v rubriki film:
.. / / / 20.06.2003

Pravkar poročena

Poroka in poročno potovanje sta vsekakor dogodka, ki človeku za vedno ostaneta v lepem spominu. Na vsake toliko časa, pa se vedno najdeta tudi nesrečnika, s katerima se usoda poigra do te mere, da poročno potovanje postane najhujša nočna mora. Zakaj in kako lahko pride do tega, pa nam poskuša razložiti komedija Pravkar poročena.

Prvo kar zbode v oči je dejstvo, iz kako različnih okolij prihajata mladoporočenca. Ona je izobražena in razgledana hči bogaša, ki v življenju verjetno še ni slišala besede ne, on je nepremožen, preprost fant, ki občasno dela na lokalni radijski postaji. A kot je že znano, lahko ljubezen vzcveti na še tako neplodni podlagi in prej kot bi človek lahko rekel "Pazi žoga!" sta Tom (Ashton Kutcher) in Sarah (Brittany Murphy) že do ušes zaljubljena. A kot pravijo, "mladost je norost, čez reko skače, kjer je most", se zaljubljenca kljub nasprotovanju mladenkine družine zaročita in še hitreje skočita v zakonski jarem. Tu pa se težave šele pričnejo.

Pravkar poročena je romantična komedija, ki cilja predvsem na zelo mlado publiko, ki se lahko poistoveti z infantilnim obnašanjem glavnih junakov. A hkrati je gledalec na koncu popolnoma zbegan, saj ne ve točno, kaj je glavna poanta filma. Morda to, da ljubezen premaga vse ovire? Ali pa morda to, da je predpogoj za dolgotrajno ljubezen resnično poznavanje partnerja?

Velika slabost filma sta vsekakor glavna igralca, ki vseskozi hlinita nezrelost in mladost, a na tako nelogičen način na jima na koncu nihče več ne verjame. Brittany Murphy se stalno hahlja, kot kakšna razvajena nedorasla najstnica, vse skupaj pa začini še z nepotrebnimi emocionalnimi izbruhi, ki nimajo ne vzroka ne posledice. Za podobnim sindromom boleha tudi Ashton Kutcher, le da so njegov lik "obogatili" še z ameriško miselnostjo, da je najlepši kraj v Evropi ameriški bar z non-stop prenosi ameriškega nogometa. In če smo pri Kutcherju že navajeni podobnih izpadov iz filma Stari, kje je moj avto, se pri Brittany zares lahko vprašamo, kje se je izgubil njen talent, s katerim nas je kot psihotična bolnica strašila v filmu Don't say a word.

Kar pa se tiče komičnega dela filma, moramo na prvo, zares posrečeno šalo, čakati kar precej časa, pa še potem vse skupaj temelji bolj na teoriji kaosa in katastrofe. Dodatno negativno piko pa lahko zapišemo tudi temu, da zagotovo ni zgolj naključje, da se ta nočna mora z imenom poročno potovnje dogaja prav v Evropi, kjer glavna junaka srečata zgolj nadute Francoze in pohotne ter podkupljive Italijane.

In očitno znajo Američani svoje intimne probleme reševati samo še preko TV ekranov. Jasno, če želite v svoji zvezi kaj popraviti greste na Oprah show, če želite partnerju priznati kakšen greh, pa si ga(partnerja) želite obdržati, se pogovorite z Ricki Lake, če pa ste se partnerja naveličali in ga želite še javno osramotite se z njim soočite pod vodstvom Jerryja Springerja. Dobro, spoved v tem filmu sicer ne poteka pred tako velikim občinstvom, a ni prav nič manj neosebna in odtujena.

Če na koncu ne boste podlegli lažnemu sladkobnemu občutku romantike, se lahko resnično vprašate: bi vi lahko odpustili nekomu, ki vam je v zadnjih nekaj dneh povzročil toliko gorja (tudi namerno), zgolj zaradi bolj ali manj impulzivne ljubezni? Mogoče, a zgolj v pravljici.

* Pravkar poročena, romantična komedija (režija: Shawn Levy, scenarij: Sam Harper, igrajo: Ashton Kutcher, Brittany Murphy, Christian Kane, distribucija: Continental Film)

Ocena: ko ima hudič mlade (4/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Pravkar porocena - thumbnail

Pravkar porocena