v rubriki film:
.. / / / 31.10.2003

Mladi Adam

Ewana McGregorja, 32-letnega Škota, lahko trenutno gledamo tudi v sladko-pravljičnem filmu Dol z ljubeznijo, v vlogi šarmantnega playboya, v Mladem Adamu pa je prevzel precej bolj temačno in morda celo nekoliko nehvaležno vlogo klateža, ki ga najdba trupla mladega dekleta prične spominjati ne težke trenutke njegove preteklosti.

Mladi Adam kljub karizmatičnemu glavnemu igralcu ni film za široke množice, saj je ton zgodbe izredno temačen, ko v naturalističnem slogu opisuje težko, monotono in depresivno življenje delavskega sloja, kjer ljudje edino zatočišče pred turobnostjo in sprositev najdejo v dokaj nasilnem seksu.

Mladi in privlačni Joe (Ewan McGregor) dela na manjši rečni barki, kjer poleg njega prebivajo še šef Les (Peter Mullan), njegova žena Ella (Tilda Swinton) in njun mladi sin Jim (Jack McElhone). Po škotskih kanalih prevažajo najrazličnejše tovore, a na tako tesnem prostoru se med njimi pričnejo kopičiti napetosti, Joe in Ella pa si pričneta izmenjevati romantične poglede.

Ella je namreč obupala nad večinoma pijanim ali od premoga zapacanim možem in kmalu se ljubimkanje, med njo in privlačnim delavcem, sprevrže v nebrzdano seksualno avanturo in le vprašanje časa je, kdaj bo Les odkril nezvestobo svoje žene.

Da stvari postanejo še bolj nevzdržne, poskrbi truplo neznane mladenke, ki jo Les in Joe potegneta iz vode, saj kmalu spoznamo, da je bila mladenka na nek način povezana z Joem. Slednjega namreč vse pogosteje preplavljajo spomini ali pa morda podobe, ki nam počasi razkrivajo tragične dogodke iz preteklosti, vprašanje je le, če je vse to res, ali pa je vse skupaj zgolj Joeva domišljija, ki bi jo lahko spodbudile razprave o umoru v gostilni, članki v časopisih in nenazadnje sojenje domnevnemu morilcu.

Vprašamo se namreč lahko, če morda Joe (podzavestno?) ne išče le izgovor, da bi končal razmerje z Ello saj je iz njegove preteklosti razvidno, da se ponavadi ustraši prevelike obveze in odgovornosti in nato raje zbeži v naročje druge osamljene ženske ali gospodinje.

Resnica o umoru mladenke morda malce prekmalu pride na dan, a to ne vpliva bistveno na napetost zgodbe, ki se po razkritju posveti predvsem vprašanjem slabe vesti, ter slabostim sodnega sistema, ki včasih zaradi gnusnosti kaznivega dejanja tudi v nedolžnem najde krivca, oziroma grešnega kozla.

Igra glavnih igralcev je odlična, še posebej, če upoštevamo nenavadnost njihovih likov. Prav (za sedanje razmere) nepredstavljivo in bizarno obnašanje nekaterih posameznikov vodi v na trenutke preveč dramske dialoge, ki bi jih težko postavili v resnično življenje.

A po drugi strani filmu ne manjka seksualne sproščenosti, kjer golota ni noben tabu in za vse oboževalke Ewana McGregorja lahko povem, da tokrat izvede Full Monty nastop, če veste, kaj hočem povedati!

Mladi Adam je film za morda malce bolj "sadistične" gledalce, ki jim je všeč prav nič olepšan prikaz življenja in ki radi analizirajo psihični odziv ljudi na majhnem, že kar klavstrofobičnem prostoru.

Mladi Adam, erotični triler (režija: David Mackenzie, scenarij: David Mackenzie, Alexander Trocchi, igrajo: Ewan McGregor, Tilda Swinton, Peter Mullan, Emily Mortimer, Jack McElhone idr., distribucija: Karantanija Cinemas)

Ocena: stori, česar ne moreš pustiti (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Mladi Adam - thumbnail

Mladi Adam