.11.2003

Dekleta s koledarja

Režiser Nigel Cole nas je, še ne tako dolgo nazaj, zabaval z marihuanskimi prigodami Reševanja vdove Grace, tokrat pa nam v filmu Dekleta s koledarja, nastalem po resničnih dogodkih, na prav tako komičen način poskuša prikazati, da je lahko tudi v današnjem svetu golota nekaj nedolžno estetsko lepega in plemenitega.

Film Dekleta s koledarja govori o 11 ženskah, ki so se kljub svojim nekoliko bolj zrelim letom odločile, da bodo prestopile meje stereotipov, ki jih postavlja družba in ki naj bi se jih držali starejši ljudje, če želijo ohraniti dostojanstvo in ugled.

Seveda pa to ne storijo iz koristoljubja, temveč iz želje s prodajo koledarjev zbrati nekaj denarja za lokalno bolnišnico, kjer je pred kratkim umrl eden od soprogov neustrašne enajsterice.

Že res, da je cilj njihove akcije plemenit, toda kljub temu se soočajo z odporom nekaterih posamenikov, ki zaradi svojih predsodkov ne razumejo, oziroma nočejo razumeti bistva njihovega početja.

A dame vztajajo pri svojem načrtu in z veliko dobre volje jim vendarle uspe prepričati njihov klub Ženskega društva, da jih podpre in jim da svoj blagoslov. Najti je treba le še primernega fotografa, morebitno tremo odstraniti s kozarčkom opojne pijače in fotografiranje se lahko prične.

Seveda pa na slikah ne nameravajo razgaliti vsega svojega "premoženja", temveč se raje odločijo za bolj umetniški pristop, kjer pomembne dele telesa zakrivajo pripomočki, ki se jih uporablja ob vsakdanjih gospodinjskih opravilih, od rož, kolačkov, vrtnih škarij, pa do stiskalnice za grozdje.

Tako na koncu ostane le še eno prašanje: Ali so ljudje v današnjem svetu dovolj odprtih misli, da bodo lahko sprejel tak koledar in zares razumeli bistvo te akcije?

Eden glavnih adutov filma je, poleg lepe zgodbe, tudi odličen humor, v začetku sicer nekoliko angleško zadržan in piker, a ko gledalec prične razumevati poanto zgodbe, tudi humor postane precej bolj sproščen in posrečen.

K temu precej pripomore tudi šopek trenutno najbolj priznanih angleških igralk, s Helen Mirror, Julie Walters in Lindo Basset na čelu, ki zares znajo prikazati vso globino in raznovrstnost karakterjev njihovih likov.

Da pa zgodba ne bi izzvenela preveč komično, poskrbi zadnja četrtina filma, kjer se prijateljstvo enajstih dam prične krhati, ko prične slava preveč pritiskati in omejevati njihove plemenite cilje. Kmalu se namreč izkaže, da je svet dovolj krut in predrzen, da bo poskušal iz nečasa humanega in dobronamernega izvleči vsak možen potencial, ne glede na možne negativne posledice.

Pohvaliti velja še en moralni nauk, ki je še najbolj izražen pri enem izmed soprogov in ki nas uči, da so ponavadi prav največji moralisti tisti, ki se ne držijo svojih strogih pravil, pa vendar od drugih ljudi pričakujejo, da se jih bodo držali.

Film bi na koncu lahko morda očitali malce preveč melodramatičen zaključek, a tudi to ne pokvari celotnega zalo pozitivnega vtisa o filmu.

Film priporočam vsem, ki vedo, oziroma jih ni strah izvedeti, da so lepotni ideali minljivi, a za vedno ostaja notranja lepota, ki se kaže predvsem v luči samozavesti in pozitivnega mišljenja.

*Dekleta s koledarja, komedija (režija: Nigel Cole, scenarij: Juliette Towhidi, Tim Firth, igrajo: Helen Mirren, Julie Walters, Annette Crosbie, Linda Basset, John Alderton, Philip Glenister, Angus Barnett idr., distribucija: Cenex)

Ocena: prava lepota prihaja od znotraj (8/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Dekleta s koledarja - thumbnail

Dekleta s koledarja