v rubriki film:
.. / / / 27.06.2003

Prehitri in predrzni

Pripnite si varnostne pasove, kajti v naša kina so zopet prihrumeli sfrizirani avtomobili, ki bodo pri večini moških obudili fetiš do pločevine na kolesih, za pozornost ostalih pa bodo poskrbela lepa dekleta eksotičnega latino-aziatskega videza. No, da naše boljše polovice ne bodo preveč zdolgočasene, pa bodo poskrbeli vročekrvni mladci, ki očitno že od rane mladosti dvigujejo uteži in pred ogledalom izboljšujejo šarmantnost svojih nasmehov.

Prehitri in predrzni je film, ki se najbolje prodaja poleti. Pomankljivo oblečena dekleta, hitri avtomobili, vratolomne cestne dirke ... koga sploh še zanima zgodba. Udobno se namestiš v sedež klimatizirane dvorane in sadistično uživaš v dejstvu, da zunaj pripeka peklenska vročina, na katero nas stalno spominjajo vroči dogodki v filmu.

Prehitri in predrzni je tipičen primerek hollywoodskega nadaljevanja uspešnega filma, kjer ti v glavnem ponudijo reciklažo prvega dela, brez kakšne inovativne zgodbe. Da je stvar še hujša, se tokrat niso poslužili starega trika presežnikov, kjer bi nam ponudili še več divjih dirk "ena na ena", ki bi tu morda celo deloval. Namesto tega nam raje ponudijo sentimentalno zgodbo "prijatelji za vedno" in drugorazredno kriminalko "ulovi lopova" s trapastimi policijskimi pregoni, ki se vedno končajo le s kupom uničene pločevine. Razen izvirne uvodne špice in prve četrtine resničnega dirkanja je film popolna polomija. Nekaj, kjer nam v mislih ostanejo le avtomobili in dekleta (oziroma fantje pri nežnem spolu).

Tudi igralska zasedba ni kaj prida. Če je v prvem delu hreščavi Vin Diesel glavnemu liku še dal nek šarm, je tokrat vse skupaj samo še farsa. Dieslovo nadomestilo Tyrese Gibson ima svoje svelte momente, a se utopi v klišeju komičnega rezervnega junaka, njegov lik pa doseže vrhunec že nekje na sredini filma, ko sleče svojo majico in razkaže svoje izklesano telo. Paul Walker ima že nekaj izkušenj iz prvega dela, a se preveč posiljuje s svojim šarmantnim, napol ironičnim nasmeškom. Eva Mendes igra na karte zapeljive a nedosegljive fatalke in erotični vrhunec doseže šele, ko v roke vzame veliko ... puško. Devon Aoki pa očitno tako ali tako niso najeli za govorjenje, temveč zgolj za trpinčenje moškega dela gledalstva, ki preko celega filma čaka, če bo njena oprava japonske srednješolke odkrila še kaj več. Če vemo, da je to ameriški film, odgovor na to menda že poznate.

Glede resničnosti takih filmov pa menda ni potrebno izgubljati besed. Ja, zagotovo so ameriški geti polni mašin vrednih več 100.000 dolarjev. In zagotovo imajo prebivalci geta vedno v žepu nekaj 1000 dolarjev, ki so jih pripravljeni zapraviti pri stavah. Ampak, hej, če Prijatelji brez kakšnih visokoprofiliranih služb stanujajo v stanovanjih za milijon dolarjev, zakaj ne bi mogel imeti bivši policaj, lastnih mehanične delavnice v getu ali fant, ki mu dekle teži zaradi najemnine, predelan avto in polne žepe denarja. Hm ... prej bi rekel, da take avtomobile v Ameriki vozijo zgolj sinovi naftnih magnatov in hčerke direktorjev propadlih (beri: izropanih) korporacij tipa Enron.

Da ne bom preveč krivičen, seveda obstajajo tudi zanesenjaki, ki vsako moneto vložijo v svojega jeklenega konjička. Toda roko na srce: mislite, da bi ti ljudje svoj avto zares uporabili v dirkah, kjer veš, da bo tvoj avto in z njim nekajletni trud in nekajletna plača šli v nič? Toda glavno je, da imajo mladi Američani nek nov cilj, neke nove sanje. In da starejši Američani vedo, da mladini v getih ni nič hudega. Le zakaj bi jim bilo, ko pa imajo vsak svoj naspidiran avto?

Še za konec: morda ne bi bilo slabo, če bi v zaključno špico dodali napis: Ne počnite tega doma (oziroma na domači cesti)! Kajti če seštejemo adrenalinski pribitek tega filma s slovenskimi cestnimi navadami, dobimo le še avtocesto do britofa (prosto po Smolarju).

* Prehitri in predrzni, akcijska kriminalka (režija: John Singleton, scenarij: Michael Brandt, Derek Haas, igrajo: Paul Walker, Tyrese Gibson, Eve Mendes, Devon Aoki, Cole Hauser, distribucija: Karantanija Cinemas)

Ocena: ko je začetek tudi že konec (5/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Prehitri in predrzni - thumbnail

Prehitri in predrzni