v rubriki film:
.. / / / 21.05.2003

Možje X 2

Mutantje so ponovno zasedli naše kinodvorane, tokrat celo en dan pred ostalim svetom. No, ob takih dogodkih se izkaže, da če ne drugega, nam je Kolosej prinesel vsaj občasne svetovne premiere, tako da nam ni več potrebno žalostno listati tujih filmskih revij ob čakanju na premiere filmov pri nas. Pa nazaj k filmu!

Možje X so v drugo še bolj hitri, še bolj divji, še bolj nevarni... in tudi še bolj komplicirani. V dobro jim lahko vsekakor štejemo, da se je vrnila celotna igralska zasedba iz prvega filma, dodali pa so še nekaj novih likov, med katerimi še najbolj (pozitivno) izstopa Nightcrawler z možnostjo teleportacije.

Pravzaprav so vsi novi liki še za spoznanje bolj nadnaravni, kot tisti, ki smo se jim čudili že v prvem delu. Bolj podrobno spoznamo namreč tudi Icemana z ledeno sapo, ter Pyra ki se rad "poigra" z ognjenimi zublji. In pri njiju že naletimo na prvo dilemo: kja je meja, ki jo morajo mutantje potegniti, pri uporabi svojih strašljivih moči.

Moč je namreč zelo varljiva stvar, saj človeka zlahka potegne na drugo-temačno stvar, kjer se moč ne uporablja več izključno za delanje dobrega, temveč tudi za obračun z drugačnimi. No, verjetno bomo v tretjem delu videli tudi kakšen dvoboj med starima prijateljema - med ledom in ognjem.

Med novimi (mutantskimi liki) pa ne smemo pozabiti še na azijski pridih Kelly Hu, ki s svojim osupljivim znanjem borilnih veščin in lepim stasom zaokroža tokratni (bolj feminilni) prikaz ženskih likov. V prvem delu so bile ženske namreč podrejene krutosti zatiranja mutantskega sveta in za kakšne sentimentalnosti niti ni bilo pretiranega časa.

No, če smo iskreni, tudi v drugem delu jim gre precej za nohte, pa vendar prav vsaka najde nekaj časa za kakšno spogledovanje in ustvarjanje bodočih "parčkov" za tretji del.

Tako smo priča tihi naklonjenosti med Storm in Nightcrawlerjem, spoznavanju težav prve ljubezni med Icemanom in Rogue, ter seveda ljubezenskemu trikotniku Cyclops-Jean Grey-Wolwerine, ki se kako drugače kot tragično niti ne more zaključiti, še posebej če jim štrene meša tokrat neustavljivo zapeljiva Mystique, ki očitno goji določena čustva do Wolwerina.

Na drugi strani pa so moški liki vse prej kot nežni. Pravzaprav šele v tem delu pride do izraza, kako nevarne so pravzaprav lahko njihove nadnaranve sposobnosti, če se odločijo, da z njimi ne štedijo. To še posebej dobro vidimo pri Wolwerinu, v katerem očitno zares živi še nekaj živalskega in ki uprizori pravi masaker med napadalci mutantske šole.

Podobno je tudi pri Pyru, ki očitno rad sadistično opazuje cvrenje svojih žrtev, strašna moč Nightcrawlerja in Cyclopsa pa prideta na plan pod vplivom droge, ko prvi skoraj umori predsednika, drugi pa se neusmiljeno spravi na Jean Grey (torej na svojo simpatijo).

In tako nam na koncu ostaneta le še glavna protagonista filma, na dobri strani spravljivi Profesor X in na drugi strani temačni Magneto, ki obstoj mutantov vidi le brez predsodkov polnih ljudi. In čeprav je za nekaj trenutkov videti, kakor da tudi med tema dvema veleumoma lahko obstaja neko tiho sožitje, kjer bi lahko združila svoje moči, pri ustvarjanju sožitja med mutanti in ljudmi, se na koncu vendarle izkaže resnica pregovora, da volk dlako menja, kože pa nikoli. No, seveda pa je treba razumeti, da je Magneto v svoji mladosti že doživel človeško mržnjo v svoji najbolj kruti obliki, česar pa očitno ne more tako zlahka pozabiti.

Poleg zgodb sožitja/nestrpnosti, predsodkov/rasizma, borbe med dobrim in slabim, romantičnih trenutkov, ter vpeljave novih likov pa se tokrat intenzivno ukvarjamo tudi z zgodovino, predvsem kar se tiče Wolwerina. Na tej točki pa film malce zašepa, saj zaradi velikega števila obravnavanih tem prav nikjer ne pove toliko, da bi dodobra razjasnili številna vprašanja, ki so se začela porajati že v prvem delu.

Da ne bo pomote, film vsekakor odgovori na številna vprašanja, a kaj ko jih še precej več postavi na novo. Tako je razlag za vse skrivnosti vsekakor dovolj vsaj še za tretji del, lahko pa le upamo, da v naslednjem delu ne bo več pretiranih novih likov, ki bi jih ponovno morali vpeljevati v zgodbo.

V filmu so tudi nekateri momenti pretirane patetike, a vseeno fantastični specialni učinki in odlična igra (nemško govorečega) Nightcrawlerja ter seksapilne Mystique, dajo filmu povsem svoj pečat in gledalca vsekakor prepričajo, da se bo splačalo počakati nekaj časa na naslednji del Mož X. Lep živopisan pozdrav :-)

Možje X 2, akcijski, znanstveno-fantastični (režija: Bryan Singer, scenarij: Zak Penn, Michael Dougherty, Dan Harris, igrajo: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Famke Janssen, Halle Berry, Brian Cox, distribucija Continental film).

Ocena: hitrejši, bolj divji, nevarnejši (9/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Mozje X 2 - thumbnail

Mozje X 2