v rubriki film:
.. / / / 06.08.2004

Totalna zmešnjava

Ko si v Rimu, delaj to, kar počnejo Rimljani! Star pregovor, ki nas uči staro dejstvo, da se morajo zavoljo sožitja prišleki na tak ali drugačen način prilagoditi "domačinom". Seveda pa v sodobnem svetu globalizacije nastopi problem, ko se srečajo povsem drugačne kulture, s povsem drugačnimi ideali, željami in potrebami. In kjer so problemi, so tudi komični zapleti in nerodne situacije, zraven pa že stoji kamera, da zabeleži Totalno zmešnjavo sodobnega Babilona, ki je v današnjih časih zajel že kar cel svet.

Ap (Mimoun Oaissa) je sin maroških staršev, ki so se preselili na Nizozemsko v iskanju boljšega življenja. Ap preživlja dneve v brezdelju, skupaj s svojo klapo, kjer sanja o karieri v filmski industriji, občasno pa prijatelji opravijo kakšno manjšo "nalogo".

To pa ni povšeči njegovemu starejšemu bratu, ki je policist in se na vse kriplje trudi, da bi bratu preskrbel pošteno službo, ter da bi bil končno sprejet kot enak med kolegi.

Apu dela preglavice tudi oče, ki mu ni všeč, da njegovi otroci vse bolj zanemarjajo stare tradicije, še posebej strog pa je do hčerke, ki se po njegovih standardih obnaša povsem nesprejemljivo.

Za dodatno zmešnjavo skrbi Apova mama, ki hrepeni po starih časih, ko jo je mož še oboževal in ko je bil manj siten.

Ap se po še enem spodletelem poskusu zaposlitve odloči s prijatelji oropati banko, njegov brat se zaplete v razmerje s poročeno sodelavko, sestra zbeži od doma, mama pa svojemu možu kuha čaj z zelišči, ki jih je dobila od vedeževalke, ko se je pritožila nad moževo brezbrižnostjo.

Čas je za Totalno zmešnjavo!

Totalna zmešnjava je komična drama o dveh civilizacijah, dveh religijah in dveh vrstah sanj, ki pa se zdijo vedno bolj brezupne, bolj ko se bližamo koncu.

Nenavadna stran filma je, da na zelo čuden, da ne rečem nasilen način kombinira popolno, že skoraj absurdno komedijo na eni strani, z zelo dramatičnim in tehtnim izpostavljanjem problemov na drugi.

Film tako preskakuje od tipične etno komedije, v izredno resna in pereča vprašanja integracije vzhoda v zahod (in obratno), ta želja, povedati vse v enem stavku, pa pripelje zgolj do popolne zbeganosti gledalca, ki ne ve več, kaj je zgolj farsa in kaj dejanski problem.

Če sta uvod in deloma tudi prva četrtina zelo komična, zabavo počasi, toda zanesljivo, izpodriva zelo resen problem sožitja dveh kultur.

Da je ta problem zelo pereč se kaže praktično vsak dan, še posebej v državah, kamor prihaja veliko tujcev, ki seveda želijo ohraniti del svoje prejšnje kulture, pa s tem naletijo na veliko neodobravanje, kot se npr. trenutno dogaja v Franciji ob vprašanju nošenja muslimanskih ženskih rut v šolah in javnih ustanovah.

Seveda to ni vprašanje, na katerega je lahko najti odgovor, kajti tako kot ena družba želi uveljavljati svoje pravice, želi tudi druga ostati čimbolj nespremenjena in avtohtona.

Morda največ težav ob vstopu v zahodno družbo zares čutijo prav ženske, ki so bile prej praktično povsem podrejene patriarhalnim zakonom, v bolj enakopravni družbi pa so deležne (za njih) tako številnih pravic, da so morda nekatere kar nekoliko prestrašene in zato raje nadaljujejo v skladu s starimi tradicijami.

Seveda temu botruje tudi moška neprilagodljivost in tisti prastari človeški strah pred nečem novim in drugačnim.

Totalna zmešnjava je dejansko to, kar obljublja že naslov, s tem da to ni mišljeno povsem negativno, kot tudi ne preveč pozitivno.

Morda pa bi bilo vredno razmisliti o filmu, kjer bi Nizozemca poslali v Maroko, s tem da ob tej možnosti kaj drugega kot komedija skorajda zagotovo odpade!

*Totalna zmešnjava - Shouf shouf habibi!, komična drama (režija in scenarij: Albert Ter Heerdt, igrajo: Mimoun Oaissa, Salah Eddine Benmoussa, Zohra 'Flifla' Slimani, Najib Amhali, Iliass Ojja idr., trajanje: 89 minut, distribucija: A.G. Market)

Ocena: iz Maroka na Nizozemsko in spet nazaj (4/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Totalna zmesnjava - thumbnail

Totalna zmesnjava