v rubriki film:
.. / / / 12.01.2004

Legenda o jezdecu kitov

Kot prvo, je v Legendi o jezdecu kitov zanimivo spremljati življenje novozelandskih staroselcev Maorov, ki še danes verjamejo v legende svojih prednikov. Tudi njih je že dohitel razvoj časa in počasi njihove tradicije lezejo v pozabo, še posebej zato, ker bi mladi raje odšli iz kontejnerskih naselij v bolj razviti svet.

A nekateri še verjamejo v stare zgodbe in ena najbolj svetih govori o prvem predniku Maorov Paikeu, ki naj bi prišel po morju na kitovem hrbtu. In tako tradicija pravi, da so moški potomci Paikeovih zanamcev vodje plemena.

A tokrat ima usoda drugačne načrte, saj ob rojstvu dvojčkov preživi le deklica Pai. Užaloščeni oče ob smrti svoje žene zapusti skupnost, njegov oče, poglavar plemena in Pajin dedek, pa razočaran nad izgubo moškega naslednika zavrača svojo vnukinjo.

A počasi deklico vseeno vzljubi, verjetno v upanju, da se bo njegov sin vrnil k svoji družini in prevzel mesto vodje ali pa vsaj "poskrbel" za še kakšnega sina. A ker do tega ne pride, dedek spet prične zavračati Pai, saj mu tradicija veleva, da je lahko vodja le moški.

Zato se odloči, da bo novega vodjo poiskal med prostalimi dečki v plemenu. Pai pa se ne želi podrediti tem stereotipom, saj v sebi čuti neukrotljiv duh svojih prednikov in s pomočjo svojega strica se tudi sama nauči plemenskih običajev, ki jih mora poznati vodja.

Toda dedek je vse bolj jezen nanjo in hkrati tudi razočaran, ko med svojimi izbranci ne najde primernega kandidata. A tako kot vsaka legenda, tudi tokrat v zgodbo vstopijo višje sile, ki bodo pokazale pravo pot ljudem, ki pričenjajo izgubljati svojo vero.

Legenda o jezdecu kitov je kot nekakšna prispodoba popotovanja človeškega duga, ki se mora znebiti svojih predsodkov in spon, da bo lahko resnično uvidel resnico.

Na eni strani je Pain dedek, ki v svojem slepem prepričanju ne vidi očitnih znakov, da je tisto kar išče v mali deklici. Na drugi strani je Pai, ki zares čuti in razume pomen starodavnih običajev njenega ljudstva, a je zaradi svoje zunanje podobe postavljena pred skoraj nemogočo preizkušnjo.

Seveda pa je vprašanje, če bi Pai res lahko združila svoje ljudstvo, če bi jo priznavali že od vsega začetka. Prav s svojim pogumom in dokazovanjem namreč v ljudeh obudi up in spomin na stare legende.

Morda sta morala njena mama in brat dvojček umreti prav zato, ker moški potomec ne bi bil zmožen narediti take preobrazbe v ljudeh, kot jo stori Pai? In iz tega pogleda film postane še en velik simbol, ki nas uči, da je v vsaki slabi stvari tudi nekaj dobrega. Da tudi smrt morda prinese nekaj, kar se bo v končni fazi pokazalo, za zelo pomembno!

Zelo zanimive, če ne že kar malce mistične, so maorske pesmi ter molitve, ki jih lahko slišimo v filmu, dodatno svežino pa dajo igralci maorskega porekla in maorske besede, ki jih uporabljajo med pogovorom.

Odlična je tudi izbira glavne igralke, mlade Keishe Castle-Hughes, ki s svojo pristnostjo in zares doživeto igro, doda tisto pravo dušo svojemu liku.

V Legendi o jezdecu kitov se človek delno spusti v območje nadnaravnega, kar je za nekatere ljudi morda nekoliko težje sprejemljivo. Morda to izvira iz starega človeškega strahu pred neznanim, toda če verjamete, da med človekom in naravo obstaja še kakšna druga vez, ki jo ne moremo videti, temveč jo lahko le občutimo, vam film vsekakor priporočam.

*Legenda o jezdecu kitov, družinska drama (režija: Niki Caro, scenarij: Witi Ihimaera, Niki Caro, igrajo: Keisha Castle-Hughes, Rawiri Paratene, Vicky Haughton, Cliff Curtis, Grant Roa idr., distribucija: A.G. Market)

Ocena: moč je skrita v duhu (9/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Legenda o jezdecu kitov - thumbnail

Legenda o jezdecu kitov