v rubriki film:
.. / / / 04.07.2003

Charliejevi Angelčki: S polno hitrostjo

Vroče bejbe, neizprosna akcija, eksplozije, duhovičenje. Te štiri stvari tvorijo ogrodje drugega dela Charliejevih angelčkov in se ciklično ponavljajo od začetka pa prav do konca, brez kakšne prave želje po bolj globoki zgodbi ali smiselnosti dogodkov. Charliejevi angelčki pač ni film, ki bi pri gledalcu zahteval kakšne velike umske napore za razumevanje, temveč raje stavi na spektakularnost.

Film sam po sebi se mi je zdel bolj komedija kot pa akcijski film. V prvi vrsti se lahko smejite komičnim pripombam Bernia Maca, ter situacijski komediji, kjer je še posebej posrečena šala na račun napačne razlage dogodkov Johnu Cleesu (tokrat oče ene od Angelčkov). Po drugi strani pa se boste lahko prav tako od srca nasmejali neumnosti nekaterih akcijskih prigod na platnu, kjer se človek resnično lahko vpraša, kje so sploh še meje ustvarjalcev akcijskih filmov.

Eno je igranje na karto gledalčeve nevednosti, nekaj povsem drugega pa norčevanje iz njegove inteligence. Mislim, mar res kdo verjeme, da se da helikopter pripraviti na polet v 15. sekundah pri prostem padu, ob tem, da je njegova elisa v začutku zložena? Žaljenje inteligence gledalca se nadaljuje preko celotnega filma, ko nam dogodke na platnu, raje kot z besedami, razlagajo z napisi krajev in oseb na platnu. Da niti ne omnenjam uvodne razlaga kdo, zakaj, kako, kje in čemu so Charliejevi angelčki, ki film degradira na nivo slabi dve uri dolge nadaljevanke v enem delu.

Kot pozitivno lahko vsekakor štejemo to, da se zasedba glavnih treh igralskih mest iz prvega dela ni spremenila. Tako lahko v vlogi angelčkov še vedno spremljamo simpatično trapasto Cameron Diaz, nevarno privlačno Lucy Liu, ter večno upornico Drew Barrymore. Iz prvega dela sta tukaj tudi Luke Wilson, ter Matt LeBlanc, kot simpatiji prvih dveh angelčkov, medtem ko se bo za Drew morda kaj našlo v tretjem delu (kje se je izgubil Chaaad?!). V drug adrenalinski skok se z angelčki sicer ni želel podati Bill Murray, a ga je dovolj dobro nasledil Bernie Mac (sicer ne vem po kakšni logiki njegov filmski brat).

Na drugi strani zakona pa tokrat spletkarijo neverjetno pomlajena Demi Moore in hudo nevarni Justin Theroux, ki se nam je, še ne tako dolgo nazaj, predstavil v Mulholland Driveu. Za presežek pa poskrbijo še številna druga znana imena, ki se pojavijo v stranskih vlogah, od zlobnega terminatorja Roberta Patricka, pevke Pink, komika Johna Cleesa, akcijske ikone Bruca Willisa, v Ameriki najbolj znani dvojčici Ashley in Mary-Kate Olsen (ki ju pri nas večina pozna kot najmlajšo hčerko Michelle iz Nore hiše / Full House), ter nenazadnje Jaclyn Smith, ki je igrala eno izmed Chalijevih angelčkov v televizijski nadaljevanki in se v tej vlogi tudi pojavi v filmu (v stilu Vojne zvezd - vizija Jode). Če pa se bo kdo spraševal, kdo se skriva za glasom Charlieja na drugi strani zvočnika, mu lahko zaupam, da je to John Forsythe, bolj znan kot naftni magnat Blake Carrington iz Dinastije.

Svojevrstna zanimivost filma je glasba, kjer se prepletajo stari filmski hiti (dobra parodija na Moje pesmi, moje sanje), malce starejši a še vedno popularni pop hiti (M.C. Hammer), ter hitri moderni ritmi (Pink), na kakšno zares izvirne in samosvojo (filmsko) glasbo, pa boste tokrat čakali zaman (razen seveda značilnega napeva Charliejevih angelčkov).

Tudi pretepaška akcija temelji predvsem na referencah iz Matrice, seveda pa ne smemo pozabiti, da tokrat nismo zgolj v navidezni resničnosti, kjer je dovoljeno vse, v kar verjamemo. V filmu boste lahko prepoznali tudi komične izpeljave filmov Terminator (vključno z Arnijevim naglasom), Batman, Spiderman in morda celo Gospodar prstanov.

Končno "prodajanje" hollywoodsko pervertitanih vrednot prijateljstva, družine, zvestobe, ljubezni, etc. pa tako ali tako zveni zgolj kot poslednji poskus dodajanja globljega pomena neinteligentnemu filmu in očitno znova cilja le na gledalce, ki jih bodo seksi telesa treh glavnih lepotic tako zaslepila, da bodo pripravljeni verjeti prav vsemu.

Toda, če obožujete akcijo za vsako ceno, ter če ste zmožni zanemariti osnovne zakone fizike in človeške anatomije ter fiziologije (po katerih je padec iz strehe stavbe kljub neprebojnemu jopiču smrten), boste ob ogledu nemara celo uživali, seveda s predpostavko, da imate dobro razvit smisel za humor.

* Charliejevi angelčki: S polno hitrostjo, akcijska komedija (režija: McG, scenarij: John August, Cormac in Marianne Wibberley, igrajo: Cameron Diaz, Drew Barrymore, Lucy Liu, Bernie Mac, Demi Moore, distribucija: Continental film)

Ocena: akcija za naivne, smeh za ostale (5/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Slutty angels - thumbnail

Slutty angels