v rubriki film:
.. / / / 06.02.2004

Dergi in Roza v kraljestvu svizca

Verjetno ga ni človeka na sončni strani Alp, ki ne bi poznal Dergija in Roze, ter njunih norčij, s katerima sta tako simpatično vabila ljudi k loterijski igri 3×3. Sedaj sta se podala v Kraljestvo svizca in svoj burkaški talent ter komični potencial prelila še na veliko platno in nastal je izdelek, ob katerem se bodo nekateri verjetno nasmejali do solz, drugi se bodo počutili užaljene, spet tretji bodo goreče trdili, da je to najbolj slaboumen slovenski film, kar jih je bilo narejenih. Torej tipični odzivi, ki se pojavijo ob vsakem slovenskem filmu. :-)

Dergi (Marko Derganc) je radijski svetovalec, ki ljudem pomaga pri njihovih vsakdanjih težavah, pa če so še tako banalne. Čeprav si ljudje z njegovimi nasveti ne morejo kaj dosti pomagati, je zelo priljubljen, težave pa mu dela njegovo koroško dekle Biba, ki se želi z njim poročiti in zato se odloči, da bo prevzel službo oskrbnika gorske koče.

Med tem ima Roza (Andrej Rozman) povsem drugačne skrbi, saj naj bi graščino, v kateri vodi dom za osirotele otroke, prevzel denacionalizacijski upravičenec iz Amerike in jo prodal za velike denarce.

Roza pri njem izposluje eno-mesečni odlog prodaje, v tem času pa namerava zbrati denar in sam odkupiti graščino. Po denar se odpravi k Dergiju, ta pa mu svetuje, naj se z njim odpravi v gore, kjer bosta z gorskim turizmom lahko zaslužila dovolj denarja, hkrati pa bosta lahko še naštudirala predstavo Krsta pri Savici, v kateri bo Roza igral Bogomilo, Dergi pa Črtomira.

A ko prispeta k njuni koči ugotovita, da tja zahajajo edino pijani turisti (Matjaž Javšnik, Primož Ekart, Barbara Cerar), oderuški planšar (Jernej Šugman), predsednik planinske zveze z zaprtjem (Bojan Emeršič), njegova mična žena (Maša Derganc), radoživa planinka (Zvezdana Mlakar), njen ljubosumni mož (Zvone Hribar) in nenazadnje pevska skupina Foxy Teens s pohlepnim in izkoriščevalskim menedžerjem.

Roza si od takih gostov seveda ne more obetati milijonov, ki jih potrebuje, prej nasprotno. Mera je polna, ko po koči prične strašiti duh norega planinca (Janez Škof), ko se mora Dergi v svojo pogovorno oddajo oglašati iz visoke skale in ko Biba odkrije skrivališče svojega ljubčka.

Dergi in Roza v kraljestvu svizca je tipičen primer pregovora, da se za malo denarja dobi malo "muzike". Film je bil namreč posnet brez vsake finančne podpore države, to pa se tudi hudo pozna in sicer po negativni plati, čeprav se zdi, da se nekateri s tem celo poskušajo pohvaliti (ali pa je nemara to le pripraven izgovor za zelo verjeten neuspeh filma).

V prvi vrsti se vsak kader prične in konča z reklamo sponzorja, kar v nekaterih primerih (ko se en in isti sponzor ponovi večkrat) postaja že prav moteče.

Neizpolnjeno pričakovanje (glede na naslov filma), pa je bila kakšna satira na račun tistega svizca, ki v reklami za čokolado, ki jo daje vijolična krava, zavija čokolade v folijo.

Kot drugo se slabo kvaliteto in dvomljivo vsebino filma poskuša prikriti z velikim številom znanih slovenskih igralcev, ki sicer imajo svoje svetle prebliske, a vsa ta naphanost filma s tisoč in eno vsebino brez repa in glave se lahko slej ko prej konča le v bolečem "inteligenčnem zaprtju".

To pač ni film, kjer bi veliko premišljevali ali pa pričakovali kakšne globoke in premišljene komike. Dergi in roza v kraljestvu svizca je situacijska burleska, nekaterim ljudem bolj dostopna, spet za druge žaljiva.

Med slednje bodo verjetno še posebej sodili denacionalizacijski upravičenci, ki so v filmu predstavljeni kot brezsrčni "kavboji", ki jim gre po glavi zgolj zaslužek, tudi za ceno metanja sirot na cesto.

Nasploh bi lahko nek tujec, ki bi si ogledal tale film dobil vtis, da smo Slovenci blazno kruti do svoje mladine, saj so naši otroci prepuščeni na milost in nemilost pohlepnim kapitalistom, tisti z malce več "sreče" pa postanejo žrtve menedžerjev, ki jim v glavo vlivajo frustracije o (pre)debelosti in netalentiranosti.

Ampak dobro, če je že vse drugo v filmu en sam štos, potem bo najbolje, da tudi to jemljemo na ta način.

Še ena stvar, ki v nekaterih delih precej moti, je izredno slab zvok, kjer okolišnje motnje povsem zadušijo govor glavnih likov filma (še ena posledica nizkega budžeta).

Film se tako naslanja predvsem na glavne igralce, kjer se seveda poleg Roze in Dergija dobro izkažejo tudi Jernej Šugman, Janez Škof in Maša Derganc, zelo dobrodošla popestritev filma pa so tudi simpatične, energične ter vedno optimistično razpoložene Foxy Teens.

Verjetno pa je glavno vprašanje, ki si ga postavi gledalec, pred ogledom tega filma, če je film dovolj smešen, da je vreden ogleda?

Glede tega nasveta, bom najraje povzel kar besede Marka Derganca, ki je na premieri filma v svojem ciničnem slogu dejal, da se bodo filmu smejali predvsem tisti, ki se smejejo tudi Vrtičkarjem (po njegovih besedah sam mednje ne spada). Če vam to kaj pomaga, toliko bolje.

Osebno sem bil nad filmom bolj razočaran, kot pa navdušen in upam si trditi, da je bila marsikatera reklama za 3×3 bolj smešna. Moja pobožna želja pa je, da bi kljub morebitnemu neuspehu tega filma, Dergi in Roza še kdaj nastopila skupaj in morebiti bo takrat bolje.

*Dergi in Roza v kraljestvu svizca, komedija (režija: Boris Jurjaševič, scenarij: Janja Vidmar, Andrej Rozman, igrajo: Marko Derganc, Andrej Rozman, Bojan Emeršič idr., distribucija: Ljubljanski kinematografi)

Ocena: pol' pa svizec zavije čokolado v folijo (4/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Dergi in Roza v kraljestvu svizca - thumbnail

Dergi in Roza v kraljestvu svizca