v rubriki film:
.. / / / 21.10.2003

Peterka: leto odločitve

Malo je v Sloveniji špornikov, o katerih bi se toliko govorilo, kot o smučarskem skakalcu Primožu Peterki. Jasno, nimamo ravno veliko športnikov, ki bi tako suvereno in tako dolgo krojili svetovni vrh kakšnega športa in nato tako naglo povsem zamrli. Čeprav je Primož star šele 24 let pa je njegovo življenje prava drama, z vzponi in padci, ki jih premore malokateri hollywoodski film in je kot taka vsekakor vredna ovekovečenja na filmsko platno.

Zgodba Primoža Peterke je zgodba o uspehu. Pa ne taka, kot nam jo prodajajo naši politiki, temveč zgodba, ki se je začela z velikim bumom, se nato končala s še večjim pokom in nazadnje počasi a vztrajno ponovno zaživela in se razcvetela v vsej svoji lepoti.

Oziroma, kot pravi Primož, je bolj ponosen na svoj povratek med najboljše, kot pa na začetni uspeh in zmage. Kajti slednje so bile v veliki meri posledica vodenja njegovega življenja iz strani drugih. Nenazadnje je treba vedeti, da je svojo (svetovno) športno kariero pričel pri rosnih 15-tih letih. Sedaj pa se je moral na noge postaviti sam, brez pomoči drugih, to pa je vsekakor dejstvo, ki njegov trud in posledične uspehe prikaže v še toliko lepši luči.

A film ne govori zgolj o Primožu kot športniku! Prav nasprotno, Primož skupaj s svojo izvoljenko Renato Bohinc, z gledalci deli svoje najbolj intimne izkušnje, od prve ljubezni, skupnega življenja, deljenja radosti ob uspehih in obratno žalosti ob porazih, opravljanje vozniškega dovoljenja in nenazadnje rojstvo njunega prvega otroka.

Prav pri slednjem bo morda marsikaterega gledalca presenetilo, kako sta si v sicer dokaj zaprti slovenski družbi upala iti prav do konca in nas tako brez zadržakov povabita na porodniške preglede, vaje in svetovanja za nosečnice, ter na koncu tudi v samo porodnišnico.

S to odprtostjo in priljudnostjo sta dokazala, da so vsa natolcevanja in novinarske čenče o njuni domnevno zrežirani ljubezni čista brca v temo, ustvarjena iz strani razočaranih športnih navdušencev, ki so v raznih škandalčkih iskali razloge za Primožev padec forme. A nihče ga ni zares razumel! Nihče ni pomislil, da za njegovimi neuspehi leži temelita življenjska sprememba. Vsi so le hoteli zmage, ko pa teh ni več bilo, so mu obrnili hrbet in ga v zahvalo začeli zasipati s teorijami, zakaj naj bi se njegova kariera končala.

A Primož je molčal ... in treniral ter tako s pomočjo (redkih) pravih prijateljev, ki so še verjeli vanj ponovno dobil življenjskega elana in se izstrelil med zvezde svetovnega skakanja. Je lahko zmaga sploh še slajša?

Film je posnet v Primoževi prelomni sezoni 2001/2002 in spremlja feniksovo ponovno vstajenje iz pepela. Lahko bi se vprašali, kaj bi se zgodilo s filmom, če Peterki ne bi uspelo in bi moral opustiti svojo kariero. Film bi vsekakor dobil precej bolj grenak priokus in verjetno bi zapadel v dobro znane smernice slovenskih pesimističnih samodestruktivnih filmov.

Toda na srečo temu ni tako in film se preko vseh preprek, s katerimi se mora soočiti Primož počasi prebija svetlemu cilju naproti in se naravnost orgazmično kulminira v olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju z osvojeno skupinsko bronasto medaljo naših skakalcev, vključno s Peterko.

Pohvaliti gre tudi inteligentne kadre, kjer si gledalec misli, da bo opazoval le lepo slovensko pokrajino, a kar naenkrat mimo prileti Peterka, enkrat na smučeh, drugič na žičnici, trejič na rolerjih, četrtič peš in tako naprej. Zabavno in spektakularno.

Edino kar precej moti je uvodnih 15 minut filma, kjer je bilo za prikaz intimnosti odnosa med Primožem in Renato izbrana malce napačna lokacija. Res je, da je podalpsko ozadje izredno lepo in kot nalašč za spoznavanje bolj romantičnih zgodb, toda bližina reke in za povrhu še dokaj oster veter povsem popačita zvok, tako da se več kot pol pogovora sploh ne sliši, ostala slaba polovica pa bolj kot na resen film spominja na amatersko diverzantsko akcijo. Vendar dobro, če boste prestali začetek, boste za potrpljenje toliko bolj nagrajeni na koncu.

Peterka: leto odločitve je film o optimizmu, ljubezni in sreči, ki lahko premaga vsako oviro in nam da jasno vedeti, da lahko človek doseže kar koli si zaželi, če se le zares odloči in vztraja pri svoji nameri. Film za vse privržence (tudi bivše) Primoža Peterke, za vse, ki so že obupali nad slovensko zgodbo o uspehu in za vse, ki ne želijo več biti hlapci samopomilovanja in vdanosti v usodo.

* Peterka: leto odločitve, dokumetarna športna drama (režija in scenarij: Vlado Škafar, nastopajo: Primož Peterka, Renata Bohinc, Matjaž Zupan, Robert Kranjec, Uroš Peterka idr., distribucija: distribucija Kinoteka)

Ocena: od nebes do pekla in spet nazaj (8/10)

*Opomba: film si lahko ogledate v Kinodvoru Ljubljana in v drugih dvoranah art kino mreže v večjih slovenskih mestih.

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Primoz Peterka - thumbnail

Primoz Peterka