v rubriki film:
.. / / / 06.08.2004

Dekleta zgoraj (brez) 2

Pride čas, ko vsak otrok odraste in odleti iz domačega gnezda. In tako je potrebno najti lastno streho nad glavo, kar pa v velikih mestih sploh ni tako lahko, vsaj če nimaš veliko denarja in če se ne želiš zbujati s podganami. V podobni dilemi se znajdejo tudi Inken, Lena in Lucy, ki so (vsaj dve od njih) v prvem delu Deklet zgoraj (brez) poskušale priti do prvega orgazma, tokrat pa imajo precej drugačne težave.

Inken (Diane Amft) se želi odseliti od doma, ker očetova nova prijateljica kar v Inkini sobi prireja seminarje "ponovnega rojstva" in meditacijske seanse.

Lucy (Jasmin Gerat) ima težave z mamo, ki je zaslovela kot pisateljica knjige Ko majhne punčke odrastejo in si zato želi, da bi končno odrasla tudi njena "punčka".

Lena (Karoline Herfurth) pa s fantom Lukasom (Florian David) že ima lastno stanovanje, toda zaradi njegove lenobe in finančnega izkoriščanja se tudi Lena odloči s prijateljicama poiskati novo stanovanje.

To pa seveda ni prav lahka stvar, še posebej za tri študentke z zelo plitvimi žepi. Iz zagate se nameravajo rešiti z zapeljevanjem premožnih in postavnih mladeničev.

Tako se Lucy odloči poiskati in omrežiti Sebastiana (Sebastian Ströbel), sina bogatega nepremičninskega posrednika, težava pa je v tem, da slednji ve za njene namere, vendar se izdaja za nekoga drugega, saj mu je Lucy všeč, vendar želi, da bi ga imela rada takšnega, kakršen je, ne pa zaradi njegovega denarja.

Še več težav ima Inken, ki ji po glavi hodi odrezava Francozinja, ki zapeljuje Inkinega prijatelja Flina (May Riemelt), hkrati pa je na Inken vrgel oko tudi premožni sosed, ki pa očitno nima povsem poštenih namenov.

Leno pa osvaja šarmantni mladi zdravnik, ki ga je spoznala med študijem in tako vse bolj pozablja na Lukasa.

Lov na ljubezen in stanovanje se tako lahko prične.

Dekleta zgoraj (brez) 2 so vsekakor eno najbolj predvidljivih, duhamornih in nedomiselnih možnih nadaljevanj dokaj komičnega, predvsem pa izzivajočega izvirnika.

Lahko bi sicer rekli, da je tudi prvi del Deklet zgoraj (brez) potekal po tipični formuli najstniških komedij, toda od podobnih hollywoodskih izdelkov ga je ločevala predvsem "predrznost" in pogum povedati, da so tudi (mlade) ženske seksualna bitja, prav tako kot moški in da ženski orgazem ni nobena nepremostljiva misterija, še manj pa tabu.

In če je že prvi del pokazal toliko "jajc", bi gledalec pričakoval, da bo drugi še bolj provokativen, če ne drugače že zato, ker so dekleta sedaj nekoliko bolj odrasla in so se tako tudi seksualno bolj razvila.

Račun brez krčmarja!!! Dekleta tokrat izgledajo kot aseksualna bitja, ki seksajo precej manj kot v prvem delu oziroma sploh ne seksajo, prav tako pa o seksu očitno nimajo pojma, saj ko to počnejo vse skupaj izgleda, oziroma se sliši, kot da bi bili v Jurskem parku in bi na sceno prihajal T-Rex.

Da je stvar še bolj absurdna, seksajo praktično vse ženske okrog njih, vendar vse zgolj za potrebe kvazi (ne)romantičnih preobratov v odnosih med glavnimi liki štorije.

Dekleta zgoraj (brez) 2 je tako tipična "moralistična" hollywoodska najstniška komedija, kjer so na eni strani tipične lovače, ki lahko flirtajo z vsakim frajerjem v dragem avtu, potem se pa svetohlinsko jezijo na svoje fante, ki jih razočarani prevarajo.

Če so bile v prvem filmu dekleta še nekje v puberteti, bi človek pričakoval, da se sedaj nahajajo vsaj nekje v adolescenci, toda punce se obnašajo še bolj nezrelo kot so se v prvem delu, še posebej na nivoju iskanja pravega partnerja, kjer vse po vrsti fante iščejo na osnovi debele denarnice.

Oprostite, toda filmu bi precej bolje pristajal naslov Pleh pi*ke.

Ja, dobro, nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha in seveda tudi tukaj sledi preobrat, ki dekleta pripelje k pravemu pomenu ljubezni, toda to lekcijo so menda dobile že v prvem delu, zato tako miselno nazadovanje res nima pravega smisla.

Kar se tiče zabavnosti, pa le ta ne preseže nivoja stereotipičnih predsodkov o bebavih blondinkah, voajerskih prisluškovanj seksa neznancev ali kobacanja ljudi, oblečenih v nerodne kostume velikih hrenovk.

Skratka, tipični poletni pofl, ki utegne zabavati po principu Atomik Harmonik in kjer ni prav nobene škode, če ga pozabimo že takoj po odhodu iz kinodvorane.

*Dekleta zgoraj (brez) 2 - Mädchen, Mädchen 2, najstniška komedija (režija: Peter Gersina, scenarij: Maggie Peren, igrajo: Diane Amft, Karoline Herfurth, Jasmin Gerat, Max Riemelt, Florian David, Sebastian Ströbel idr., trajanje: 88 minut, distribucija: Ljubljanski kinematografi)

Ocena: pubertetne adolescentke (2/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Dekleta zgoraj (brez) 2 - thumbnail

Dekleta zgoraj (brez) 2