v rubriki film:
.. / / / 24.08.2004

Hazarderji

Igre s kartami izvirajo iz Kitajske, prva pisna omemba pa sega v 11. stoletje. Nekje med 12. in 13. stoletjem so prve karte, preko Egipta, že prišle v Španijo in nato naprej v Evropo. Poker naj bi se razvil v 18. stoletju iz podobnih francoskih in nemških iger, prvi razcvet pa je seveda doživel na ameriškem divjem zahodu, kjer praktično ni bilo salona brez igralne mize za poker. Dandanes je poker ena najbolj prepoznavnih in igranih iger s kartami, tudi film Hazarderji pa je posvečen tej igri strategije, sreče, znanja, umetnosti zavajanja sotekmovalcev, ter seveda tudi goljufanja.

Gabriel Byrne) in zapeljiva Tiffany (Thandie Newton) sta usklajen prevarantski par, ki goljufa bolj ali manj naivne kvartopirce.

Za naslednjo akcijo angažirata tudi nekdanjega sodelavca in izurjenega delilca (in rokohitrca) kart Vernona (Stuart Townsend), za denar pa poskrbi Larry (Jamie Foxx). Ko pride do prevare, se izkaže, da denar pravzaprav pripada lokalnemu kriminalcu, ki seveda takoj prične iskati prevarante.

Charlie, Tiffany in Vernon se tako odločijo odigrati partijo z nepremagljivim "kraljem" pokra Deanom (Sylvester Stallone) in tako podvojiti denar ter hkrati pobrati vso slavo.

Toda tudi Dean je vešč številnih kvartopirskih trikov in ker se namerava po tej igri upokojiti in še enkrat poskusiti v ljubezni z nekdanjo prijateljico (Melanie Griffith), bi mu denar prišel še kako prav.

Seveda pa ima vsak od udeležencev v rokavu pripravljeno še kakšno presenečenje.

Hazarderji je film s stilom in lepim številom presenečenj, poleg presenetljivo dobro izbrane igralske zasedbe pa zelo dobro prikaže prav vse dobre is slabe strani hazardiranja.

Hazard je pač vedno nekaj negotovega in nevarnega, seveda pa vsebuje tudi veliko mero napetosti in adrenalina, kar pri nekaterih zna odtehtati morebitne negativne posledice.

Vsakdo je že kdaj, na tak ali drugačen način, okusil čar hazardiranja, ko se človeku zazdi, da ima moč upravljati s srečo, ali pa vsaj, da mu je sreča naklonjena.

A vsakdo, ki je preveč zaverovan vase in ki ne zna potegniti meje ob pravem času, prej ko slej okusi tudi poraz, ki je, na žalost, v večini primerov precej bolj zajeten od prejšnjih zmag.

Del vsaka igra na srečo je namreč tudi statistika, ta pa pravi, da je izgubljanje zagotovo dejstvo, vprašanje je le, kdaj pride na vrsto in v kolikšni meri znamo trenutek preobrata predvideti in na tem mestu tudi odnehati.

Seveda pa se da premagati tudi statistiko, pri pokru že z dobro psihološko oceno sotekmovalca in posledičnim "blefiranjem", še najbolj zanesljivo pa je seveda goljufanje. Zanesljivo, če te ne ujamejo pri tem opravilu, seveda.

Film Hazarderji zelo dobro prikaže ves psihološki del igre in tudi dejstvo, da med sleparji ne moreš zaupati prav nikomur, na vsakega prevaranta pa nekje tiči še večji goljufivec.

Toda kar film pozabi so prav rokohitrski triki, saj že v uvodni špici vidimo več trikov s kartami, kot pozneje v celem filmu. Dobro, lahko se sicer tolažimo z mislijo, da so triki izvedeni tako spretno in tako hitro, da jih ne opazi niti gledalec, ampak to nima nekega pravega smisla, saj ni gledalec tisti, ki mora biti preslepljen.

In če so na eni strani preobrati zelo posrečeni in zanimivi, je odziv nekaterih likov na celotno dogajanje precej medel, morda celo nerealen, in kot tak služi zgolj kot sredstvo za poravnavo računov v stilu: vsak je dobil, kar si je zaslužil.

Pohvaliti pa gre igralsko zasedbo, kjer sta še posebej pozitivno presenečenje veterana Sylvester Stallone in Melanie Griffith, ki tvorita odličen tandem, tako na nivoju karizme, kot tudi medsebojne privlačnosti in s svojo izkušeno zadržanostjo ustvarjata odličen kontrast mladostni zagnanosti (in nepremišljenosti) ostalih likov filma.

Hazarderji je film, kjer gledalec uživa v atmosferi in je zadovoljen s samim konceptom zgodbe, za tisti presežek več pa bi morali ustvarjalci filma zbrati dovolj poguma, da bi potegniti še en as iz rokava, pa tega na žalost ne storijo, temveč raje dokončajo partijo na pošten način, kar sicer ni napačno, je pa malce dolgočasno.

*Hazarderji - Shade, kriminalka (režija in scenarij: Damian Nieman, igrajo: Gabriel Byrne, Thandie Newton, Stuart Townsend, Sylvester Stallone, Jamie Foxx, Patrick Bauchau, Melanie Griffith, Hal Halbrook, Dina Merrill, Bo Hopkins idr., trajanje: 101 minuta, distribucija: Creativa cinemania group)

Ocena: ko as ostane v rokavu (6/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Hazarderji - thumbnail

Hazarderji