v rubriki film:
.. / / / 10.07.2003

Podri jo, mrho francosko

Prvi nasvet, ki vam ga lahko dam, če se odločate o ogledu tega filma je, da se ne pustite pretentati naslovu, ki je tako premeteno zastavljen, da je verjetno prepričal k ogledu marsikaterega Američana, željnega žaljivih stereotipov o Francozih. Toda Podri jo, mrho francosko je vse kaj drugega kot žaljiv do Francozov. Prav nasprotno, ta film je ena navečjih parodij na račun Američanov, ki premore za Hollywood presenetljivo mero samokritičnosti, čeprav zavite v komedijo, ki nekoliko zmanjšuje ostrino, a zagotovo nič manj ne zaskeli.

Da pa nismo neupravičeno kritični, do vseh Američanov, je treba kar takoj povedati, da film brije norce zgolj iz Teksasa in teksaškega načina življenja. Saj veste, domovina kavbojev, krav, velikih zrezkov, nafte, Redneckov (po domače povedano: zakrknjenih rasističnih lokalpatriotov, ki za svoje težave še vedno krivijo črnce) in zibelka kar lepega števila ameriških predsednikov.

In kaj je predpogoj za uspeh v taki deželi? Jasno, moraš biti popularen. Kajti če nisi popularen, si osovražen. Vmesne poti pač ni, si plus ali pa si minus, si za ali pa si proti. Zveni znano?

Za Starlo (Jane McGregor) je pot uspeha jasno začrtana. Je najbolj priljubljeno dekle na šoli, kapetanka navijačic, dekle kapetana šolske ekipe ameriškega nogometa, napovedovalka novic na šolskem programu in nenazadnje dobitnica številnih lokalnih lepotnih tekmovanj. A kar naenkrat njeno življensko pot uspeha preseka mednarodna izmenjava učencev, ki Starli naprti sramežljivo Francozinjo Genevive (Piper Perabo). Genevive namreč postopoma prevzame vse niti Starlinega življnja v svoje roke, pri čemer ne štedi z nizkimi udarci, spletkarjenjem in intrigami.

Konec zgodbe (case solved), bi si morda rekel s predsodki podkovani Američan. Kaj pa lahko drugega pričakuješ od šlev, ki so jih Američani morali v obeh vojnah osvoboditi izpod Nemcev. No, ko smo že pri tej temi: če ne bi bilo Francozov in njihove pomoči pri osamosvajanju Amerike, bi bila Amerika verjetno še danes Britanska kolonija, Američani pa bi namesto opoldanskih hamburgerjev srebali čaj in namesto ameriškega nogometa igrali kriket. Razen če ste morda nasedli ameriški filmski propagandi, da so vojno dobili kmetje, skavti in raziskovalci novega sveta. No, mogoče v filmu z Melom Gibsonom, pa še tam bi se brez francoske pomoči vse skupaj bolj klavrno končalo. Pa dovolj o tem.

Film namreč nima namena smešiti ali žaliti Francozov. Prav nasprotno, film zadane v osrčje problema sodobnega ameriškega mišljenja, kjer se zgolj išče izgovor oziroma grešnega kozla za lastne napake, vzvišenost in oduren odnos do drugih ljudi. Je mar Genevive kriva za Starlin propad? Nikakor ne, ona je zgolj prikazala Starlo takšno kot je, brez ličil in lažne fasade. In takrat je na plan udaril Starlin pravi obraz. Obraz, ki o drugih ljudeh misli zgolj najsabše, a se jim kljub temu vljudno smehlja in jim govori sladke besede. Obraz, ki je pripravljen za lastni uspeh potunkati tudi najboljše prijateljice. Obraz, ki vedno misli le nase.

A popolna ironija na račun američanov se potrdi prav na koncu, ki kljub nakazani romaci ni nič manj drzen in pomenljiv kot celoten film. Ljubitlji dobre komedije pa boste lahko na račun Američanov dodobra natrenirali smejalne mišice, skoraj obvezno pa morate videti prvo Starlino (pravilno) uporabljeno francosko frazo "J'accuse" in zgodbo o barvno slepem fantku, ki ne loči med kečupom in gorčico (je za Teksačane lahko še kaj bolj pretresljivega in tragičnega!?!).

Vsekakor velja pohvaliti tudi glavni igralki, MTV-jevsko Jane McGregor, kot živi kliše ameriškega pretvarjanja in povsem nerazpoznavno "francozinjo" Piper Perabo, ki jo večina pozna kot najbolj sramežljivo točajko filma Dobre mrhe. Ob njunih likih in še posebej končnemu obračunu človeku pade na misel zgolj pesem Erazma in Potepuha: "Uči nas tale štorija, da kjer sta vraga dva, da vedno tisti zmaga, k'ma več pesjanskega."

* Podri jo, mrho francosko, komedija (režija: Melanie Mayron, scenarij: Lamar Damon, Robert Lee King, Alan Ball, idr.:, igrajo: Piper Perabo, Jane McGregor, Michel McKean, distribucija: Fivia)

Ocena: J'accuse!!! (10/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Naslovna fotografija (c) Kolosej.si - thumbnail

Naslovna fotografija (c) Kolosej.si