v rubriki film:
.. / / / 23.05.2003

Matrica Reloaded

Nekajletno mukotrpno čakanje se je končalo. Matrica se je ponovno naložila na trde diske naših kinov in vas pričakuje, da se priklopite. Pripravite vaše modeme in gibke diske na nadaljevanje enega najbolj kontraverznih, najbolj inovativnih ter najbolj miselno obremenjujočih filmov filmske zgodovine.

Sem rekel filmov? Morda bi bila boljša beseda navidezna resničnost? Ali pa paralelni svet? Morda pa kar računalniški program v matrici, ki nadzoruje našo zavest? Kakorkoli že, Matrica se je vrnila v vsem svojem sijaju. Kaj drugega po mega uspešnosti prvega dela niti ni bilo za pričakovati, kajti v hollywoodu se ne štedi z denarjem, če je zaslužek zagotovljen. Pa vendar zelenci niso vse. Marsikatero nadaljevanje kultnega filma je že doživelo totalen polom, predvsem zato, ker je bilo samo sebi namen. No, brata Wachowski sta poskrbela, da z Matrico ne bo tako. Tudi za drugi del sta poleg osupljive akcije in tokrat nekoliko bolj poudarjene romantike ponolno dodala izredno zanimivo zgodbo in zaplet, ki bo gledalcu še dolgo postavljal mnoga vprašanja. Vprašanja, ki bodo odgovore našla šele v tretjem delu.

Če ste mislili, da je trilogija Matrica doživela svoj vrhunec v prvem delu s tistim izborom tabletk (oziroma izborom med resnico in lažjo), ki jih Morfej ponudi Neu ste se pošteno ušteli. To je bila zgolj prva odločitev, ki je predpogoj za odločitev v drugem delu. In po vsej verjetnosti je tudi odločitev drugega dela zgolj pogoj za še težjo odločitev tretjega dela. V tretjem delu se namreč ponujata dve možnosti: zaplet, po katerem človeštvo ne bo rešeno (in bi bila tako v bistvu odločitev tretjega dela zgolj pogoj za odločitev v prvem delu), ali pa razplet, v katerem bomo videli odrešitev človeške rase nad prevlado strojev. Zveni komplicirano? Ko si boste ogledali film boste razumeli precej več, seveda le če ne boste preveč presunjeni nad osupljivimi računalniškimi triki, kjer so meje med resničnim in umetnim že povsem zabrisane in nad akcijskimi triki, ki gledalcu povzročajo kurjo polt.

V filmu izstopata predvsem dve sceni: boj mož na moža med Neom in kloniranim agentom Smithom (za moje pojme najboljši (akcijski) del filma), ter "zloglasni" avtomobilski pregon po avtocesti, ki vsebuje kadre, pred katerimi se avtomobilski pregoni drugih filmov lahko zgolj skrijejo. Velik plus je tudi dejstvo, da film tokrat ni omejen le na virtualno resničnot ali podzemno ladjo, temveč dodobra spoznamo tudi zadnje stoječe podzemno mesto svobodnih ljudi. A tudi vse to ni nič v primerjavi z miselno dilemo, s katero je soočen Neo na koncu filma. Dilema, ki za resnično razumevanje skoraj zahteva ponoven ogled filma. Manj razumljiva je vloga agenta Smitha v tem delu? Kaj je pravzaprav njegova naloga oziroma vzrok za njegova dejanja? Odgovor verjetno sledi v tretjem filmu.

Velik plus je dejstvo, da se je vrnila celotna igralska ekipa, od Keanu Reevesa, katerega lik v nasprotju s tipičnimi hollywoodskimi junaki še vedno dvomi v svoje sposobnosti in poslanstvo, Carrie-Ann Moss v vlogi skrivnostne Trojice, ki nosi velik delež pri odločitvi, ki jo mora Neo sprejeti v tem delu, ter Lawrence Fishburne v vlogi vodilnega borca proti strojem. Ne smemo pa pozabiti na fatalno Monico Bellucci, katere resnična vloga bo prav tako (verjetno) razjasnjena šele v tretjem delu.

Leto 2003 je leto Matrice. Je leto, ko se bo razjasnilo, če človeštvo ima prihodnost. Zato je kakršenkoli razlog za neogled tega filma zgolj samotolažba tistih, ki niso videli, oziroma niso razumeli prvega dela. Za vse ostale je ogled obvezen. Pa nikar se ne čudite, če boste po ogledu nekoliko težko dihali. Če boste čutili kakšno zbadanje, nestrpnost ali nelagodje. To so zgolj normalni sindromi, ki jih povzroči tako provokativen film kot je Matrica Reloaded. Sindromi, ki napovedujejo mučno in negotovo čakanje do novembra, ko nas bo ponovno obiskala Matrica Revolutions.

P.S.:Samo še skromen nasvet: Če vas zanima, kaj se bo dogajalo v tretjem delu si na koncu tega filma vzemite nekaj minut časa in počakajte do konca odjavne špice, kjer si lahko ogledate prvi napovednik za Matrix Revolutions.

* Matrica Reloaded, znanstveno-fantastični triler (režija: Andy Wachowski, Larry Wachowski,
producent: Joel Silver, scenarij: Andy Wachowski, Larry Wachowski, igrajo: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne, Hugo Weaving, Jada Pinkett-Smith, distribucija Ljubljanski kinematografi)

Ocena: vpogled v novo dimenzijo (10/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Naslovna fotografija (c) <a href=http://www.kolosej.si target=_blank>Kolosej.si</a> - thumbnail

Naslovna fotografija (c) <a href=http://www.kolosej.si target=_blank>Kolosej.si</a>