v rubriki film:
.. / / / 15.12.2003

Reševanje malega Nema

S studiom Pixar smo že spoznali Svet igrač, se pomanjšali na nivo Življenja žuželk in po temnih kotih naših spalnic iskali Pošasti iz omare. Tokrat pa nas vabijo, da se potopimo v svet čudes podvodnega življenja, ter se ob zabavni ter zanimivi zgodbi morda tudi naučimo kakšne življenjske lekcije.

A pojdimo lepo po vrsti, kakor so hiše v Trsti. Pred začetkom Reševanja malega Nema se namreč odvrti kratki animirani film z naslovom Knick Knack. Sicer že iz leta 1989 in dokaj enostaven, toda zelo zabaven filmček o snežaku, ki se želi prebiti iz svojega "zapora". Pri tem pa na žalost ni preveč uspešen.

Sedaj pa na pot, da končno pričnemo Reševati malega Nema! Film je zelo zabavna zgodba o mali ribici morskega klovna Nemu in njegovem očetu Marlinu, ki je zaradi travmatičnega dogodka iz preteklosti kar malce preveč zaščitniški do svojega sina.

A mladost je norost, ki čez reko skače, kjer je most in tako se mali Nemo kmalu znajde v akvariju zobozdravnika iz Sydneya. Toda Marlin se odloči, da bo za vsako ceno poiskal svojega sina in tako se odpravi na dolgo in nevarno potovanje v neznano.

Kot prvo gre vsekakor pohvaliti enkratno animacijo morskega okolja, saj je animacija vode vse prej kot lahko delo, da na koncu ne bi izpadlo, kot da ribe plešejo po zraku.

Tako je voda stalno v gibanju, polna planktona in raznih "nesnag", seveda v zelo dobro odmerjeni perspektivi, ki nam da pravi občutek za globino slike. Zelo zanimiva in presenetljivo realistična je tudi animacija vsega živega v morju, seveda v prvi vrsti z ribami.

Na drugi strani so ljudje "zanimirani" dokaj robato, nekako v smislu Pošasti iz omare. No, lahko si recimo predstavljamo, da nas take vidijo ribe.

Poleg animacije, gredo vse pohvale odlični komediji, ki gledalca v nekaj primerih zares nasmeje do solz. Za ta aspekt filma poskrbi predvsem riba Dory, ki se Marlinu pridruži pri njegovem iskanju sina in ki s svojim pepčkastim obnašanjem stalno skrbi za smeh.

Potem so tu še druge "malenkosti", kot je npr. prizor, ko hoče ponoreli morski pes podreti vrata v potopljeni podmornici in ko skozi nastalo špranjo vtakne svojo glavo izjavi: "Here's Brucy!" (analogija na stavek "Here's Johnny!" iz filma The Shining).

Komične filmske vzporednice so vzpostavljene tudi pri mali Darli, ki pride iskat Nema in ob kateri vedno igra glasba podobna tisti iz Psiha. Če pa ste dobri opazovalci, boste lahko ob prvem Nemovem pogledu iz akvarija v kotu sobe zagledali znano lutko iz Sveta igrač.

Nadaljujemo z odlično samokritiko, kjer ena od rib ugotovi, kako kruti so ljudje, ko si tako nasilno lastijo vse morje in cel svet, odgovor druge ribe pa je, da so to očitno Američani!?!

Potem so tu še morski psi, ki predstavljajo nesmiselnost nekaterih samoobvladovalnih tečajev, dobro se ponorčujejo tudi iz ameriškega fetiša prisostvovanja pri bratovščinah (v bratovščino so združene ribe, ki so že malo zblaznele zaradi ujetništva v akvariju).

V filmu se tudi ponovno izkaže (ženskam) že dobro znano dejstvo, da moški nočemo spraševati po smeri, kam naj bi šli, seveda pa ne sme manjkati satira s francoskim(!) rakcom, ki je mahnjen na čistočo.

Me pa zanima, s čim so se ustvarjalcem filma tako zamerili galebi, da so jim namenili tako neintelignetno vlogo, ki pa, moram priznati, zares zelo dobro zadane resnico. Zelo zabavne so tudi hipijevske želve, čeprav morda delujejo malce preveč razposajeno.

A komika ni edina odlika zgodbe, saj se v njej najde tudi lepo število koristnih naukov. Kot prvo je npr. osebnostna rast Marlina, ki mora premagati svoje lastne strahove, preden se poda na odprto morje in tu lahko ugotovimo, da je strah najlažje premagati, če imamo nek dober razlog, kot je v tem primeru reševanje ljubljene osebe.

Na Marlinovem primeru se lahko tudi naučimo, da pretirana skrb nikoli ne pomaga, saj človek (oziroma riba) nikoli ne bo mogel povsem zaščiti ljubljene osebe, temveč je potrebno tudi zaupati v moč drugih.

Kot nekakšno pomagalo Marlinu pri tem spoznanju odlično služi Dory, ki malce zaradi svoje flegmatičnosti, malce pa zaradi svoje pozabljivosti, odlično negira pretiran Marlinov pesimizem in skrb.

Pri Dory pa lahko že dobimo naslednjo asociacijo, namreč, da je včasih dobro prisluhniti tudi bolj trapastim idejam in da so včasih prav preproste rešitve najboljše, saj prihajajo z dobrim in nesebičnim namenom.

Zanimiva je tudi ideja spiritualnega vodje, ki ga predstavlja črno-bela riba v akvariju, ki v malem Nemu morda vidi svojo pomlajeno verzijo in ga vzame pod svojo zaščito.

Film je tako poln namigov o duhovni rasti in preganjanju neupravičenih strahov, ki tlijo v nas.

Reševanje malega Nema je zelo zabaven, umetniško dovršen in tudi poučen film, ob katerim se ne bodo zabavali samo otroci in je zagotovo eden glavnih kandidatov za naslednjega animacijskega Oskarja. Ogled vsekakor priporočam.

*Reševanje malega Nema, družinska animirana komedija (režija: Andrew Stanton, scenarij: Andrew Stanton, David Reynolds, Bob Peterson, glasovi: Alexander Gould, Erica Beck, Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Geoffrey Rush idr., distribucija: Cenex)

Ocena: do konca sveta in spet nazaj (8/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Resevanje malega Nema - thumbnail

Resevanje malega Nema