v rubriki film:
.. / / / 22.11.2004

LIFFe 04: Super Size Me!

Tokrat grem kar direktno na recenzijo filma Super Size Me, oziroma - kot so naslov lepo po strojno prevedli v slovenščino, Super Veliki Jaz. Film, ki ga je posnel ameriški režiser Morgan Spurlock, je nutricionistični ekvivalent Bowling for Columbine (in če bi snemanje Super Size Me trajalo še malo dlje, bi tudi oba režiserja tehtala enako.)

Morgan Spurlock je postal pozoren na niz dogodkov, ki se je v ZDA odvil v zadnjih letih. Naj ga povzamem. Američani z velikim guštom obiskujejo McDonald's in ostale junk-food restavracije, kjer za malo denarja veliko pojedo in popijejo.

Poleg tega se ni gibljejo skoraj nič in glej ga vraga, začnejo pridobivati na teži. Nato si nekega dne rečejo:"Opa! Tole pa ni več zabavno. Tehtam toliko kot zdrav teliček, privlačen sem pa še manj! Kako se je to lahko zgodilo?!"

In nato sklenejo, da se omenjeni fuck-up seveda ni zgodil po njihovi krivdi, pač pa nosi levji delež krivde McDonald's, ker jim ni povedal, da se ob njihovi hrani lahko zredijo!

In kakor je zaplet posledica tipično mainstream-ameriške odsotnosti kakršnekoli trezne refleksije o današnjem svetu, je razplet njegova nadgradnja. Pre-hranjeni američani so se odločili, da bodo storili to kar, kot pravi Spurlock, počnejo najboljše: tožili bodo prasce!

In so jih. Odvetniki McDonald's-a so v obrambi na tožbo izjavili, da je itak splošno znano, da je njihova hrana manj zdrava kot nepredelano sadje in zelenjava, in da hkrati ni nikakršnega znanstvenega potrdila, da so se omenjeni nesrečneži zredili prav zaradi vsega šita, ki so ga pokonzumirali v McDonald's-u.

In tu vstopi Morgan Spurlock. Rekel si je, okej, poglejmo kaj bi se zgodilo, če bi se mesec dni prehranjeval izključno v McDonald's-u. Torej, trije obroki na dan, junk za zajtrk, junk za kosilo in junk za večerjo. Hey ho, let's go.

Pravila igre: nikoli ne sme naročiti Super Size menija, razen če mu ga ponudijo sami. In mimogrede - Super Size meni lahko na sto metrov ubije kravo! Sestavljen je iz litra in pol kokakole, burgerja, ki izgleda kot ljubljanski horseburger, le da z dvema pleskavicama, in iz pol litrskega kartona pomfrija. Precious calories...

Poleg tega se mora Spurlock gibati le toliko, kot se giblje povprečni američan - to je 1200 korakov na dan! 1200 korakov na dan? To je 500 m hoje dnevno - vključno s kilometrino, ki jo naredite doma!

Spurlock pred začetkom McDiete obišče štiri zdravnike, ki mu potrdijo, da je v odlični formi, nihče od njih pa ni posebno navdušen nad avanturo, ki ga čaka. Rezultati McDiete so bistveno grozljivejši od vseh možnih pričakovanj.

Spurlock se v mesecu dni zredi za okrog 15 kg, ima kritično visok nivo holesterola, povišan krvni tlak, mučijo ga depresije, impotenca, abstinenčni sindrom in tako dalje.

Ko je z McDieto prekinil, je potreboval šest tednov za normalizacijo krvne slike, do konca montaže pa še ni uspel shujšati na prejšnjo težo.

Za vse ostale detajle vam priporočam kar ogled Super Size Me. Kaj pa vem, morda pride celo v kino in ga boste takrat lahko šli pogledat. In ne pozabite - po kinu paše McDonald's!

Več o LIFFe-u si lahko preberete na domači strani Kinodvora in Cankarjevega doma.

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Super Size Me! (Foto Julie Soefer) - thumbnail

Super Size Me! (Foto Julie Soefer)