v rubriki film:
.. / / / 09.02.2004

21 gramov, Velika riba, Škrat

Ste se kdaj spraševali, koliko je težko življenje? Podajte se na dogodivščino, močnejšo kot življenje samo in odkrijte škrata v sebi... ta teden v filmskih premierah. Več o filmih spodaj, še več pa preko omenjenih povezav.

21 GRAMOV
21 Grams
drama

Premiera: 12. februarja 2004
Režija: Alejandro González Inárritu
Scenarij: Guillermo Arriaga, Alejandro González Inárritu, Guillermo Arriaga
Igrajo: Sean Penn, Naomi Watts, Benicio Del Toro, Charlotte Gainsbourg, Melissa Leo, Clea DuVall
Spletna stran: www.21-grams.com

21 gramov je novi film režiserja Alejandra Gonzáleza I?árrituja, oskarjevega nominiranca za film Amores perros.

Gre za zgodbo o upanju, človeštvu, o borbenosti in preživetju. Naj se bojimo smrti ali ne, obišče nas zagotovo, in v tistem trenutku je naše telo 21 gramov lažje. Je to teža, ki jo predstavlja naša duša? Je to teža, ki jo nosijo tisti, ki nas preživijo? Film raziskuje tako čustveni kot fizični obstoj treh ljudi v obdobju nekaj mesecev. Nesreča nepričakovano združi njihova življenja in usode, ter jih popelje v svet ljubezni, maščevanja in obljubljene odrešitve.

Film je svojo premiero doživel na lanskem beneškem filmskem festivalu in nihče od omenjenih igralcev ni odšel praznih rok. Sean Penn je prejel nagrado za najboljšega igralca, Benicia Del Tora in Naomi Watts pa je za najboljšega igralca oziroma igralko izbralo občinstvo.

Več o filmu na Kolosej.si

VELIKA RIBA
Big Fish
drama

Premiera: 12. februarja 2004
Režija: Tim Burton
Scenarij: Daniel Wallace, John August
Igrajo: Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange, Alison Lohman
Spletna stran: www.continentalfilm.si/velikariba

V ganljivi in topli zgodbi nas Tim Burtom s svojo svojstveno domišljijo popelje na potovanje, med katerim se poglobljeno ukvarja s skrhanim odnosom med očetom in sinom.

Edward Bloom (Albert Finney) je vedno pripovedoval napihnjene zgodbe o svojem življenju, ko se je kot mladenič (Ewan McGregor) v želji za čudežnimi doživetji podal na zanimivo popotovanje, ki ga je iz rodnega mesteca v Alabami poneslo po svetu in nazadnje spet pripeljalo domov. Njegove mitične pripovedke so prepredene tako z zabavnimi kot deliričnimi pripetljaji, ko tke epsko zgodbo o velikanih, viharjih, čarovnici in pevkah, siamskih dvojčicah.

S svojimi očarljivimi zgodbicami, večjimi od življenja samega, Edward očara vsakogar, razen odtujenega sina Willa (Billy Crudup). Ko ju mati (Jessica Lange) skuša spraviti, se mora Will naučiti ločevati dejstva od izmišljotin in se soočiti z očetovimi junaškimi dejanji in nežnimi čustvi.

Več o filmu na Continentalfilm.si

ŠKRAT
Elf
družinska komedija

Premiera: 12. februarja 2004
Režija: Jon Favreau
Scenarij: David Berenbaum
Igrajo: Will Ferrell, James Caan, Bob Newhart, Edward Asner
Spletna stran: elfmovie.com

Nekega božičnega večera pred mnogimi leti se je majhen otročiček v sirotišnici neopazno splazil v Božičkovo vrečo z igračami in tako po pomoti pristal v Božičkovi delavnici na severnem tečaju. Novi oče Buddyja takoj vzame za svojega in ga vzgaja kot škrata. Toda ko Buddy zrase in postane trikrat višji kot drugi škrati, postane jasno, da ne sodi v njihov svet.

Poiskati mora svojo pravo družino, svoje mesto na svetu, zato se odpravi v New York, kjer naj bi bile njegove korenine. Pred njim je popolnoma nov svet in kmalu spozna, da mu v velikem mestu ne bo z rožicami postlano. Tu se ne počuti nič bolj doma kot na severnem tečaju. Buddy poišče svojega pravega očeta Walterja, deloholika, ki izdaja otroške knjige. Walter ne verjame Buddyjevim besedam; edino, v kar z gotovostjo verjame, so njegovi posli. Buddy spozna tudi novo mamo in izve, da ima desetletnega polbrata ki ne verjame ne v božič ne v škrate ne v Božička.

Videti je, da so vsi pozabili, kaj pravzaprav pomeni božič. Prazniki pa so pred v vrati in Buddy se z vso škratjo resnostjo odloči, da bo osvojil svojo družino in božič spet približal ljudem.

Več o filmu na Kolosej.si

Pripravil

Tomaž Drnovšek - avatar

Tomaž Drnovšek

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 14.09.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 8 člankov.

21 gramov, Velika riba, Škrat - thumbnail

21 gramov, Velika riba, Škrat