v rubriki film:
.. / / / 23.01.2004

Zadet

Droge so že od nekdaj sestavni del našega sveta, le da je včasih človek lahko dobil opojne substance zgolj v naravi, dandanes pa lahko vsakdo, že z malo kemijskega znanja v navadni kuhinji zvari opojno hormonsko učinkovino. Človek je s pridobitvijo samozavedanja namreč dobil tudi velikansko odgovornost, ki pa je marsikdo ne zmore, ne zna, ali pa zgolj noče prenašati in se zato umakne v svet neresničnega. To pa je tudi edina stvar, ki nam jo lahko nudijo droge, namreč beg pred resničnostjo. A na žalost se ta beg v večini primerov konča tragično.

Film Zadet govori o mladeniču Rossu (Jason Schwartzman), ki ga njegova želja po speedu popelje v svet proizvajalcev in distributerjev sintetičnih drog. Njegov običajni dobavitelj droge Spider Mike (John Leguizamo), ki živi s punco Cookie (Mena Suvari), v trenutku prevelike zadrogiranosti izgubi drogo, ki bi jo moral prodati Miku in ga zato preko prijateljice Nikki (Brittany Murphy) napoti h glavnemu lokalnemu proizvajalcu drog z imenom The Cook (Mickey Rourke).

Ross kmalu postane šofer bizarnega "kuharja" in njegove priležnice Nikki, ter v nekaj dneh dobi vpogled v začarani svet mamil, kjer prav nihče, niti proizvajalci sami, niso varni pred zasvojenostjo.

Zadet je zelo samosvoj film, ki na dokaj inovativen način prikaže nenavadni svet speeda in drugih sintetičnih drog. Režiserju Jonasu Akerlundu se resda pozna njegovo poreklo ustvarjanja videospotov, toda prav zato film dobi neko svežino, saj se ne podreja standardnim klišejem dram, komedij in drugih žanrov, ki so se že spravili opisovati svet drog.

Akerlundova vizija je nekakšen surrealističen prikaz realnosti, nekako tako, kot jo nemara dojemajo ljudje pod vpivom mamil, s številnimi pospešenimi premiki, utopičnimi blodnjami in halucinacijami, ter nenazadnje v anime jezik prenešeni prizori nasilja (predvsem seksualnega).

S slednjim je Akerlund zelo dobro ubil dve muhi na en mah, saj je hkrati lahko prikazal tisto, kar je v realnosti nemogoče, ter na drugi strani tudi nekoliko omilil najbolj nasilne prizore, ki bi skoraj zagotovo obrnili želodec še tako trdoživega gledalca.

V nasprotju z ameriško doktrino "pobijanje je OK, golota je nemoralna" je v filmu prikazano kar nekaj golote, ki pa se v končni fazi prav tako preliva v svet animacije in se s tem izogne nepotrebnim primerjavam s pornografijo.

Zadet odlično prikaže dejstvo, da droge v končni fazi nikoli ne prinesejo nič dobrega. Mike tako pod vplivom mamil blodi med svetom prostitutk, ki jih ima zvezane v svojem stanovanju (kar že nekoliko meji na resno psihično motnjo), ter med svojim preteklim življenjem brez mamil, ki ga predstavlja njegovo bivše dekle, ki jo poskuša zamanj dobiti nazaj.

Prav grozljivo je gledati, kako hoče doseči, da bi ga dekle ponovno sprejelo, a se hkrati ni pripravljen spremeniti in odpovedati drogam, temveč raje še naprej laže ter posledično znova in znova v drogah išče izhod iz realnosti.

To vlogo je odlično odigral Jason Schwartzman, ki na začetku sicer deluje nekoliko preveč zadržano, a bolj ko se film bliža koncu, bolje se vživi v svojo vlogo.

Kot drugo gre pohvaliti Brittany Murphy, ki je s svojimi čustvenimi nihanji in emocionalnimi izpadi odlična izbira za njeno vlogo in ta film nasploh, vprašanje pa je, koliko časa bo njen dokaj enosmeren talent še v povpraševanju.

Pozitivno preseneti tudi dežurni hollywoodski "perverznež" in šarmantni negativec Mickey Rourke, ki mu je v zadnjem času uspel kar nekoliko presenetljiv povratek na filmsko sceno.

Odlično igralsko zasedbo zaključuje par John Leguizamo in Mena Suvari, ki sta nekakšna zadnja točka v smrtnem plesu mamil, on kot prikaz nečesa bolj divjega in neučakanega, ona kot prikaz popolne degeneracije človeških čustev, misli in psihe.

Zadet ni film, ki bi poskušal odkrivati Ameriko, temveč zgolj na samosvoj način prikaže, kje ležijo vse pasti mamil in nam s tem da eno samo jasno sporočilo: tace stran od drog! Kajti besede "samo da poskusim" ali "lahko preneham kadarkoli" so le utopije že izgubljene bitke.

*Zadet, komična kriminalna drama (režija: Jonas Akerlund, scenarij: Will De Los Santos, igrajo: Jason Schwartzman, Mickey Rourke, Brittany Murphy, Mena Suvari, John Leguizamo idr., distribucija: AG Market)

Ocena: ta nori svet drog (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Zadet - thumbnail

Zadet