v rubriki film:
.. / / / 21.09.2003

Sinbad: Legenda sedmih morij

Eden najbolj poznanih in najbolj pretkanih piratov Sinbad je tokrat naletel na močnega nasprotnika. Pravzaprav nasprotnico, saj mu je pot tokrat namreč prekrižala boginja prepira Iris. Slednja se je odločila, da bo enkrat za vselej Zemljo zavila v temo in jo oropala vsakega upanja na mir. Na poti ji tako stoji le še nestanovitni Sinbad, ki ji s svojo nepredvidljivostjo in pogumom kvari njene načrte.

Studijo DreamWorks se je odločil, da se bo pridružil letošnji piratski evforiji in tako se je na filmsko platno izrisal pustolovski gusar Sinbad, ki pa kljub svojemu zloveščemu renomeju v sebi še vedno hrani premenito srce. Res je strah in trepet sedmih morij, njegov življenjski cilj pa ni kaj prida visokoleteč dopust na Fidžiju. A to je pač zato, ker je sam svoje usode gospodar in se požvižga na družbene norme in ideale. Se pa njegova morala znajde pred veliko odločitvijo, ko so na kocki vprašanja prijateljstva, zvestobe in nenazadnje ljubezni.

Prvi nauk filma je zagotovo ta, da je potrebno zaupati v prijatelja. Da je potrebno zanj včasih tudi kaj žrtvovati, kljub morebitnim dvomom ali vprašanjem, ki prijatelja obdajajo. Princ Proteus, mladostniški Sinbadov prijatelj, je tokrat za pirata pripravljen zastaviti celo svoje življenje. Zakaj? Ker mu zaupa in ker verjame, da je v Sinbadu ostalo še nekaj dobrega in plemenitega.

Da pa se Sinbad vendarle ne bi preveč obotavljal pri svojem odločanju med prijateljem in življenjem, se na Sinbadovo ladjo pritihotapi tudi Proteusova zaročenka Marina. Po nekaj drznih avanturah tudi šovinistični Sinbad spozna, da se v Marini skriva zelo drzna in uporniška duša, ki bolj kot po mirnem življenju v mestu hrepeni po nevarnih morskih avanturah.

Tako se znajdemo pri drugi dilemi filma, ki pa s svojo zapletenostjo tudi nakazuje, da film ni namenjen zgolj otrokom, temveč se iz njega lahko nekaj naučimo tudi odrasli. Dilema je namreč sledeča: če Sinbad izkaže svojo ljubezen Marini, bo izdal svojega prijatelja, v nasprotnem primeru pa bo izdal svoje srce. Isto se dogaja z Marino. Na eni strani čuti odgovornost svoje vloge, kot zaročenke plemenitega princa, a hkrati tudi nekje globoko v sebi čuti, da do morskih širjav in Sinbada čuti močne simpatije. In kaj se lahko iz tega naučimo? Da je pri ljubezenskih zadevah v končni fazi vedno bolje poslušati srce, kot pa razum.

V filmu najdemo tudi precej zelo solidnega humorja, še posebej komična je npr. Sinbadova skrb za svojo "ladjico" (analogija na moški fetiš do avtomobilov), pirata ki za vsako reč sklepata trapaste stave, ter seveda sam "dvoboj" med mačom Sinbadom in emancipirano Marino, za še večjo zabavo pa poskrbita Sinbadov zvesti štirinožni spremljevalec Spike, ter gibčni ter gobčni član gusarske posadke Rat.

V filmu se zelo posrečeno prepletata klasična animacija likov, ter računalniško obelano ozadje, kar daje dokaj zanimivo kombinacijo nostalgične tradicije in novodobnega podiranja meja realnosti. Malce premalo izrazni oziroma dodelani so morda le obrazi samih likov.

Zgodbi ne gre veliko očitati, morda le še kakšen dodaten (bolj izviren) dogodek, ki bi tokratno piratsko pustolovščino naredil malce bolj posebno in drugačno od vseh gusarskih prigod, ki smo jih že slišali. Skrata manjka nek dodatni pripetljaj, ki bi gledalca zares presenetil, prav tako pa ne bi imel nič proti, če bi film trajal kakšnih 15 ali 20 minut dlje (konec je brutalno hiter).

Morda bi si za glasovno upodobitev Sinbada predstavljal tudi malce bolj robat glas, kot ga ima Brad Pitt (sama izvedba je povsem OK). Pirat je pač pirat, četudi mehak po duši in srcu. Sta pa perfektni izbiri Catherine Zeta-Jones v vlogi odločne Marine, ter Michelle Pfeiffer kot skrivnostna in nevarna boginja.

Sinbad: Legenda sedmih morij je film za vse generacije, ki morda res ne bo pristal na gledalčevi listi treh najboljših animiranih filmov, je pa dovolj prepričljiv, da ogleda ne boste obžalovali.

* Sinbad: Legenda sedmih morij, animirana pustolovščina (režija: Tim Johnson, Patrick Gilmore, scenarij: John Logan, glasovi: Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones, Michelle Pfeiffer, Joseph Fiennes, distribucija: Karantanija Cinemas)

Ocena: kako ukaniti zlobno boginjo (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Sinbad: Legenda sedmih morij - thumbnail

Sinbad: Legenda sedmih morij