v rubriki film:
.. / / / 03.06.2003

Štiri peresa

Heath Ledger), ki mu ni všeč ideja, da bi moril druge ljudi in nazadnje umrl v neki puščavi, Bogu za hrbtom, za tuje (napačne?) ideale in zgrešene vrednote. Pri njegovem izstopu iz regimenta igra veliko vlogo tudi njegova prikupna zaročenka Ethne (Kate Hudson), ki je ne želi zapustiti in verjetno deloma tudi strah pred neznanim in smrtjo.

Jasno, vojaška akademija in z njo vojska nasploh, je pred izbruhom konflikta izgledala bolj kot nedolžna igra, iz katere se ne more izcimiti nič hudega. A resnična vojna je vse kaj drugega, še posebej če nisi pripravljen verjeti vsem floskulam, ki jih natrosijo voditelji, da bi prepričali svoje podrejene v upravičenost takega ali drugačnega nesmisla.

A Harry s svojim izstopom iz vojske postane izobčenec, oče (tudi sam vojak) ga noče več poznati, prijatelji pa ga označijo za strahopetca. A prav ta strahopetec se nato odpravi za njimi, da bi jih rešil iz sovražnikovega ujetništva. Do tu, vse lepo in prav, a kmalu se izkaže, da so pogum, prijateljstvo, patriotizem, čast in slava, tako zelo prepleteni med seboj, da ustvarjalcem filma preprosto ne uspe ločiti enega od drugega in tako tudi Harryjeva dejanja kmalu niso odpravljena zgolj iz potreb reševanja prijateljev, temveč je vse skupaj bolj vzpostavljanje prejšnjega (častnega) stanja.

In tako lahko film dobi precej popačen pomen v stilu: če si nekoč naredil strahopetno dejanje, se boš lahko odrešil zgolj s samomorilskimi diverzantskimi akcijami. Da, Harry postane fanatik, ki je za svojo čast pripravljen trpeti vedno nove Tantalove muke in nenazadnje tudi umreti, vse to zgolj zaradi štirih peres "sramote". Toda resnično živjenje (na žalost) ni tako prijazno, da bi nam v trenutkih najhujše stiske vedno poslalo na pomoč Angela, kot lahko razumemo vlogo črnskega vojščaka Abou Fatma, ki brez pomislekov in tudi s precej čudnimi razlogi pomaga Harryju.

Popačeno sporočilo filma se stopnjuje do sentimentalnega, objokanega konca, ki kot tak popolnoma negira začetek filma in je tudi hudo daleč od realnosti. Kljub vsemu je film vreden ogleda, saj je osnovna zgodba dovolj zanimiva in tudi danes še hudo aktualna, ljubitelji spektaklov pa boste navdušeni nad eno najbolj veličastnih puščavskih bitk z izrednimi zračnimi posnetki bojišča. Hkrati pa boste občutili tudi vso srditost in krutost vojne, kjer je čast in slava zgolj iluzija in kjer ni pravega zmagovalca, temveč so vsi udeleženci poraženci.

* Štiri peresa, drama (režija: Shekhar Kapur, scenarij: Michael Schiffer, Hossein Amini, igrajo: Heath Ledger, Wes Bentley, Kate Hudson, Djimon Hounsou, Michael Sheen, distributer Fivia)

Ocena: dober začetek, slab konec (5/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Heath Ledger kot Harry v filmu Stiri peresa - thumbnail

Heath Ledger kot Harry v filmu Stiri peresa