v rubriki film:
.. / / / 30.03.2004

Kinoteka: Tarkovski, Lynch, Man?evski in ?e kaj

Tokratni začetek aprila je(pre)natrpan z briljantnimi filmi. V napovedniku jih omenjam nekaj, ki bodo prikazovani v Kinoteki v začetku aprila in po mojem mnenju sodijo v železni repertoar filmskega ljubitelja. Naj bodo prvi trije dnevi dovolj, ostalo pa ob svojem času.

1. aprila 2004 ob 20.00:
Kot voda za čokolado (r. Alfonso Arau, 1992)
Zgodba o prepovedani ljubezni se odvija na odmaknjenem posestvu v Mehiki v času mehiške revolucije. Pedro se želi poročiti s Tito, najmlajšo hčerko trmaste vdove, a tradicija narekuje, da se najmlajša hči ne sme poročiti -- mora kuhati in skrbeti za mamo. Da bi ostal blizu svoje ljubezni, se Pedro poroči s Titino najstarejšo sestro. Tita in Pedro vzpostavita skozi hrano, ki jo Tita pripravlja, nenavaden, strasten in čuten odnos.

1. aprila 2004 ob 22.00:
Pet večerov (r. Nikita Mihalkov, 1979)
Vojna loči ljubimca Tamaro in Aleksandra. Deset let pozneje Aleksander za pet dni obišče Moskvo in se po naključju znajde pred hišo, kjer je nekoč živela Tamara.

2. aprila 2004 ob 18.00:
Stalker (r. Andrej Tarkovski, 1979)
V času X in prostoru X obstaja strogo zastražena Cona, kjer se je nekoč zgodilo nekaj nenavadnega v povezavi z meteoritom. Od takrat se v Coni dogajajo neobičajne stvari in oblasti strogo prepovejo dostop. Posebni vodiči, imenovani Stalkerji, vseeno vodijo skupine ljudi v prepovedano območje. Tam naj bi bila soba želja, ki izpolnjuje človekove najgloblje želje.

2. aprila 2004 ob 21.00:
Prah (r. Milčo Mančevski, 2001)
Na začetku prejšnjega stoletja se na Divjem zahodu brata zaljubita v isto dekle. Deklica se odloči za mlajšega in starejši brat razočaran odputuje v Makedonijo, kjer se kot plačanec bojuje z okrutnimi razbojniškimi tolpami. Sto let pozneje poskuša tat v New Yorku oropati starko, ki se kraji izogne tako, da mu začne pripovedovati zgodbo o dveh bratih, ki sta se pred sto leti zaljubila v isto dekle ...

3. aprila 2004 ob 20.00:
Hladne kaplje na vroče kamne (r. Francois Ozon, 1999)
Nemčija, sedemdeseta leta. Leopold, uglajen in uspešen poslovnež v srednjih letih, nekega dne s ceste pobere naivnega mladega Franza in ga povabi v svoje stanovanje. Najprej kramljata o svojih letih, nato se pogovarjata o ženskah, pristaneta v postelji in naposled skupaj zaživita. Vendar je njun odnos preveč obremenjen z igranjem vlog in manipuliranjem, da bi moška lahko jasno videla kaj drugega kot zgolj razlike med njima. Situacija se dodatno zaplete, ko nekega dne na obisk prideta njuni nekdanji dekleti.
Tekmovalni program berlinskega festivala 2000 (nagrada teddy bear za najboljši film).

3. aprila 2004 ob 21.45:
Mulholland Dr. (r. David Lynch, 2001)
Svetlolaso dekle s podeželja prispe v Los Angeles, ker želi postati slavna hollywoodska igralka. Približno ob istem času se v hribih nad mestom pripeti prometna nesreča. Temnolaso dekle, ki je edino preživelo nesrečo, se brez spomina opoteče v mesto. Poti obeh deklet se v Mestu sanj prekrižata in prepleteta.

Za Slovensko Kinoteko

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail