v rubriki film:
.. / / / 03.12.2003

Lutke

Tri romantične zgodbe, šest tragičnih človeških usod. Lutke je film o ljubezni po japonsko, ki pa ga zlahka prenesemo tudi v našo kulturo, prav zaradi svoje preprostosti in zgodbe, ki temelji na ljudeh kot posameznikih, ujetih v neustavljiv vrtinec usode.

V ospredju je zgodba o mladem paru, katerega ljubezen je prekinila želja po uspehu v poklicu. On je zapustil svojo zaročenko in se pod prisilo staršev nameraval poročiti s šefovo hčerko. Ona te misli ni prenesla in je poskušala storiti samomor.

Ko za to izve njen nesojeni fant se odloči, da bo pretrgal vez s svojo družino in se posvetil svoji, čustveno in mentalno otopeli izbranki svojega srca. A njuna pot je bridka, kajti ona se ga ne spominja več, on pa prične živeti le še za preteklost in se odloči, da se bo z dekletom odpravil na dolgo potovanje iskanja njune izgubljene ljubezni.

Toda med njima ni več čustev. Vse kar ju povezuje, je vrv, s katero fant priveže svoje dekle, da se ne bi izgubila ali končala pod kolesi tovornjakov.

Kmalu se ta zgodba preplete s povestjo ostarelega kriminalca, ki je zavoljo svoje kariere v mladosti zapustil svoje dekle, ki mu je vsak dan v park prinašala kosilo. Nekega dne se on že nekoliko bolehen in zagrenjen odloči, da se bo sprehodil do klopce, kjer sta se srečevala z dekletom.

In tam najde prav tako že postarano žensko, ki še vedno vsak dan prihaja v park, s kosilom v roki, čakajoč povratka svojega fanta. A leta so naredila svoje in ona v ostarelem možaku ne prepozna svojega fanta.

Toda morda lahko med njima še enkrat vzplamti ljubezen? Ali pa bodo njega dohiteli njegovi stari grehi in tako še enkrat onemogočili ljubezen, med človekoma, ki sta si bila tako rekoč usojena.

Medtem spoznamo še tretjo zgodbo. Zgodbo o mladi pevki in njenem zvestem oboževalcu, ki je povsem obseden s svojim idolom. A na žalost ga vedno prehiti kakšen drug oboževalec in nikoli ne dobi pozornosti, ki bi si jo želel od svoje oboževanke.

A usoda ponovno poseže vmes in mlada pevka doživi nesrečo, v kateri izgubi svoj lepi videz. Njen oboževalec se ji poskuša približati in jo prepričati v nadaljevanje kariere, toda ona ga zavrača, saj jo je sram njenega videza.

Oboževalec se tako odloči za skrajno potezo, s katero za vedno ohrani svoj spomin na prvotni videz svoje oboževanke, hkrati pa doseže, da ga pevka pusti v svojo bližino. Vprašanje je le, če je tej ljubezni dano, da bo uspela, ali pa bo ponovno vmes posegla usoda in kaznovala tistega, ki je v imenu ljubezni šel predaleč.

Lutke je film prežet z japonsko tradicijo in miselnostjo, predvsem kar se tiče stika med družino, službo in ljubeznijo. Nekatera dejanja bodo tako morda nekoliko nerazumljiva za naše razumevanje, glede na to, da je zahodnjaška miselnost vsekakor nekoliko drugačna, toda v osnovi so vse tragične ljubezenske zgodbe enake, razlika je le povod zanje.

Lutke je vizualno in estetsko naravnost čaroben film, predvsem kar se tiče prelepih japonskih sadovnjakov (kjer prevladujejo predvsem beli češnjevci v razcvetu), pa do prelepih jesenskih barv eksotičnih japonskih gozdov.

A zdi se, da glavni junaki filma te lepote sploh ne opazijo, kajti zaradi svojih bridkih ljubezenskih preizkušenj so popolnoma otopeli za vse dogajanje okrog njih.

V filmu tudi kar mrgoli simbolov, od poškodovanega metulja v prvi zgodbi, ki ga nenamerno(!) ubije fant, ki je na podoben način "uničil" tudi svoje dekle, pa do osebnega stražarja kriminalca iz druge zgodbe, v katerem ostareli možak prepozna samega sebe v svoji mladosti in uvidi, v kakšni zmoti je živel.

A verjetno se bo gledalcu še najbolj v spomin vtisnil zadnji prizor, ki nam sporoča, da smo ljudje in naše ljubezni kot lutke. Ko ljubezen namreč enkrat uničimo ni več poti nazaj, temveč nas kruta usoda uporabi v svojih sadističnih načrtih in nas na koncu obesi na "klin", tako kot to storimo ljudje z lutkami po končani predstavi.

Lutke so film z izredno močnim čustvenim nabojem, ki ga priporočam vsem romantikom in tistim, ki vedo, da je ljubezen treba negovati, če želimo, da iz nje zraste čvrsta, lepa in trajna roža. Kajti ko se roža enkrat posuši, jo le redko spet lahko povrnemo v življenje.

*Lutke, tragična drama (režija in scenarij: Takeshi Kitano, igrajo: Miho Kanno, Hidetoshi Nishijima, Tatsuya Mihashi, Chieko Matsubara, Kyoko Fukada, Tsutome Tageshike idr., distribucija: distribucija Kinoteka)

Ocena: vsa poetičnost tragične ljubezni (10/10)

*Opomba: film si lahko ogledate v Kinodvoru Ljubljana in v drugih dvoranah art kino mreže v večjih slovenskih mestih

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Lutke - thumbnail

Lutke