v rubriki film:
.. / / / 18.06.2003

Frka v bajti

Opozarjanje na neupravičenost medrasnega ali socialnega razlikovanja je v Ameriki že dolgo priljubljena tema, bodisi v dramah ali komedijah. Ljudje smo pač ljudje, ne glede na to, kakšne barve je naša koža, koliko imamo pod palcem, ali kako se izražamo. In prej ko začnemo sprejemati drugačnost drugih, kot nekaj na kar lahko gledamo z zanimanjem in ne nekaj, česar nas mora biti strah, prej bomo lahko zadovoljni tudi sami s sabo.

Frka v bajti je film, ki že s svojim neobičajnim naslovom pritegne gledalčevo pozornost. Tokrat so se prevajalci zares potrudili in ustvarili naslov, ki je hkrati trapast, a po svoje zadane bistvo celotnega filma.

Frka v bajti nam prikaže dva pola ameriške družbe: na eni strani je ugledni poslovnež in novodobni japi Peter Sanderson (Steve Martin), ki je vse svoje življenje posvetil svoji službi in vzpostavljanju neomadeževanega ugleda, večinoma na račun zapostavljanja svoje družine. Na drugi strani pa je velika, gobcava, vsiljiva, neolikana, nepremišljena, a hkrati ponosna in preprosta Charlene (Queen Latifah), ki zamaje temelje Sandersonovega življenja. In ko taki nasprotji naletita druga na drugo si kaj drugega kot katastrofe skoraj ne moremo predstavljati.

Film vsebuje kar nekaj zelo aktualnih "iskric", ki dodajo filmu tudi malce bolj resno tematiko, od dejstva, da živimo v družbi, kjer se moramo bolj kot samega zločinca, bati da ljudje, ki nas poznajo ne izvejo, da smo mi imeli nekaj za opraviti s tem zločincem. Pa do dejstva, da nekateri ljudje še vedno mislijo, da so druge rase (ali pa zagolj drugačni ljudje) meanj vredne in jih za nobeno ceno ne bi pustili v svojo sosesko. A glavno je predvsem spoznanje, da človeka ne smemo soditi po zunanjosti in po svobodi njegovega izražanja, temveč po tem kaj čuti in kaj misli.

Da pa stvar vendarle ne bi bila preveč resna poskrbijo predvsem komični igralci, od lucidnega Steva Martina, ki je že sam po sebi zagotovilo za obilico smeha, Queen Latifah s svojim stasom in glasom v gledalcu bolj kot simpatije vzbuja strah (seveda v komičnem smislu), omeniti pa velja še Eugena Levyja, ki vse od Ameriške pite dalje velja za malce prismuknjenega a zvestega prijatelja.

Na žalost pa film dodobra pokvarijo nekatere nepotrebne klišejske scene, od "terminatorskega" pretepa, dodajanja odvajal v hrano, pa do povsem trapastega konca, kjer je edino pametno spoznanje, zakaj je mobilnik iz titana za 600$ v resnici uporaben (razen za razkazovanje seveda). Frka v bajti je komedija, ki veliko obeta in še več pove, a na koncu postane žrtev hollywoodske stereotipičnosti.

* Frka v bajti, komedija (režija: Adam Shankman, scenarij: Jason Filardi, igrajo: Steve Martin, Queen Latifah, Eugene Levy, Joan Plowright, distribucija: Cenex)

Ocena: pod kožo je vsakdo krvav (6/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Frka v bajti - thumbnail

Frka v bajti