v rubriki film:
.. / / / 09.12.2004

Pozabljeni

Spomin je lahko zelo varljiv, ne zgolj zaradi njegovega zamiranja glede na časovno oddaljenost, temveč tudi zaradi možnosti spreminjanja pod vplivom človeške psihe in domišljije. Film Pozabljeni potrjuje, da je resnica nekje tam zunaj, toda hkrati nas tudi sprašuje, kaj se lahko zgodi, če je ta resnica preveč nemogoča za naše razumevanje?

Na prvi pogled povsem običajno Telly (Julianne Moore) težijo spomini na mladega sina Sama, ki je umrl v letalski nesreči, njena čustvena odtujenost pa vse bolj bremeni odnos z možem Jimom (Anthony Edwards).

Vse pogosteje se ji dogajajo nenavadne stvari, ko predmeti ki jih ima v spominu preprosto izginejo, vendar jo psihiater dr. Munce (Gary Sinise) prepriča, da je to zgolj posledica njenega trpečega duševnega stanja, zaradi česar se njen spomin meša s fantazijo.

Toda nekega jutra Telly zgrožena ugotovi, da je bil njen sin preprosto izbrisan iz obstoja, saj ga ni na nobeni fotografiji, zapisu ali videokaseti. Sprva za to krivi Jima, toda slednji je prepričan, da nista nikoli imela sina, enakega mnenja pa je tudi dr. Munce, ki Telly razloži, da je ob splavu pred leti doživela živčni zlom in si nato zgolj v svoji domišljiji ustvarila namišljenega sina.

Toda Telly ne želi sprejeti te razlage, zato zbeži od doma in se zateče k očetu (Dominic West) Samove prijateljice, ki je prav tako umrla v letalski nesreči. Toda tudi on se ne spominja Sama, še več, dvomi tudi v obstoj svoje hčerke, toda Telly ga naposled le pripravi do tega, da se mu vrnejo izgubljeni spomini.

Oba starša se odločita raziskati, zakaj jima nekdo želi ukrasti spomine na umrla otroka, toda sledi vodijo v veliko zaroto, ki se zdi tako zelo nemogoča, da pričneta zopet dvomiti v resničnost svojih spominov.

Pozabljeni je zelo nenavadna psihološka znanstveno-fantastična srhljivka, z izredno čudnim preobratom, ki je še bolj rigorozen od stvarjenj M. Night Shyamalana (Šesti čut, Vas ob gozdu) in se po svojem bizarnem sporočilu še najbolj približa Znamenjem.

Film v prvi četrtini, s pomočjo zelo čustvene igre Julianne Moore, deluje kot odličen triler, s številnimi skrivnostmi, trenutnimi presenečenji, pregoni, skratka vsem kar spada zraven.

Toda dlje ko traja film, bolj nenavadni so zapleti in kmalu postane jasno, da bo razlaga vse kaj drugega kot lahka. Zgodba je preprosto tako komplicirana (ne v smislu razumevanja, temveč glede vsebine), da ne dovoljuje neke razumne razlage, toda to je v bistvu povsem razumljiva posledica dileme o naravi človeškega spomina.

Pravzaprav se bistvo celega filma nahaja v dilemi, ali je človek pripravljen verjeti v nekaj nadnaravnega, ali pa lažje sprejme misel, da se mu je zmešalo.

Kaj pa, če za trenutek predpostavimo, da si je Telly dejansko zgolj izmislila svojega sina in s sprejemanjem nadnaravnih razlag pada v zgolj še globljo miselno zanikanje resnice in da so vse razlage pravzaprav zgolj stvaritev njene domišljije?

Film na žalost na koncu ne pusti kaj dosti takih dvomov, to pa je tudi njegova največja napaka, saj je razlaga tako zelo nenavadna, da gledalec dobesedno hlepi po še kakšnem alternativnem zaključku, za katerega pa na žalost ni kaj dosti osnov.

Pozabljeni bo tako zadovoljil le privržence Dosjejev X in vse, ki so prepričani, da na svetu obstajajo tudi nadnaravne sile, za skeptike pa je film v najboljšem primeru zgolj prepoceni zapravljena priložnost.

*Pozabljeni - The Forgotten, znanstveno-fantastični triler (režija: Joseph Ruben, scenarij: Gerald Di Pego, igrajo: Julianne Moore, Dominic West, Anthony Edwards, Christopher Kovaleski, Gary Sinise, Linus Roache idr., trajanje: 91 minut, distribucija: Continental Film)

Ocena: resnica je nekje tam zunaj (6/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Pozabljeni - thumbnail

Pozabljeni