v rubriki film:
.. / / / 01.10.2003

Vsemogočni Bruce

Ste nezadovoljni nad svojim življenjem? Se vam zdi, da je življenje ena sama velika komedija na vaš račun? Ste prepričani, da je za težave v vašem življenju odgovorna višja sila? Potem nikar ne obtožujte Boga, kajti lahko se zgodi, da usliši vašo prošnjo in vas obdari s svojimi sposobnostmi nadzorovanja sveta.

A še preden zavriskate od veselja in si pričnete predstavljati, kako lepo bi bilo tako življenje, si oglejte Vsemogočnega Bruca. Potem vas bo želja biti Bog morda malce minila.

Velika moč namreč ne prinaša le veselja in ugodnosti, temveč tudi veliko odgovornost. Odgovornost do drugih ljudi, ne samo v obliki molitev in prošenj, temveč odgovornost do uravnoteženega ravnanja za splošno dobro vseh ljudi. Se sliši komplicirano? Saj tudi je, kajti nekaj, kar je dobro za nekoga, bo morda slabo za drugega. In tako je na zemlji vedno potrebno najti nek kompromis, s katerim bo zadovoljna večina ljudi, a hkrati ne bo direktno ogrožal nekoga drugega.

Seveda pa je že od nekdaj bilo tako, da je človeški duh močan, a je meso šibko. Seveda bi (skoraj) vsakdo sprejel božanske moči z namenom delati dobro za vse ljudi, toda vprašajmo se, komu bi najprej pomagali: neznancu ali sebi? Redki ljudje so tako humani, da si upajo brez pomisleka trditi, da jih bolj kot lastno blagostanje skrbijo problemi drugih, pa še med njimi je nakaj lažnivcev, ki to rečejo zgolj iz razlogov lastne samovšečnosti.

Film Vsemogočni Bruce dobro prikaže človeško (podzavestno) sebičnost, ko človek brez pomislekov sprejme veliko moč, ne da bi prej pomislil, če ji je sploh kos in takoj nato najprej poskuša v red spraviti zgolj svoje življenje. A velika moč na žalost tudi (skoraj vedno) pokvari človeka in prej ko človek spozna, da ni moč tisto, kar ga dela človeškega, prej lahko uresniči svoje prvotne sanje.

Vsemogočni Bruce nam po relativno dolgem času na naša filmska platna ponovno vrača največjega ameriškega mojstra izrazne komike Jima Carreya, ki se je po nekaj blagajniško neuspešnih (a vsebinsko zelo dobrih) filmih, vrača k svojemu najboljšemu elementu: komiki in obraznim grimasam. Za oporo so mu tokrat "prilepili" še Prijateljsko Jennifer Aniston, ki pa na žalost tudi v tem filmu služi zgolj kot rekvizit, na katerem lahko Carrey izvaja svoje gage in šale.

Tu je tudi (skoraj; z izjemo Dreamcatcher-ja) vedno fenomenalni Morgan Freeman, tokrat v vlogi Boga, tako nekako v posmeh vsem rasistom. Ko smo že pri tem: če malce v hecu združimo evolucijsko teorijo o nastanku človeka s teorijo božjega nastanka, potem se izkaže, da je Bog res temnopolt. Prvi (moderni) človek naj bi namreč izhajal iz Afrike, bog pa je človeka naredil po svoji podobi. Ergo: Bog je temnopolt, zato naj se le pazijo vsi rasisti, ko bodo enkrat (po smrti) stali pred njegovo podobo.

Kar lahko očitamo temu filmu je, da morda malce preveč na grobo združuje resne teme z elementi komedije, drame in romantike, tako da so nekateri zaključki in tudi sam konec malce preveč izumetničeni.

A če se vam dopade Carreyjeva komika boste vsaj iz te plati bogato poplačani, saj se boste mogli neprestano držati za terbuh (od smeha seveda). Pri tej temi bi samo dodal drobno razlago malce bolj ameriškega pojma, ki pa je ključen, za razumevanje ene izmed večjih šal v filmu, namreč kdo je Jimmy Hoffa? To je bil znan in mogočen ameriški sindikalist, z zelo velikim vplivom na politiko in socialne razmere v, pred in povojni, Ameriki. Očitali so mu tudi povezave z ameriško mafijo, lepega dne pa se je za njim izgubila vsaka sled in njegovo izginotje je še danes ena največjih ameriških skrivnosti, katere razkritje bi seveda pomenilo ogromno slavo in uspeh za vsakega novinarja ali raziskovalca. Zakaj vam to govorim, boste razumeli, če si boste ogledali film.

Vsemogočni Bruce je film, ki bi ga, glede na Carreyevo filmsko zgodovino, še najlažje uvrstili nekje med Ti, ti lažnivec, ter Trumanov show. Torej film, ki obravnana dokaj resno temo, a se ji približa iz skrajno komičnega stališča. To dejstvo pa bo kot vedno gledalce razdelilo med Carreyeve velike nasprotnike in med njegove velike oboževalce. Jaz (tudi po ogledu tega filma še vedno) spadam med slednje.

Vsemogočni Bruce, komedija (režija: Tom Shadyac, scenarij: Steve Koren, Mark O'Keefe, Steve Oedekerk, igrajo: Jim Carrey, Jennifer Aniston, Morgan Freeman, distribucija: Cenex)

Ocena: božji dar ali božja kazen? (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

 - thumbnail