v rubriki film:
.. / / / 16.01.2005

Nebeški kapitan in svet prihodnosti

Pravijo, da se iz napak učimo. Pa vendar se zdi, da človeštvo vse prerado ponavlja svoje grehe iz preteklosti, še posebej kar se tiče medsebojne destrukcije, ki je ni ustavila niti nesmiselnost obeh svetovnih vojn. Režiser in scenarist Kerry Conran nas v filmu Nebeški kapitan in svet prihodnosti popelje v paralelni svet, sestavljen iz naše preteklosti in morebitne prihodnosti, v upanju, da naposled vendarle spredvidimo, da še vedno ubiramo tragično pot samouničenja.

Zvedava Novinarka Polly Perkins (Gwyneth Paltrow) raziskuje skrivnostna izginotja slavnih svetovnih znanstvenikov, ko mesto napadejo veliki roboti, ki rušijo vse pred sabo.

Edina pomoč pride iz strani drznega pilota Josepha Sullivana (Jude Law), ki z nevarnimi manevri vsaj začasno prežene robote. Toda slednji se vrnejo v še večjem številu, opustošijo Josephovo bazo in ugrabijo njegovega mehanika in izumitelja Dexa (Giovanni Ribisi).

Polly in Joseph, ki sta nekdaj bila tudi par, v iskanju odgovorov združita moči in kmalu najdeta sled, ki ju vodi k skrivališču temačnega doktorja Totenkopfa (Laurence Olivier), ki je s pomočjo ugrabljenih znanstvenikov ustvaril številne nevarne robote, s katerimi ustrahuje ves svet in kuje še bolj strašne načrte.

Joseph za pomoč zaprosi pogumno poveljnico letečih ladij Franky (Angelina Jolie), a s tem vzbudi Pollyno ljubosumje.

Kljub vsemu se po številnih težavah prebijeta do skrivnega otoka, kjer Totenkopf kopiči svojo vojsko robotov in kmalu naletita na srhljivo odkritje, ki utegne ogroziti obstoj celega sveta.

Nebeški kapitan in svet prihodnosti je svojevrsten poklon začetkom filmske znanstvene fantastike, ki se je opirala predvsem na podajanje simbolov, ne pa toliko na vizualno tehnično dovršenost.

Tako tudi Nebeški kapitan in svet prihodnosti ne išče svojega smisla v vizionarskih posebnih učinkih, temveč se mora gledalec zadovoljiti z nejasno grafiko, kockastimi roboti, velikimi računalniškimi gumbi ter stikali itd.

Vendar razlog ne tiči v slabih računalniških posebnih efektih, kajti če bi Kerry Conran želel, bi z današnjo tehnologijo lahko zagotovo ustvaril bolj futuristične podobe. Vprašati se torej moramo, zakaj tega ni želel?

Morda se eden od odgovorov skriva v simbolni nejasnosti človeške prihodnosti? Ali pa v slikanju ponavljanja zgodovine, saj je Nebeški kapitan in svet prihodnosti neke vrste ponovitev spopada med dobrim in zlim druge svetovne vojne?!

Iz tega vidika lahko lažje razumemo tudi nenavadne barvne odtenke v katerih je posnet film, ki po eni strani odsevajo temačnost tistega obdobja, a hkrati na nek način podajajo jasen kontrast med dobrim (svetlim) in slabim (temnim).

Temačno vizijo prihodnosti pa razbijejo predvsem maksimalno klišejski liki, še posebej kar se tiče trapaste blondinke, iz katere se film neprestano norčuje in na ta način nekoliko razbremeni breme, ki jo zgodba naloži gledalcu.

Vsekakor je potrebno pohvaliti vse igralce, ki so morali praktično vse svoje prizore odigrati pred modrim platnom, računalniško generirana ozadja pa so bila dodana naknadno.

Toda pravo presenečenje in poanta filma pride prav na koncu, ob spoznanju, da človeštvo s svojim nerazumnim obnašanjem in ponavljanjem tudi najbolj hudih napak iz preteklosti, nezadržno drvi proti svojemu uničenju in kar je še huje, morda se bomo nekoč (ali pa smo se že) znašli na točki, ko tega sploh ne bomo mogli več ustaviti.

Tako je zanimiva vloga glavnega negativca, ki je obupal nad človeštvom in skušal na svoj način presekati gordijski vozel in omogočiti človeštvu nov začetek, toda prepozno spoznal etično spornost svojega načrta.

Ob tem velja omeniti tudi odlično miselno igro, saj je Laurence Olivier, ki igra glavnega negativca, umrl leta 1989 in v filmu nastopa s pomočjo arhivskih posnetkov, kar pa prav bizarno sovpada z njegovim tokratnim filmskim likom.

Nebeški kapitan in svet prihodnosti je film za vse ljubitelje znanstvene fantastike pred prihodom računalnikov, ko je bilo bolj pomembno, kaj želi film povedati in ne toliko, kako (vizualno dovršeno) to pove.

Človeška prihodnost je namreč tesno povezana z našo preteklostjo, vendar ne s slepim oklepanjem le te, temveč predvsem z razumevanjem dobrega in priznavanjem napak.

*Nebeški kapitan in svet pihodnosti - Sky Captain and the World of Tomorrow, akcijska znanstvenofantastična avantura (režija in scenarij: Kerry Conran, igrajo: Gwyneth Paltrow, Jude Law, Angelina Jolie, Giovanni Ribisi, Michael Gambon, Laurence Olivier, Ling Bai, Trevor Baxter, Peter Law idr., trajanje: 107 minut, distribucija: Karantanija Cinemas)

Ocena: naprej v preteklost (9/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Nebeski kapitan in svet prihodnosti - thumbnail

Nebeski kapitan in svet prihodnosti