v rubriki film:
.. / / / 16.02.2005

Oceanovih dvanajst

Kuj železo, dokler je še vroče, je pregovor, ki se ga hollywoodski "kovači" s pridom poslužujejo, ko (predvsem zaradi pomanjkanja dobrih novih idej) na trg pošiljajo vedno nova nadaljevanja, preddele ali pa remake filmskih uspešnic. Eden takih je bil tudi Oceanovih enajst iz leta 1960, v katerem so moči združile igralske legende Dean Martin, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr., Peter Lawford, Angie Dickinson idr., in ki je pred tremi leti z Georgom Clooneyom, Bradom Pittom, Julio Roberts etc. doživel remake, sedaj pa še nadaljevanje remake-a Oceanovih dvanajst.

Pred tremi leti je premeteni zmikavt Danny Ocean (George Clooney) skupaj z zvestim pomagačem Rustyjem (Brad Pitt) in še deveterico izkušenih tatičev (Matt Damon, Don Cheadle, Bernie Mac, Elliot Gould idr.) izvedel zapleten rop, s katerim je lastnika igralnice v Las Vegasu in kriminalca Terryja Benedicta (Andy Garcia) olajšal za 160 milijonov dolarjev.

Poleg tega mu je Danny speljal tudi lepo Tess (Julia Roberts), se z njo poročil in sedaj, kot tudi vsi preostali člani enajsterice, uživa v sladkem brezdelju.

Toda Benedict ni kar pozabil na poraz, ki so mu ga prizadejali, zato je odločen da se maščuje, toda ker mu gre predvsem za denar, da Dannyju in njegovim prijateljem dva tedna, da vrnejo ukradeno, seveda z obrestmi.

Danny zato skliče sestanek, kjer sklenejo znova združiti moči in izpeljati tri velike rope, ker pa so v Ameriki preveč razvpiti, za cilj svojega dela izberejo Evropo.

A kmalu se izkaže, da je nekdo, kljub vsej njihovi premetenosti, vedno nekaj korakov pred njimi. Kot se po kratkem poizvedovanju izkaže, gre za legendarnega francoskega tatu Francoisa Toulourja (Vincent Cassel), ki želi s tem dokazati, da je najboljši zmikavt na svetu.

Dodatne težave povzroča neizprosna agentka Evropola Isabela (Catherine Zeta-Jones), ki je nekdaj poznala Rustyja, a jo je slednji razočaral, zato se želi njemu in njegovim pajdašem tudi osebno maščevati.

Oceanovih dvanajst je na prvi pogled povsem solidna komična kriminalka, ki ima vse to, kar mora imeti, torej zanimive like, napeto in premeteno zgodbo, ter predvsem nepričakovane preobrate, še posebej na koncu filma.

Toda filmu preprosto manjka tista neka energija, ki bi ga gnala v pravem ritmu, to pa je predvsem posledica prenatrpanosti z zvezdniki, zaradi česar je zgodba postavljena povsem v ozadje.

Sicer je zanimivo gledati Brada Pitta, Georga Clooneya, Julio Roberts idr., kako vsak zase skušajo svojim likom dati neko globino, v tako skopo odmerjenem času, kot jim je namenjen.

Kajti že osnovni izračun pove, da ima 12 zvezdnikov v dveh urah vsak po največ 10 minut časa, da prikaže smiselnost dileme svojega lika, kar pa je ob dokaj zapleteni zgodbi skoraj nemogoče.

Morda edini, ki zares vsaj približno osmisli svoj lik je Matt Damon, z dilemo med manjvrednostnim kompleksom in željo po vodenju skupine, a še to je bolj kot kaj drugega zgolj komično mašilo.

Film tako neprestano skače od enega lika do drugega in se pri vsakem ustavi ravno za toliko, da pokvari napetost akcije, ki se dogaja nekje v ozadju, pa vendar ne dovolj, da bi vse skupaj imelo nek logičen zaključek.

Še ena negativna stran filma pa je v tem, da ne pokaže praktično nič novega, kar ne bi videli že v filmu Oceanovih enajst, razen Catherine Zeta Jones, za katero pa se tako ali tako zdi, da je tu zgolj zato, da prikaže, kako se šarmom Brada Pitta ne more upreti zares nobena ženska.

Dobro, novost filma je tudi Bruce Willis, ki pa tako ali tako igra samega sebe in daje občutek, da se je pač zgolj želel pokazati v "filmu hollywoodskih zvezdnikov".

A kljub vsemu, če že ne drugega, film opravi svoje poslanstvo zabavanja gledalcev, četudi v celoti gledano na precej sterilen in predvsem pretirano razvlečen način, saj film vzbudi občutek, kot da bi Oceanovih enajst zgolj podaljšali za dve uri.

In tako Oceanovih dvanajst izgleda kot perpetuum mobile, torej stroj, ki neprestano opravlja delo, ne da bi prejemal energijo, edina težava pa je, da je to zgolj imaginarna naprava, ki lahko obstaja le v svetu domišljije. Oziroma v svetu nadaljevanj remake-ov.

*Oceanovih dvanajst - Ocean's Twelve, akcijska komična kriminalka (režija: Steven Soderbergh, scenarij: George Nolfi, igrajo: George Clooney, Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones, Julia Roberts, Andy Garcia, Matt Damon, Elliot Gould, Vincent Cassel, Don Cheadle, Bernie Mac idr., trajanje: 126 minut, distribucija: Ljubljanski kinematografi)

Ocena: perpetuum mobile (6/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Oceanovih dvanajst: Ocean's Twelve - thumbnail

Oceanovih dvanajst: Ocean's Twelve