v rubriki film:
.. / / / 28.05.2003

Telefonska govorilnica, Štiri peresa in 13 pogovorov o eni stvari v kinu

Ta teden k nam prihajajo trije novi filmi: napet triler o ostrostrelcu sredi New Yorka, ki svojo žrtev ujame v telefonski govorilnicim, drama Štiri peresa, posneta po priljubljenem romanu A.E.W. Masona in še ena drama 13 pogovorov o eni stvari. Več o filmih spodaj, še več pa preko omenjenih povezav.

TELEFONSKA GOVORILNICA
drama, triler

Premiera: 29. maja 2003
Režija: Joel Schumacher
Scenarij: Larry Cohen, Lawrence G Cohen
Igrajo: Colin Farrell, Forest Whitaker, Keith Nobbs, Katie Holmes, Kiefer Sutherland
Spletna stran: www.continentalfilm.si/telefonska-govorilnica

Telefonski klic ti lahko spremeni življenje, enemu človeku pa ga lahko tudi uniči. Dogajanje Telefonske govorilnice se v celoti odvija v in okrog telefonske govorilnice v New Yorku. Osrednji lik je medijski svetovalec Stu Shepard, ki je v govorilnici ujet, potem ko mu klicatelj pove, da ga bo ustrelil, če odloži slušalko.

Kaj storiš, če slišiš zvoniti telefon v javni govorilnici? Veš, da gre za napačno številko, a slušalko dvigneš nagonsko. Zvoneči telefon zahteva, da ga dvigneš, a ko klic sprejme Stu, se zaplete v mučno igro. Odloži, mu reče klicatelj, in Stu bo mrtev.

Nenadno in šokantno nasilno dejanje v bližini govorilnice pritegne pozornost policije, ki prispe z majhno vojsko ostrostrelcev. Prepričani so, da je Stu, ne pa nevidni klicatelj, za katerega sploh ne vedo, nevarni mož s puško.

Več o filmu na Continentalfilm.si

ŠTIRI PERESA
drama

Premiera: 29. maja 2003
Režija: Shekhar Kapur
Scenarij: Michael Schiffer, Hossein Amini
Igrajo: Heath Ledger, Wes Bentley, Kate Hudson, Djimon Hounsou, Michael Sheen
Spletna stran: www.fourfeathersmovie.com

Štiri peresa temelji na priljubljenem romanu A. E. W. Masona, ki so ga v filmsko pripoved prelili že večkrat. Priznani režiser Shekhar Kapur, ki ga poznamo predvsem po prepričljivih upodobitvah dveh velikih ženskih osebnosti iz indijske in angleške zgodovine, upornice z vzdevkom "kraljica banditov" in kraljice Elizabete, se ga je lotil z nekoliko drugačnega zornega kota in poudaril zlasti "proti kolonialni" vidik, ki ga v prejšnjih priredbah in romanu samem ni toliko čutiti.

S tem je soočil dve temeljno nasprotujoči si plati: kako razvneti gledalčevo željo po staromodni romantični zgodbi moškega samoodrekanja in žrtvovanja in zadostiti potrebi po kritiki hudodelstev in krivic britanskega in nasploh kateregakoli kolonializma, ob tem pa tudi militantno usmerjenih glavnih junakov in junakinje.

Več o filmu na Kolosej.si

13 POGOVOROV O ENI STVARI
drama

Premiera: 29. maja 2003
Režija: Jill Sprecher
Scenarij: Jill Sprecher, Karen Sprecher
Igrajo: Matthew McConaughey, David Connelly, John Turturro, Clea DuVall, Joseph Siravo, Amy Irving
Spletna stran: www.sonyclassics.com/13conversations

So dogodki, ki imajo moč oblikovati človekovo življenje in ga včasih celo preusmeriti. Lahko so izredni dogodki, ali pa čisto navadni, vsakdanji, taki, ki izvirajo iz preprostih gest, celo naključji. Taki trenutki človeka vedno znova presenetijo, zgodijo se pa, ko si to najmanj pričakujemo. Tudi pri ustvarjanju tega filma je usoda imela bistven vpliv. Kot vsak podoben podvig, se je 13 pogovorov o eni stvari začelo z metom kocke v neznano, izida pa se seveda ni dalo predvideti.

Tako je 13 pogovorov o eni stvari uvedla režiserka Jill Sprecher, ko ga je predstavila na filmskem festivalu v Torontu. Film prepleta pet različnih zgodb v nekakšno analizo neverjetnega vpliva, ki ga ljudje lahko imamo drug na drugega, ne da bi se tega zavedali. Pripoved nam razkrije delček preteklosti, sedanjosti in prihodnosti vsakega lika, sicer na igriv način, a z dokaj grenkim priokusom.

Mož v zgodnji starosti se odloči, da bo spremenil svoje življenje. Načrti mladega odvetnika propadejo kot hišica iz kart zaradi enega samega, nenadnega dogodka. Mlada ženska se sooča z moževo nezvestobo. Nezadovoljen poslovnež se maščuje nad sodelavcem, ki je vedno nasmejan. Optimistična mlada čistilka pa čaka na čudež. "Plima in oseka" vsakdanjega newyorškega življenja: kaotičnost, osamljenost, razpršenost.

Več o filmu na Kolosej.si

Naslovna fotografija (c) Kolosej.si - thumbnail

Naslovna fotografija (c) Kolosej.si