v rubriki film:
.. / / / 05.11.2004

Bela modela

Filmski industriji metamorfoze moških v ženske (in tudi obratno) ter temnopoltih v belce (in v drugo smer), niso niti najmanj tuje, četudi je v resničnem življenju strpnost do takih odločitev pri večini ljudi vse prej kot velika. Film Bela modela nas preko oči dveh temnopoltih policajev, preoblečenih v beli razvajenki, popelje v svet bogatih in ... še bolj bogatih, ki pa imajo, verjeli ali ne, precej več problemov, kot bi bilo za pričakovati.

Marcus in Kevin (Shawn in Marlon Wayans) sta zagrizena policista, ki pa (pre)velikokrat v svoji prizadevnosti povzročita pravi kaos, zaradi česar padeta v nemilost pri šefu.

V znak dobre volje se prijavita za nezaželeno nalogo varovanja razvajenih bogatašinj Tiffany in Brittany Wilson, ki jima grozi ugrabitev. Toda že takoj na začetku gredo stvari narobe, ko mladenki utrpita manjše lepotne poškodbe, zaradi česar se nočeta udeležiti pomembne prihajajoče zabave.

Ker Marcus in Kevin nočeta ostati brez službe, se odločita zamenjati svoji varovanki in zato na pomoč pokličeta celo armado prijateljev maskerjev, ki temnopolta mišičnjaka spremenijo v mični blondinki.

Toda namaskirana partnerja kmalu ugotovita, da se življenje v ženskih oblačilih lahko primerja kvečjemu s srednjeveško inkvizicijo, svet bogatih pa je še najbolj podoben bazenu piranh.

Na srečo jima pomagajo prijateljice pravih Tiffany in Brittany, kar pride ob neumornih osvajanjih pohotnega mišičnjaka, ljubosumni punci enega od preoblečenih policajev in stalnih spletkah drugih bogatašinj, še kako prav.

Ugrabitelji (in vsi ostali) pa tudi ne računajo, da se za preobleko krhkih lahkomiselnih blondink, skrivata dva krepka, nevarna in iznajdljiva modela.

Bela modela je eden tistih filmskih absurdov, ki prav zaradi svojega popolnega idiotizma, kiča in plehkosti, izpade bolj zanimiv in zabaven, kot pa bi mu sprva lahko pripisali.

Transformacija dveh temnopoltih policajev v beli tepki, sprva morda izgleda kot še ena izmed cele vrste šal na račun Michaela Jacksona, toda kmalu se izkaže, da je to komedija na račun plehkosti bele (bogate) Amerike, kjer nihče ne opazi očitnega, temveč se vse smatra zgolj kot nova muha ali pa nova lepotna operacija vsega sitih osebkov.

Vedno nove zabave, neomejena nakupovanja, stalno ponujanje lepotic in lepotcev za partnerja ... to so življenjske sanje velike večine, toda kot lahko razberemo iz podtonov filma, je to zgolj prazna utvara in fasada, nič manj lažna kot nova identiteta junakov filma.

Nesreča bogastva je namreč v tem, da ga ni nikoli dovolj, to pa za sabo prinese večno zavidanje, rivalstvo in predvsem lažne prijatelje, ki ti ob prvi ugodni priložnosti zabodejo nož v hrbet.

Bela modela tako, poleg neskončnega števila izumetničenih gagov, obdela vse stereotipe o bogataših, blondinkah, policajih, mišičnjakih, glasnih ljubosumnih črnkah, lovcih (in lovkah) na denar ter nasploh o belih in temnopoltih ljudeh, toda na tako brezkompromisen način, da se gledalcu zazdi, da v vsem skupaj vendarle tiči nekaj resnice.

Vsekakor gre pohvaliti predvsem neverjetno maskersko delo, ki je glavna junaka naravnost strašljivo približalo podobi (s 1000 in eno lepotno operacijo "popravljenih") sodobnih bogatašinj. To, da ju gledalec kljub vsemu takoj loči od "originalov", ostali liki v filmu pa ne, pa zanimivo zgolj utrjuje poanto filma.

Škoda le, da film, bolj ko gremo proti koncu, postaja parada čimbolj smrdečih prdcev, čim glasnejšega iztrebljanja, akcijskega kaosa z obveznim prestrezanjem krogel, namenjenih ljubljeni osebi in seveda katarzičnega končnega skupinskega objema, kjer vsakdo dobi, kar si zasluži.

Toda to je pač davek, ki ga zahteva neskončna absurdnost zgodbe, brez katere bi film lahko služil kvečjemu za uničevanje možganskih celic, a ki hkrati filmu preprečuje kakšno bolj domiselno razvitje prisotnega potenciala.

*Bela modela - White Chicks, akcijska komedija (režija: Keenen Ivory Wayans, scenarij: Keenen Ivory Wayans, Shawn Wayans, Marlon Wayans, Andrew McElfresh, Michael Anthony Snowden, Xavier Cook, igrajo: Marlon Wayans, Shawn Wayans, Rochelle Aytes, Patrick Baynham, Jaime King, Frankie Faison, Lochlyn Munro, John Heard, Busy Philipps, Terry Crews, Britanny Daniel idr., trajanje: 97 minut, distribucija: Continental film)

Ocena: beli ptički s črnimi tički (4/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Bela modela - thumbnail

Bela modela