v rubriki film:
.. / / / 20.08.2004

Helenca na preizkušnji

Kate Hudson preizkusiti v vlogi odgovorne družinske ženske.

Helen (Kate Hudson) je mlada in privlačna ženska, pomočnica šefice znane modne agencije, ki živi brezskrbno življenje, s številnimi potovanji, ogledi modnih agencij, obveznimi obiski najbolj popularnih nočnih klubov in z vročimi zmenki z manekeni.

To idilo pa pretrga tragična novica o smrti sestre in njenega moža, še bolj pa Helen preseneti novica, da je bila njej zaupana vloga skrbnice nad sestrinimi otroci, 15-letno Audrey (Hayden Panettiere), 10-letnim Henryjem (Spencer Breslin) in 5-letno Sarah (Abigail Breslin).

Šokirana je tudi Helenina druga sestra (Joan Cusack), sicer (zelo) redoljubna družinska gospodinja, ki si neodgovorne sestre nikakor ne more predstavljati v vlogi krušne mame.

Helen se kljub temu odloči skrbeti za otroke, a kmalu ugotovi, da bo morala močno spremeniti svoj način življenja, od menjave službe, vselitve v bolj poceni stanovanje, pa vse do prehrane in vzgoje otrok.

Slednji pa tudi dobro vedo, kako naj pretentajo lahkoverno in popustljivo teto, še posebej najstnica Audrey. Helen na pomoč priskoči tudi mladi in zabavni pastor Dan (John Corbett), toda težave se vse bolj kopičijo.

Helenca na preizkušnji je zabavna in simpatična komedija s priokusom po drami (in seveda tudi po romanci), ki na nekoliko poenostavljen, pa vendar dokaj zanimiv način prikaže dilemo, s katero se srečajo vsi starši, ko morajo ob prihodu otrok na tak ali drugačen način spremeniti svoje dotedanje življenjske navade in postati precej bolj odgovorni in premišljeni.

Res je sicer, da se Helen to zgodi praktično čez noč, je pa zato njeno prilagajanje novim razmeram še toliko bolj zahtevno in naporno.

Zelo dobro je predstavljeno predvsem vprašanje, če otrok od staršev potrebuje bolj prijateljstvo ali vodstvo, pri čemer se film odloči za slednje in tako poudari še eno zoprno stran vzgajanja otrok, namreč da marsikatera odločitev staršev naleti na jezo pri otrocih. A tudi to je del odraščanja in učenja.

Filmu dajejo samosvoj čar predvsem igralci, na čelu z zelo simpatično Kate Hudson, ki pa ji lahko malce zamerimo, da je zagotovo spravila v depresijo precejšen del ženskega občinstva, ko se v filmu pohvali, da nosi obleke (ameriške) velikosti 2(!).

Prosim lepo, neka normalno suha ženska nosi vsaj velikost 4, velikost dva pa že nevarno meji na anoreksijo in naj me koklja brcne, če Kate v resnici nosi velikost 2, četudi je zelo suha.

Za bolj resno protiutež filma poskrbi igralsko zelo prepričljiva Joan Cusack, tokrat v sicer za odtenek preveč klišejski vlogi gospodinje, kljub vsemu pa njen lik premore tisto pravo globino, ki filmu preprečuje, da bi padel v brezno absurdne burleske.

Zelo prepričljivi so tudi vsi trije mladi igralci, za ženski del občinstva pa poskrbi šarmantni John Corbett, v vlogi zabavnega pastorja, ki parafrazira celo Jimma Carryja.

Edino kar na koncu morda malce zmoti gledalca, je neprijeten priokus po zaroti ameriških konzervativcev, ki si že od nekdaj trudijo dokazati, da ženska ne more (oziroma ne sme) imeti službe, v kateri bi zares uživala, temveč mora ždeti doma za štedilnikom in skrbeti za gručo otrok, v najslabšem primeru pa se lahko zaposli kot receptorka ali tajnica. In njeno spolno življenje je seveda reducirano na absolutno nulo. Oh ja, in ko je v najhujših težavah, mora zgolj slediti bogu, oziroma glasu zvonov iz cerkve in že se prikaže simpatični pastor, ki je praktično v vseh pogledih princ iz sanj, da sploh ne govorimo o njegovi moralnosti!!!

Vendar dobro, to je zgolj teorija in če na film pogledamo malce bolj optimistično in brez predsodkov, je Helenca na preizkušnji povsem korektna in simpatična zabava iz katere se lahko tudi marsikaj naučimo, predvsem na ravni sprejemanja odgovornosti in pravem pomenu starševstva.

*Helenca na preizkušnji - Raising Helen, komično romantična drama (režija: Garry Marshall, scenarij: Patrick J. Clifton, Beth Rigazio, Jack Amiel, Michael Begler, igrajo: Kate Hudson, John Corbett, Joan Cusack, Hayden Panettiere, Helen Mirren, Paris Hilton, Spencer Breslin, Abigail Breslin, Sakina Jaffrey, Kevin Kilner, Felicity Huffman, Sean O'Bryan, Amber Valletta, Ethan Browne, Michael Esparza, Katie Carr, Shakara Ledard, Jane Morris, Joseph Mazzello, Catherine Tayrien, Evan Sabara, Sandra Taylor idr., trajanje: 119 minut, distribucija: Cenex)

Ocena: brez seksa v mestu (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Helenca na preizkusnji - thumbnail

Helenca na preizkusnji