v rubriki film:
.. / / / 24.09.2004

Moja mala navihanka

Kaj je bolj pomembno, kariera ali družina? Večina bi verjetno na prvo mesto postavila družino, toda eno je teorija, drugo pa praksa in tako veliko ljudi, kljub dobrim namenom, pomeša prioritete in kariero šteje kot del skrbi za družino. Seveda pa noben denar ne more nadomestiti tesnih čustvenih družinskih vezi, pa naj se to sliši še tako osladno. Moja mala navihanka je zgodba o očetu, ki mora spoznati, kaj mu je bolj pomembno, ugledna služba ali odraščajoča hčerka?

Ollie Trinke (Ben Affleck) je uspešen piarovec znanih filmskih in glasbenih zvezd, doma pa ga vedno čaka razumevajoča (in popolna) žena (Jennifer Lopez). Toda slednja tragično umre ob porodu in Ollie ostane sam z malo hčerko, zato se preseli nazaj v predmestje New Jerseya, kjer je odraščal.

Njegov oče (George Carlin) mu pomaga, a ni ravno navdušen nad tem, kako malo časa Ollie posveča svoji hčerki, zato zahteva od sina, naj prevzame več odgovornosti.

Ollie to (nerad) tudi stori, a zaradi stresa stori usodno napako na tiskovni konferenci, ki ga stane ugleda in službe. Tako mu ne preostane nič drugega, kot da ostane v Jerseyu in se posveti hčerki Gertie (Raquel Castro), ob tem v lokalni videoteki spozna tudi simpatično Mayo (Liv Tyler), a še vedno hrepeni po starem življenju, polnem glamurja, slave in vznemirjen.

Toda Jersey in tamkajšnje osebe, so mu kljub vsemu prirasli k srcu, pa tudi Gertie ne želi oditi.

Moja mala navihanka je komična drama, ki temelji predvsem na simpatičnosti glavnih likov, s katerimi gledalec praktično mora sočustvovati. Kot prva je tu mala Raquel Castro, tako ljubka in prisrčno zvita, da bi jo človek kar posvojil.

Potem je tu Liv Tyler, ki dokazuje, da so hollywoodske igralke lahko zelo seksi, tudi če niso anoreksično suhe, oziroma kot temu rečejo v filmu: Če niso "s kokainom nafilane lajdre."

Za simpatije med ženskim delom občinstva pa seveda poskrbi Ben Affleck, ki ga tako močno tepe usoda, da se gledalcu skoraj mora zasmiliti.

Simpatično neroden in zadržan je celo George Carlin, kot neke vrste volk samotar, ki pa ne bi rad za vedno ostal sam in je hkrati izvir življenjskih modrosti, ki pa jih sam očitno ni znal pretopiti v prakso.

Hja, še celo največji negativec zgodbe Will Smith, se izkaže za ljubečega očeta, ki je lahko vzor glavnemu liku filma.

V bistvu je edina nesimpatična oseba v filmu Jennifer Lopez, ki stalno nosi preveč ličila (celo ob porodu), da njene zastrašujoče frizure sploh ne omenjamo. In ker je film neprizanesljiv do nesimpatičnih oseb, Jennifer premine že po nekaj uvodnih kadrih, še celo hitreje, kot je razpadla resnična zveza med njo in Affleckom.

Film je torej z eno besedo simpatičen, nekako v stilu nadaljevanke Sedma nebesa, kjer gledalec tako ali tako ve, da se bo na koncu vse dobro izšlo (in po možnosti končalo s skupinskim objemom).

Ta simpatičnost pa zahteva tudi svoj davek, predvsem kar se tiče dramatičnosti, kjer se še najslabše izkaže Ben Affleck, ki deluje zelo pristno v komičnih trenutkih, ko igra nerodneža, v bolj tragičnih trenutkih pa deluje preveč zaigrano in melodramatično, oziroma se zaplete v neke čudne monologe, ki nimajo neke prave čustvene podlage.

A kljub vsemu filmu uspe zastaviti neko splošno sporočilo, da če preveč hrepenimo po preteklosti, zamudimo sedanjost, ki pa je v večini primerov precej bolj pomembna, le da tega morda ne vidimo, ker jo jemljemo kot nekaj samoumevnega, da temu ni tako, pa spoznamo šele, ko/če jo izgubimo.

Moja mala navihanka je film za romantičen filmski večer, kjer nikakor ne sme manjkati robčkov, diabetikom pa se film, zaradi visoke koncentracije osladnosti, odsvetuje!

*Moja mala navihanka - Jersey Girl, komična romantična drama (režija in scenarij: Kevin Smith, igrajo: Ben Affleck, Liv Tyler, Jennifer Lopez, Raquel Castr, George Carlin, Matt Damon, Betty Aberlin, Stephen Root, Paul Litowsky, Will Smith, William Mace idr., trajanje: 102 minuti, distribucija: Fivia)

Ocena: od piarovca do smetarja in spet nazaj (6/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Moja mala navihanka - thumbnail

Moja mala navihanka