v rubriki film:
.. / / / 05.01.2004

S.W.A.T. - Specialci

Niso policaji in niso vojaki! So S.W.A.T., posebej izurjena ekipa mestnih bojevnikov, ki jih pokličejo, da "poskrbijo" za najhujše med najhujšimi. Skrajni čas torej, da so tudi o njih posneli film, da vidimo, iz kakšnega testa so narejeni ti heroji (in herojke seveda).

S.W.A.T. - Specialci ni povsem tipičen hollywoodski akcijski film, kjer bi se samo streljajo in razstreljevalo, temveč zna ponuditi tudi nekaj vsebine, vsaj v začetku.

Kot prvo lahko kot pozitivno štejemo dokaj poglobljeno karakterizacijo glavnih likov, to pa seveda potrebuje kar nekaj časa, da se razloži ozadje teh likov in da se jih logično združi v nek smiseln namen.

Posledično je tudi akcija v prvem delu filma (če odštejemo uvodnih nekaj minut) dokaj "skromna", oziroma z drugimi besedami, verjetno precej podobna resnični podobi in dogajanju članov ekipe S.W.A.T..

Na žalost pa je nuja po spektakularni in posledično tudi bolj vratolomni ter neveredostojni akciji, tudi tokrat zmagala in film se v drugi polovici prevesi v bolj ali manj brezglavo preganjanje izjemno zlobnih in izjemno krutih (vendar ne preveč inteligentnih) zlikovcev.

A vendar film iz izključno akcijskega vidika ni nekaj tako hudo spektakularnega, da bi človek rekel, da se že samo zato splača film pogledati. Posebni efekti in akcija so lepi in zanimivi, to pa je tudi že vse.

Če npr. pogledamo drugi del Podlih fantov, ki je bil vsebinsko sicer žalitev za gledalčevo inteligenco, pa je vseboval vsaj zares spektakularno in dih vzemajočo akcijo, kjer se je še posebej pri avtomobilskih pregonih pokazalo nekaj posebnega in novega.

Seveda manj akcije pri S.W.A.T. - Specialcih, samo po sebi ni nič slabega in bi bilo morda še celo bolj zanimivo, če bi se ujemalo z vsebino filma (kot to deloma uspe v prvem delu filma), a na žalost se dobro zasnovana povprečna akcija na koncu sprevrže v neumno povprečno akcijo.

V to kategorijo vsekakor lahko štejemo vse kar se dogaja z letalom, kjer sicer ne moremo reči, da kaj takega ni mogoče, je pa vsekakor zelo, zelo malo verjetno.

Obetaven vsebinski začetek filma kmalu pokvari prevelika težnja k poenostavljanju in še preden se zavemo, je pred nami prav klišejska zgodba, kjer takoj vemo, kdo bo igral kakšno vlogo in kaj se bo na koncu moralo zgoditi.

Ko zagledamo "podlasico/izdajalca", takoj vemo da je to on. Prav tako vemo, kdo bo "good guy" in kdo bo "po krivem zapostavljeni good guy". Za manjše presenečenje sicer poskrbi druga "podlasica", toda tudi njegova vlogo se izriše še precej preden jo tudi odigra.

Še večje razočaranje sta edina ženska v ekipi, ki na koncu služi zgolj kot znak (lažnega) priznavanja emancipiranosti žensk, a ob prvem ranjenem moškem je že degradirana na nivo medicinske sestre, ter (drugi) črnski pripadnik manjšine, ki je v filmu zgolj zato, da dobro izgleda, daje sarkastične in sočne pripombe ter na koncu prav amatersko "pokasira" kroglo.

Da niti ne omenjam glavnega zlikovca Francoza(!), kjer so si Američani spet dali duška, da malce prikažejo, kakšne podgane, ki se prav sadistično koljejo med sabo, so ti Francozi.

No, glede na to, da od francoskega "izdajstva" Amerike, vsak "patriotičen" Američan namesto "french fries" naroča "freedom fries", se ne gre čuditi niti takim izzivalnim filmskim izlivom.

Mešane občutke vzbuja tudi glavni zaplet za katerega poskrbi francoski negativec in ki sicer dobro pokaže sodobno človeško slo po denarju, a se na koncu sprevrže zgolj v morebitno iztočnico za morebitno nadaljevanje filma.

Tudi v tem filmu na žalost na koncu ne uidemo tipičnemu hollywoodskemu obračunu z negativcem, kjer si "baraba" ne zaluži hitre smrti, temveč mora biti ubit večkrat (za vsak slučaj), najprej pretepen, nato ustreljen ter na koncu razmrcvarjen, tako da ga lahko zares samo še "postrgajo" v plastično vrečko.

Konec filma pa je milo rečeno patetičen in do skrajnosti ugonobi dober občutek iz začetka filma.

Igralska zasedba vsekakor doda nekaj pozitivnih pik, a vsebinska omejenost filma onemogoča kakršenkoli boljši igralski doprinos.

Samuel L. Jackson je pač ime, ki že samo po sebi privablja gledalce, Colin Farrell je kot neuradni "bad boy" Hollywooda skoraj moral pristati v tem filmu, LL Cool J se ni mogel izogniti skušnjavi, da ne bi pokazal svoje nabildano telo (to pa je tudi že njegovih 5 minut slave v tem filmu), Michelle Rodriguez pa ostaja na nivoju ženske, kjer človek nikoli ne ve, če naj bi se je bal, ali pa jo ljubil.

Če vas torej zanima, kako (vsaj približno) izgledajo resnični S.W.A.T. policaji, si oglejte prvi del filma, vsi ljubitelji hollywoodske akcije in slavospevov ameriški policiji, pa zdržite do drugega dela.

In če boste nasedli hollywoodski verziji S.W.A.T.-a, se boste morda vprašali, zakaj S.W.A.T.-ovcov nismo videli 11. septembra 2001, a to zagotovo ni njihova krivda. Če ne bi zatajila CIA, bi teroristi zagotovo občutili trdo roko teh posebnih enot ameriške policije.

Upajte samo, da vas ob vašem naslednjem obisku v ZDA ne dobijo v roke, saj vas bodo kot pripadnika Transilvanije zagotovo imeli za terorista. Transilvanije? Hja, saj menda veste, kako deluje logika Američana, ki se geografije uči iz poročil CNN-a (in tudi tistega, ki sedi v Beli hiši): Slovenia - Slovakia - Slavonia - Transilvania... in hollywoodski Specialci vam "podarijo" enosmerno vozovnico za Guantanamo.

S.W.A.T. - Specialci, akcijski triler (režija: Clark Johnson, scenarij: Robert Hamner, Ron Mita, Jim McClain, David Ayer, David McKenna, igrajo: Samuel L. Jackson, Colin Farrell, Michelle Rodriguez, Olivier Martinez, LL Cool J idr., distribucija: Continental Film)

Ocena: udari, navali, razpali (4/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

S.W.A.T. - Specialci - thumbnail

S.W.A.T. - Specialci