v rubriki film:
.. / / / 09.02.2004

Napovedi oskarjev

Ker se hitro približuje 29. februar, dan ko bodo 76-tič podelili oskarje za najboljše filme preteklega leta, se v zadnjem času kar vrstijo podelitve nagrad v posameznih žanrih, ki pa tudi že dobro napovejo, kdo bi utegnil letos v roke dobiti najbolj želeno filmsko nagrado. Directors Guild of America je podelil svojo nagrado za najboljšo režijo, za animirani film pa je bila podeljena nagrada Annie Award in rezultati so v pričakovanju oskarjev vsekakor zanimivi, čeprav ne ravno presenetljivi.

Directors Guild of America (oziroma po domače: Ameriško cehovsko združenje režiserjev) je za najboljšega režiserja preteklega leta izbralo Petra Jacksona za njegovo epsko mojstrovino Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev, kar mu je tudi na široko odprlo vrata in še povečalo apetite po oskarju.

Directors Guild of America je v svoji 56-letni zgodovini podeljevanja nagrad namreč le šestkrat podelil nagrado režiserju, ki kasneje ni bil nagrajen tudi na oskarjih. Jackson je bil za nagrado Guild tako nominiran tudi za prva dva dela Gospodarja prstanov, vendar mu je lanskoletno zmagoslavje preprečil Rob Marshall (Chicago), predlanskim pa mu je nagrado pred nosom speljal Ron Howard (Čudoviti um).

Preostali letošnji nominiranci za nagrade Directors Guild so bili Sofia Coppola za Zgubljeno s prevodom, Clint Eastwood za Skrivnostno reko, Gary Ross za Seabiscuita in Peter Weir za Gospodarja in bojevnika, torej skoraj identičen seznam, kot pri nominacijah za oskarje.

*Več o Directors Guild of America si lahko preberete tukaj!

Na 31. podelitvi Annie Awards, kjer nagrajuje najboljše animirane filme, pa je zmago slavil Reševanje malega Nema, ki je pobral kar 9 nagrad, vključno z nagrado za najboljši film, najboljšo režijo in najboljšo glasovno interpretacijo.

Reševanje malega Nema, stvaritev animacijskega studia Pixar in produkcijske hiše Disney, je tako premagal konkurenco, ki so jo sestavljali animirani filmi Brother Bear, Looney Tunes: Back in Action, japonski anime Millennium Actress in francoski The Triplets of Belleville. Brother Bear in The Triplets of Belleville sta tudi edina konkurenca Reševanju malega Nema na oskarjih.

Ellen DeGeneres je prejela nagrado za najboljšo glasovno igro, za posojo glasu zmedene ribe Dory, ki pomaga iskati malega Nema, Andrew Stanton in Lee Unkrich pa sta prejela nagrado za najboljšo režijo.

Med ostalimi zmagovalci so nagrado za najboljšo televizijsko animacijo prejeli Simpsonovi, nagrado pa je prejela tudi Animatrix, serija kratkih animiranih filmov, ki dodatno razlagajo nastanek Matrice in njene nenavadne zakonitosti.

Nagrade Annie podeljuje The International Animated Film Society, njen lanskoletni nagrajenec Čudežno potovanje pa je zmagal tudi na oskarjih, seveda v kategoriji animiranih filmov.

*Več o Annie Awards si lahko preberete tukaj!

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Peter Jackson in Guild 2004 - thumbnail

Peter Jackson in Guild 2004