v rubriki film:
.. / / / 03.01.2004

Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev, Veronica Guerin

Novo leto, nove premiere. Začeli ga bomo z zaključkom še ene od trilogij, z 200 minutnim domišljijskim spektaklom Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev, v filmu Veronica Guerin pa boste izvedeli zakaj bi kdo hotel umoriti irsko novinarko Veronico Guerin?! Več o filmih spodaj, še več pa preko omenjenih povezav.

GOSPODAR PRSTANOV: KRALJEVA VRNITEV
akcijski, pustolovski, drama, domišljijski

Premiera: 8. januarja 2004
Režija: Peter Jackson
Scenarij: Barrie M. Osborne, Fran Walsh, Peter Jackson, Phillippa Boyens, Stephen Sinclair
Igrajo: Elijah Wood, Sean Astin, Ian McKellen, Viggo Mortensen, John Rhys-Davies
Spletna stran: www.lordoftherings.net

Popotovanje bratovščine se zaključuje.

Sauronove sile so napadle gondorsko prestolnico Minas Tirith. Kraljestvo brez kralja vodi le nemočni majordom. Dedič mora nujno zasesti prestol, ki mu pripada. Vendar pa ... Bo Aragorn v sebi našel moč in postal to, za kar se je rodil?

Medtem ko se Gandalf na vso moč trudi, da bi opešana gondorska vojska ubranila napad, Théoden zbere rohanske vojščake in se odpravi na pomoč. Med vojaki sta skrita tudi Éowyn in Medo.

Vsaka zmaga zahteva hude žrtve. A kljub izgubam se bratovščina poda v najhujšo bitko njihovega življenja, da bi zamotili Saurona in Frodu omogočili prost prehod do poči Pogube.

Frodo pa je na svoji poti vse bolj odvisen od Sama in Goluma, saj ga prstan, ki postaja vse težji, tako izčrpava, da mladi hobit skorajda ne zmore več niti koraka, niti čiste misli.

"Edini, ki jim vsem vlada, Edini, ki jih vse preseže, Edini, da jih vse poišče in jih v temí poveže."

Več o filmu na Kolosej.si

VERONICA GUERIN
kriminalka, drama

Premiera: 8. januarja 2004
Režija: Joel Schumacher
Scenarij: Carol Doyle, Mary Agnes Donoghue
Igrajo: Cate Blanchett, Gerard McSorley, Ciarán Hinds, Brenda Fricker, Don Wycherley
Spletna stran: veronicaguerin.movies.go.com

Veronica Guerin in z njo mnogo znanih in neznanih njej podobnih novinarjev so simbol pisca, ki se ne pusti ustrahovati, ne glede na to, s kakšnimi grožnjami se ga lotevajo tisti, o katerih piše. Veronicin pogum in neupogljivost sta konec koncev Irski in njenim prebivalcem prinesla izjemen in neprecenljiv preobrat - brez nje bi bila ta dežela povsem drugačna.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bila Guerinova ena izmed najuglednejših novinark na Irskem. Njeni članki so se brez olepševanja lotevali naraščajočega problema uživanja in preprodaje heroina na dublinskih ulicah. S tem, ko je z besedami živo slikala ta nevarni in temačni svet, ki se ga mnogi sploh niso zavedali, si je nakopala zagrizene sovražnike v dublinskem podzemlju. Toda njeno pisanje je končno združilo vse sile oblasti v boju proti tovrstnemu kriminalu in naposled vodilo k oblikovanju in sprejetju strožjih zakonov.

Bruckheimer priznava, da s svojimi filmi najraje pripoveduje zgodbe o posameznikih, ki so vzgib in gonilo pomembnih družbenih sprememb, ter služijo kot vzor mnogim poznejšim generacijam.

"Menim, da je bila Veronica Guerin takšen človek. Je ena tistih najpomembnejših, ki so spremenili Irsko na bolje in v temelju zamajali dotedanji odnos družbe do mamil in mamilarske mafije. Veronica je ženska, ki je zanamci ne smejo pozabiti."

V filmu režiserja Joela Schumacherja jo je upodobila avstralska igralka Cate Blanchett.

Več o filmu na Kolosej.si

Pripravil

Tomaž Drnovšek - avatar

Tomaž Drnovšek

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 14.09.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 8 člankov.