v rubriki film:
.. / / / 25.11.2003

Moderni klasiki v Kinoteki: Zimska zgodba

Ena od stvaritev leta 1920 rojenega francoskega režiserja Erica Rohmerja prihaja na Kinotečno platno. Rohmer je eden ključnih likov francoskega Novega Vala, ki ga je sooblikoval skupaj z Jean-Lucom Godardom, Jacquesom Rivetteom, Claudom Chabrolom, Francoisom Truffautom in ostalimi.

Quentin Tarantino je v intervjuju z Dennisom Hopperjem za Rohmerja dejal (prevod verjetno ni potreben): " You have to see one of [his movies], and if you kind of like that one, then you should see his other ones, but you need to see one to see if you like it." Gotovo gre za enega plodovitejših režiserjev, saj je od leta 1950 do danes posnel 50 filmov! Zimska zgodba je (zimski) del njegove tetralogije Zgodbe štirih letnih časov, ki je nastajala med letoma 1989 (Pomladna zgodba) in 1997 (Jesenska zgodba).

Kratka vsebina Zimske zgodbe: Felicie in Charles se na počitnicah zapleteta v strastno in precej resno romanco. Pet let kasneje, po zaslugi nesrečno izgubljenega naslova, Felicie v hladnem Parizu božič praznuje s svojo mamo; na davno poletje jo spominja le petletna hčerka. Za Felicie se zanimata dva moška, delavec in intelektualec, vendar se zdi, da je spomin na Charlesa premočan, da bi Felicie lahko sproščeno zaživela.

"Snemam filme, v katerih ni čisto nič odvečnega." Eric Rohmer
Francija, 1992, barvni, 115 min

Kje: Slovenska Kinoteka
Kdaj: Sreda 26.11. ob 20.00
Koliko: 600 SIT

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Zimska zgodba - thumbnail

Zimska zgodba