v rubriki film:
.. / / / 25.11.2003

Skrivnostna reka

Clint Eastwood se v Skrivnostni reki vrača kot režiser ter komponist filmske glasbe in po zelo prepričljivem filmu Blood Work, kjer je poleg režije prevzel tudi glavno vlogo, dokazuje, da je njegov talent kot vino, ki z leti postaja vedno boljše in boljše.

Skrivnostna reka je na prvi pogled kriminalka, kjer se raziskuje umor mladega dekleta. Toda v resnici, tu niti ni pomembno, kdo je morilec, temveč kdo ni! Tudi umor ni prikazan, saj v bistvu sploh ni pomembno, kako se je zgodil, temveč kakšne posledice to pusti na drugih ljudeh in kako se odsev na njihovem prihodnjem ravnanju.

Skrivnostna reka je zelo subtilna in tankočutna drama o "malih" ljudeh in o njihovih naključnih tragičnih dogodkih, ki so za vedno zaznamovali njihova življenja.

Sean (Kevin Bacon), Jimmy (Sean Penn) in Dave (Tim Robbins) so bili prijatelji v otroštvu. V revni soseski so se zabavali z igranjem hokeja na cesti, nekega dne pa so zapisali svoja imena v svež cement.

Pravzaprav sta ju zapisala le Jimmy in Sean, medtem ko je Dave prišel le do sredine. Prekinil ga je krut dogodek, ki je za vedno spremenil njihovo prijateljstvo in pogled na svet. A njihova imena so za vedno ostala zapisana v cementu, ujeta v preteklost, ki je izoblikovala njihovo prihodnost.

Umor Jimmyjeve hčerke sedaj odrasle prijatelje spet pripelje skupaj in tokrat se morajo soočiti z dogodki iz preteklosti in šele sedaj se vidi, kako globoke rane je v njih pustil tisti naključni dogodek.

Kaj če se ne bi tistega dne igrali na ulici? Kaj če ne bi pisali svojih imen v cement? Kaj če tragedija ne bi doletela Dava, temveč nekoga izmed preostale dvojice? Vprašanja, na katere ne more nihče odgovoriti, a se vseeno stalno porajajo v glavah glavnih likov.

Film poleg odlične zgodbe odlikujajo tudi perfektno izbrani igralci, na čelu z Timom Robbinsom, ki zares odlično zaigra človeka, ki je doživel, a nikoli tudi pozabil travmatičnega dogodka iz otroštva in ki v ljudeh in "prijateljih", ki ga obdajajo tudi nikoli ne najde pravega razumevanja, temveč je stigmatiziran do konca življenja.

Na drugi strani je že tradicionalno enkratni Sean Penn, ki se mora poleg tragične preteklosti svojega prijatelja, soočiti tudi s svojo lastno preteklostjo kriminalca, toda na žalost je navada železna srajca in tako je njegova kriminalna preteklost ponovno njegov moralni in duševni propad.

Čeprav z nekoliko manj simbolno vlogo, se dobro znajde tudi Kevin Bacon, kot nekakšen posrednik oziroma tehtnica med dobrim in zlim, ki ždi v vsakem človeku. Toda na žalost je včasih tudi pravica slepa, v tem primeru pa nekoliko prepozna.

Perfekcijo moškega dela igralcev zaključuje Laurence Fishburne, ki dokazuje, da ne namerava ostati zgolj sinonim za Morfeja iz Matrice, temveč je pripravjen na nove izzive.

Ženski liki zares zaživijo šele na koncu, a zato nas takrat s svojimi odločitvami in dejanji še toliko bolj presenetijo.

Marcia Gay Harden na eni strani igra nekoliko neodločno in dvomljivo ženo, ki na koncu zaradi svojega skepticizma pokoplje ugonobi moža, medtem ko na drugi strani Laura Linney trdno stoji ob svojem možu in se ne sprašuje o pravilnosti njegovih odločitev. "Stand by your man!" je odločen in izjemno pogumen, čeprav verjetno za mnoge tudi moralno zelo vprašljiv konec filma.

Film se absurdno konča s parado, ki nam hoče povedati, da je v mali četrti, kjer vsakdo pozna vsakogar, spet vse v redu in mirno. Preteklost je spet zakopana, vprašanje je le, za koliko časa?

Če imate vsaj približno radi drame, vam ogled vsekakor priporočam, saj se vas bo film, tako z zgodbo, kot tudi z odlično odigranimi glavnimi liki, dotaknil v dno duše in vam morda omogočil lažje razumevanje tistega, kar nas definira in določa take, kot smo.

*Skrivnostna reka, drama (režija: Clint Eastwood, scenarij: Brian Helgeland po romanu Dennisa Lehanea, igrajo: Sean Penn, Kevin Bacon, Laurence Fishburne, Tim Robbins, Marcia Gay Harden, Laura Linney, Kevin Chapman idr., distribucija: Ljubljanski kinematografi)

Ocena: naključja, ki spremenijo življenje (10/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Skrivnostna reka - thumbnail

Skrivnostna reka